Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Home Diverse Carti Din experienta mea de cititor

Vă spuneam într-un articol anterior că nu sunt un fan al lecturii. Chiar și așa, sunt câteva cărți pe care le-am citit cu plăcere. Acest lucru s-a întâmplat și cu romanul despre care voi vorbi în rândurile de mai jos.

Se întâmpla în liceu, când a recomandarea unei colege, am reușit „performanța” de a citi o carte în 2 zile. Pentru un „neinițiat” în tainele lecturii poate fi privit ca un succes. Acum, după aproape 7 ani de zile, m-am lăsat cufundat din nou în paginile cărții respective. De această dată, însă, nu am lăsat-o din mână până nu am terminat-o. Mi-a luat doar o jumătate de zi.

Azi am recitit cu plăcere paginile din Craii de Curtea Veche și am încercat să privesc cu alți ochi semnificațiile din acest roman mai puțin cunoscut din literatura românească. Trebuie să recunosc că nu am reușit. În schimb, am retrăit aceleași emoții pe care le-am trăit și la prima lectură.

M-am lăsat purtat din nou pe tărâmuri necunoscute ale Bucureștiului începutului de secol XX. Pe atunci m-a fascinat prietenia care s-a conturat între cele 4 personaje centrale, personaje atât de contradictorii și totodată atât de asemănătoare. Discuțiile pe care le aveau cei 4 te purtau, parcă, într-o altă dimensiune. Am ajuns să văd dincolo de ceea ce părea a fi o poveste despre vremurile demult apuse ale Bucureștiului.

sursa imagine

Îmi amintesc că eram profund impresionat – și încă mai sunt – de stilul de viață care era adoptat de oamenii din vremea aceea. Deși decadența era la ordinea zilei, nu se cădea în extrema vulgarității. În orice gest, în orice vorbă era prezentă eleganța. Până și jignirile pe care și le adresau „cei 4 crai” aveau o notă de stil.

În plus, mă distra enorm (știu, pot fi numit „ciudat” pentru asta) cum un personaj putea avea 2 fețe. Mă refer la Pașadia, care ziua se afunda în studiu, iar noaptea era primul pe listă când venea vorba de orice însemna desfrâu.  

Vorbind despre personaje, trebuie să recunosc că preferatul meu era Pantazi. Acest lucru se datorează poveștii tragice de iubire pe care a trăit-o cu Wanda și completată de încercarea de a-și retrăi tinerețea alături de Ilinca Arnoteanu. În plus, omul iubea marea, iar descrierile pe care le făcea despre frumusețea acesteia m-au captivat încă de la început.

Fiind un incurabil îndrăgostit de mare, nici nu se putea să nu îmi placă de Pantazi. Și acum, când mă gândesc la mare, mă cuprinde dorul de „Ea”…Exact! De „Ea”, nu de „aceasta” pentru că „Marea”, pentru mine, e personificarea a ceea ce este cel mai frumos pe lume.

sursa imagine

Revenind la realitate, din complexitatea personajului său am învățat că nu te poți bucura pe deplin de „frumos” decât alături de cineva drag. Am crescut după această deviză și sunt rare momentele când vreau să fiu singur.

Nu sunt genul care să recomande cărți și nu o să vă recomand nici ”Craii de Curtea Veche”. Vreau doar să vă atrag atenția asupra unui lucru, în caz că vă tentează să o citiți: aveți grijă, pentru că e un roman plin de semnificații ascunse care te cuprinde cu frazele sale ca într-o menghină din care doar realitatea curentă te mai poate salva.

sursa imagine

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Lasă un comentariu