Home Marketing Online SEO GPeC Summit 2015. Cele mai noi tendinte in comert electronic

GPeC Summit 2015, cel mai important eveniment anual dedicat comerţului electronic din România, s-a desfăşurat la Bucureşti pe 24 noiembrie, iar capul de afiş a fost ţinut de patru nume grele în marketingul online şi optimizarea conversiilor, care au venit pentru prima dată în România: Oli Gardner, Larry Kim, Brian Massey şi Viljo Vabrit.

La eveniment au fost invitaţi şi specialişti români recunoscuţi în domeniu, precum şi reprezentanţi ai celor mai mari companii de curierat şi transport rapid, precum şi reprezentanţi din telecomunicații.

Conferinţele şi panelurile de discuţii au atins toate punctele sensibile în e-commerce, de la tipurile de website-uri, ofertele pregătite pentru Black Friday şi primul click al utilizatorului ce intenţionează să cumpere online, până la curierul care soseşte la uşă să îi livreze comanda.

Branding şi scorul de calitate în campaniile Pay-per-Click

Larry Kim, fondatorul WordStream, a fost desemnat cel mai influent expert PPC în anii 2014 şi 2013 la nivel mondial, iar numele său se regăseşte şi în lista Forbes a celor 10 cei mai influenţi online marketeri la nivel mondial. Larry a ales să ne vorbească la GPeC despre strategiile de promovare pe reţelele de socializare, din perspectiva susţinerii campaniilor Google AdWords.

La prima vedere, campaniile PPC sunt mai rapide şi mai profitabile decât orice alte metode de promovare şi vânzare în mediul online, însă eficienţa lor ţine de raportul dintre bugetul investit şi profit. Larry Kim ne atrage atenţia că, la acest moment, prin campaniile AdWords nu facem altceva decât să venim în întâmpinarea utilizatorilor de internet cu produse sau servicii deja cunoscute şi căutate, fără să propunem ceva nou. Direcţia către care trebuie să meargă acest tip de publicitate online este să creeze nevoi, să ofere utilizatorilor opţiuni alternative la ceea ce ei ştiu deja.

larry-kims-marketing-conference-30-638

Din această perspectivă, un rol tot mai important îl joacă reţelele de socializare. Conversiile indirecte sau conversiile asistate din PPC sunt susţinute tot mai mult prin campanii de branding pe Facebook şi Twitter, iar principala coordonată a acestor campanii este un scor de calitate care să asigure costuri cât mai mici. Pentru un scor de calitate cât mai bun, strategiile vor ţine seamă de targetarea cât mai precisă a publicului ţintă, remarketing şi super-remarketing, rafinarea audienţei.

facebook-and-twitter-advertising

De la Pay-per-Click la Landing Page, cu Oli Gardner

Oli Gardner, cofondatorul Unbounce, unul dintre cele mai apreciate tool-uri de A/B Testing la nivel mondial, este cunoscut ca expert în optimizarea ratei de conversie.

Analiza şi optimizarea paginii de destinaţie a unei campanii de promovare online, acel Landing Page atât de discutat şi de controversat în ultima vreme, a fost tema conferinţei sale la GPeC 2015. În viziunea sa, patru elemente cheie asigură succesul unei pagini individuale dedicate unei campanii: organizarea textului, mesajul, design-ul paginii şi interacţiunea cu utilizatorii.

oli-gardner

Din perspectiva lui Oli Gardner, acest Landing Page trebuie să ţină seamă de o serie de aspecte esenţiale pentru a convinge utilizatorii să comande produsul promovat:

  • o pagină simplă, cu un titlu sugestiv şi un subtitlu direct şi explicit va atrage şi va convinge mai mult decât o pagină supra-încărcată de text;
  • îndemnul la acţiune («call to action») este obligatoriu, iar mesajele neutre sau negative trebuie înlocuite cu mesaje pozitive, optimiste;
  • modalităţile prin care vizitatorii ce ajung pe pagina web să poată să interacţioneze, trebuie să fie bine puse în valoare, prin butoane explicite şi formulare de comandă sau de cerere de ofertă complete, prin poze şi materialele video care au nevoie de etichete explicite (caption);
  • în ceea ce priveşte alegerea design-ului pentru un Landing Page eficient, cea mai bună soluţie este testarea; internetul este invadat de teme, de template-uri predefinite pentru toate tipurile de platforme, pentru diferite tipuri de site-uri sau domenii de activitate, însă nu putem să alegem un anumit design pentru o pagină sau pentru întreg site-ul fără să testăm preferinţele utilizatorilor pentru anumite funcţionalităţi, poziţionarea butoanelor sau organizarea produselor.

CRO

Website Responsive sau cu versiune separată pentru Mobile?

