Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Home Copywriting Cum incluzi copywriting intr-un plan de marketing

Multe firme românești investesc în publicitate, însă fără să aibă un plan sau un scop anumite. Dacă i-am întreba, ar răspunde Să audă lumea de noi, sau Să vadă că avem produse de calitate. Cam toate firmele apelează la mijloacele clasice de promovare precum afișe, flyere, bannere, anunțuri în ziare / reviste. Însă câte dintre aceste reclame fac parte dintr-un plan de marketing bine stabilit, și câte sunt făcute cu scop? Ați fi surprinși de răspuns.

În acest articol voi încerca să fac legătura între un plan de marketing și copywriting, și voi încerca să fac acest lucru prin termeni cât mai simpli cu putință.

Ce înseamnă un plan de marketing

În primul rând, să vorbim puțin despre ce înseamnă un plan de marketing. Acest plan reprezintă totalitatea acțiunilor prin care o firmă obține clienți noi și îi păstrează pe cei vechi. După cum se predă și la facultate, un plan de marketing poate fi făcut pe patru segmente, care se numesc cei patru P:

În mod normal, un copywriter trebuie să cunoască toate răspunsurile la întrebările de mai sus, iar în funcție de ele să scrie reclamele corespunzătoare. Susțin că un copywriter trebuie să aibă același rol pe care îl are un om de vânzări într-o firmă. Singura diferență e că el nu interacționează cu clienții în mod direct, ci prin reclamele pe care le scrie. De aceea, treaba lui e mai dificilă, pentru că nu are ocazia să asculte clienții și nevoile lor, nu își poate adapta pe moment conversația.

Legătura între copywriting și plan de marketing

 

Un copywriter trebuie să fie la curent cu detaliile campaniei de marketing din care face parte reclama pe care acesta trebuie să o scrie, și să își adapteze mesajul în funcție de mijloacele de comunicare pe care firma vrea să le folosească în campanie. Vă recomand un documentar care dă exemple de astfel de campanii celebre, și le comentează din punctul de vedere al copywriterilor: Art and Copy.

Un plan de marketing ar trebui să arate ca un calendar, să fie realizat pe săptămâni, după caz chiar pe zile, și să cuprindă fiecare activitate care presupune interacțiune cu publicul țintă. Un exemplu de astfel de calendar puteți descărca de aici: Brandeo Marketing Calendar template

În acest calendar nu trebuie trecute doar activitățile care presupun publicitate; chiar și faptul că folosim o pagină de Facebook sau un blog ar putea fi incluse în acest plan de comunicare constantă și continuă cu publicul țintă. Fiecare întâlnire cu un potențial client pe care o are un om de vânzări trebuie să facă parte, de asemenea, din acest plan de marketing.

După părerea mea, orice firmă sau organizație ar trebui să își scrie toate activitățile de marketing pe termen lung într-un astfel de plan de marketing sau calendar de marketing.

Să ne referim acum la partea unde intervine copywritingul: orice material promoțional inclus în planul de marketing este felia de tort a copywriterului. Aceste materiale sunt de regulă incluse în activități mai mari precum campanii de advertising online și offline, fie că acestea sunt de poziționare (în cazul firmelor noi pe piață), de lansare a unui nou produs, de anunțat reduceri sau oferte, sau pur și simplu cele de notorietate și implicit, de creștere a vânzărilor.

Sunt și cazuri în care firma nu dorește sau nu își permite să investească într-o campanie, și recurge doar la mijloace mai simple să își atragă clienții: newslettere de informare, telefoane de vânzări, scrisori, sau doar campanii online pentru cele ale căror clienți se găsesc mai mult acolo.

Indiferent de activitatea din planul de marketing care presupune materiale cu scop promoțional, sarcina unui copywriter va fi să creeze conținut pentru acestea, indiferent de ce tip sunt ele (afiș, broșură, spot video, bannere, scrisori către clienți, etc).

În concluzie, nu există plan de marketing cu activități care să nu includă și un copywriter. Chiar și acele firme care au doar activități la costuri minime, cu atât mai mult ar trebui să apeleze la un copywriter, pentru a își eficientiza mesajul de vânzare.

Învață mai multe despre cum se face un plan de marketing!

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Lasă un comentariu