6 semne ca esti mai bun la blogging

Vine o vreme în viaţa unui blogger când îşi dă seama că nu mai ghiceşte ceea ce face. O vreme când planifică şi implementează strategii şi chiar are rezultate.

Dacă simţi că şi tu faci la fel, felicitări! Înseamnă că ai devenit mai bun la blogging.

Însă faptul că ai devenit mai bun la blogging este demonstrat de câteva semne, unele mai evidente, altele mai puţin evidente.

Mai precis de aceste 6 semne.

1. Primeşti aprecieri

Nu cred că te poate motiva ceva mai tare decât aprecierile oamenilor pe care tu îi ajuţi. Aceştia îţi pot mulţumi în diverse forme: îţi comentează articolele, îţi fac promovare blog-ului, te recomandă cunoscuţilor lor.

Aprecierile altora vor reprezenta în mare parte “benzina” ta. Trebuie să fii puţin atent la motivaţia ta şi să nu te bazezi doar pe aprecieri directe oferite de cititorii tăi.

Te așteptăm la următorul nostru curs!

28-29 octombrie, București: Curs de inițiere în Content Writing și Copywriting (nivel: începător)
Înscrie-te aici

4-5 noiembrie, București: Curs de Inițiere în Email Marketing (nivel: începător)
Înscrie-te aici

Există şi un alt tip de aprecieri. Cele făcute indirect. Cum arată acestea? Păi să zicem că ai tu un mod deosebit de a redacta posturile sau de a face ceva pe blog, alţii se inspiră sau te copiază. Cam asta înseamnă apreciere indirectă. Nu trebuie să fii nervos că alţii îţi imită stilul, până la urmă un blogger este şi un trendsetter, nu-i aşa?

2. Eşti invitat la evenimente

Evenimente de specialitate sunt din ce în ce mai multe pe parcursul unui an. Nu-i aşa că ţi-ar plăcea să fii invitat la unul? Chiar să fii invitat un mod oficial? (nu neapărat cu surle şi trâmbiţe).

Normal că vrei. Vrei ca lumea să te considere important şi să ştie că ai un cuvânt bun de spus. Până la urmă cu asta te ajută blogging-ul. Să ajungi să fii recunoscut şi invitat pe la diverse evenimente în mod oficial.

Pentru că eşti din ce în ce mai bun, ţi se va întâmpla asta. Dacă nu azi,cu prima ocazie.

3. Eşti mai influent

Simţi că părerea ta este din ce în ce mai puternică. Simţi că punctul de vedere îţi este mai bine reprezentat şi cel mai important, luat în seamă.

Influenţa pe care tu o capeţi trebuie să o foloseşti cu grijă, că altfel se poate întoarce împotriva ta. În plus, mulţi nu ştiu ce să facă cu influenţa. Cum au prins un pic de aripi, îşi iau nasul pe sus şi uită de unde au plecat.

Nu uita că s-ar putea doar să beneficiezi de cele 15 minute de faimă, nu de o influenţă permanentă sau cel puţin constanta pe o anumită perioadă de timp.

Influenţa, consider eu, este cea mai importantă armă a unui blogger bun.

4. Primeşti oferte de colaborare

Acum că ai influenţă şi eşti mai cunoscut, s-ar putea ca să primeşti şi oferte de colaborare.

Sincer nu te aştepta ca banii să vină grămadă, până la urmă toate lucrurile acestea se întâmplă de curând, nu ai neapărat o vechime profesională în industrie. Rămâi cu capul pe umeri şi nu uita de unde ai plecat.

Fă cumva ca din primele colaborări plătite să iasă foarte mulţi bani sau rezultate, în mod etic, persoanei cu care colaborezi. În felul acesta această persoană te va recomanda sau tu vei fi în postura în care poţi renegocia înţelegerea iniţială.

Colaborările sunt cu dus şi întors dacă nu îţi dai interesul. Totodată pot reprezenta punţi de lansare pentru o eventuală carieră în domeniu.

5. Devii o ameninţare

Nu pentru industrie, ci pentru cei din industrie. Deşi mulţi te plac în punctul acesta, există şi o a doua tabără care nu recepţionează prea bine vestea intrării unui noi jucător pe piaţă.