Despre webdesign au vorbit şi Brian Massey şi Viljo Vabrit, din perspectiva adaptării la dispozitivele mobile şi experienţa utilizatorului («user experience»).

Brian Massey, fondatorul Conversion Sciences, are o experienţă de peste 20 de ani în optimizarea prezenţei online şi a ratei de conversie care, în viziunea sa, este „arta de a creşte încasările fără să plăteşti pentru mai mult trafic”. Brian atrage atenţia asupra celor 2 soluţii tehnice de adaptare a unui website la dispozitivele mobile: site-urile Responsive şi cele cu versiune separată pentru mobile, de tipul m.site.com.

Brian preferă site-urile cu versiuni separate pentru Desktop şi Mobile, pentru că sunt mai bine adaptate din punct de vedere tehnic fiecărul tip de dispozitiv, cât şi din punctul de vedere al utilizatorilor, care aşteaptă un mesaj adecvat şi unic, în funcţie de dispozitivul folosit.

Din punct de vedere tehnic, un website Responsive nu va putea adapta corespunzător fiecărui tip de smartphone, iPad sau iPhone, diferite tipuri de tabele şi calendare, formulare de contact, butoane sau headline-uri. De asemenea, viteza de încărcare, nivelul de navigabilitate şi uzabilitate nu pot fi optime pentru un website cu o versiune unică, accesat de pe variate dispozitive şi browsere.

problem

Vabrit Viljo, expert în optimizarea conversiilor, CEO al agenţiei ConversionXL, ne atrage atenţia asupra deciziei de schimbare integrală sau parţială a design-ului unui site. Este o decizie care trebuie luată cu grijă, după teste repetate şi analize minuţioase ale performanţelor site-ului actual.

Schimbarea design-ului unui website vine la pachet cu o serie de riscuri legate de posibilitatea pierderii vizitatorilor care nu mai găsesc în paginile site-ului nou butoanele sau meniurile cu care se obişnuiseră în site-ul iniţial. De aceea, e important să schimbăm designul site-ului, integral sau parţial, numai dacă este necesar, iar schimbările trebuie să vizeze numai acele aspecte din site care trebuie modificate pentru că nu mai corespund tehnic sau din punct de vedere al experienţei utilizatorilor.

În loc de concluzii: de la E-commerce la M-commerce

Conferinţele GPeC 2015 au abordat cele mai sensibile aspecte ale momentului în comerţul electronic, iar trecerea treptată şi discretă, dar sigură, de la e-commerce la m-commerce (mobile-commerce) a fost unul dintre subiectele comune ale conferinţelor. Este evident că locul comerţului electronic clasic, condiţionat de un calculator sau un laptop, este luat de comerţul electronic mai rapid şi mai uşor accesibil, efectuat de pe dispozitivele mobile cu conexiune la internet. La fel de evident este că, în acest context, şi publicul ţintă a devenit mult mai exigent în privinţa felului în care magazinele online le prezintă produsele, a modalităţilor de plată sau a altor aplicaţii, a flexibilităţii şi varietăţii ofertelor sau a promptitudinii livrării.

Ca şi la conferinţele SEMdays 2015, şi la GPeC Summit 2015, cuvântul cheie cel mai important în marketing-ul online, fie că vorbim de SEO, AdWords sau promovarea pe reţele de socializare a fost utilizatorul, iar aşteptările lui sunt punctul de pornire al oricărei strategii de promovare.

GPeC 2015 a fost un adevărat maraton de e-commerce, care s-a încheiat cu decernarea premiilor în comerţul electronic în cadrul celei de a 10-a ediții a Galei Premiilor eCommerce. Au fost acordate 28 de premii magazinelor online înscrise în Competiția GPeC 2015 și companiilor de profil care au înregistrat performanțe notabile în acest an.

Lista participanţilor şi a premiilor, alături de imagini de la festivitate, sunt prezentate pe GPeC.ro, site-ul oficial al evenimentului, unde vom găsi în curând şi detalii despre ediţia de anul viitor.

Autor
Fie că ne convine sau nu, SEO este un ingredient esențial în marketingul online, iar regulile jocului - destul de schimbătoare de ceva vreme - îi derutează pe cei ce nu reușesc să țină pasul cu oamenii și cu vremurile. E adevărat, nici backlink-urile nu mai sunt ce erau cândva, dar asta nu înseamnă că nu mai facem SEO sau linkbuilding sau că trebuie să păstrăm unele backlink-uri pe criterii de simpatie/vs/antipatie față de bloggerul pe care în urmă cu câțiva ani l-am onorat cu nenumărate comentarii (cu link-uri către site-ul sau blogul nostru). Dezvoltare-site-seo.ro.

Lasă un comentariu