Nu neapărat că începi să le iei din plăcinta lor, mă rog şi asta, dar oamenii nu sunt aşa receptivi la noi intrări, mai ales dacă nu ai demonstrat prea multe până în punctul respectiv.

Nu te concentra pe ei, că s-ar putea să devii paranoic. Gândeşte-te bine ce ai tu de făcut şi cum anume poţi să demonstrezi, în primul rând pentru tine, de ce eşti în stare şi că meriţi să fii acolo unde eşti.

Totul este o provocare, dar sincer considerând că eşti din ce în ce mai bun, ţi-ai dat seama singur de asta.

6. Apar haterii

Sincer ei mi se par vitali pentru ascensiunea unei persoane. Un hater te ajută:

 • să fii mai încrezător în propriile forţe
 • să afli ce fel de oameni nu îţi plac
 • să îţi dai seama la ce nivel te afli
 • să capeţi şi mai multă notorietate
 • să nu uiţi de unde ai plecat

Ai noroc, de obice haterii nu sunt atât de bine documentaţi şi sunt persoane reactive de fapt. Nu au ei prea multă iniţiativă, decât în cazul unui scandal, şi nici nu vor ajunge prea departe pentru că sunt mai paranoici de fel.

Când ajungi bun la ceva, automat nemulţumeşti pe altcineva. S-ar putea ca tu să fii ajuns mai repede, mai sus şi să ai un potenţial mult mai are şi asta îi enervează la culme pe hateri. De fapt de-aia şi devin hateri.

Dacă toate semnele acestea ţi se potrivesc, felicitări ai început să devii din ce în ce mai bun la blogging sau dacă citeşti printre rânduri, în orice alt domeniu.

Dar am nevoie totuşi şi de părerea ta, care crezi tu că ar putea fi alte semne că ai deveni din ce în ce mai bun în ceea ce faci?

Gabriel Nechita

Am scris primul articol în 2009 și de atunci am contribuit la dezvoltarea mai multor bloguri populare. Întotdeauna am fost de părere că esența marketingului constă în calitatea produsului pe care îl vinzi. Scriu pentru că îmi place și din dorința de a-i ajuta pe alții să scrie mai bine.

 • Roxana

  Eşti mai bun în blogging atunci când ceea ce scrii tu acolo e ceva de impact! Când ai o opinie solid de spus şi când, evident, eşti distribuit peste tot! Aww, how we all dream of going viral! Ceva de genul ăsta! 🙂 Şi, musai-musai, când apari într-un top de bloguri! 🙂

 • Îmi place ce ai zis despre hateri. :)) Sunt mulți care comentează negativ aiurea pe bloguri.

 • Când te afli la o întâlnire, iar acolo cunoști o persoană nouă și acea persoană îți spune că îți citește blogul. That moment is amazing! Iar când începi să auzi asta din ce în ce mai des…nu știu, dacă înseamnă că ești mai bun în blogging, dar înseamnă o rezervă imensă de motivație 😀
  Cred că au fost enumerate principalele semne.

  • Într-adevăr, este una din cele mai frumoase senzații să te întâlnești cu cineva care îți citește blogul! 🙂

 • Ema

  Buna. Este foarte util articolul si in acelasi timp realizez ca am evoluat mai mult decat ma asteptam in momentul in care am pus primele cuvinte intr-un articol wordpress. Partea cu haterii este foarte adevarata, cred ca este ceva mai evidenta in segmentul fashio pentru ca majoritatea bloggerilor sunt femei.
  Contribui cu 2 semne ca ai devenit un blogger mai bun:
  1. te contacteaza diferite agentii PR pentru a promova produse/evenimente.
  2. infiintezi o firma pentru a putea incheia contracte, factura si incasa.

  • Mulțumim de completări, Ema! Într-adevăr, când ajungi la cele două semne menționate de tine, înseamnă că ești foarte bun și faci asta aproape full time 🙂

 • ITsb

  Pe mine mă bucură foarte mult momentele când intru în vorbă cu cineva din diverse motive și acea persoană îmi spune că urmărește ceea ce scriu! E minunat! 🙂

Vrei să fii la curent cu noutățile? Înscrie-te!