Ce urmarim pentru o mai buna indexare in Google?

Fie că vrei un website nou sau doar adaugi un blog site-ului existent, scopul tău este ca acesta sa fie găsit de către utilizatori. Evident, unul dintre cele mai importante medii prin care poate fi găsit este prin motoarele de căutare și de ce să nu fim subiectivi, Google.

Cum are loc indexarea în cel mai rapid mod cu putință?

Cu siguranță vrei să afli răspunsul la această întrebare, dar până atunci trebuie să știi ce apare în motoarele de căutare și cine este responsabil de această apariție.

Să începem prin a explica ce este un Googlebot și care este diferența dintre indexing și crawling. Un Googlebot este un search bot software, sau, mai pe românește, un algoritm care caută modificările sau adăugările în conținutul online și le inserează în indexul de la Google.

Prin crawling se caută informațiile ce trebuie indexate, Googlebot-ul folosind link-urile ca un mijloc de transport. După ce sunt raportate informațiile găsite către Google, prin indexare acestea se procesează și se determină dacă reprezintă conținut de calitate care merită să apară în motoarele de căutare pe poziții superioare. Practic, paginile web sunt „înțelese” de către Google.

În timpul indexării sunt procesate toate cuvintele dintr-o pagină, precum și poziția lor, iar imaginile sunt, de asemenea, indexate prin atributul ALT. Evident, acest proces este mult mai complex pe zi ce trece, după cum ne informează și multitudinea de update-uri ale algoritmului celor de la Google.

În concluzie, fiecare cuvânt sau element HTML din pagina ta web poate influența pozitiv sau negativ modul în care aceasta este indexată și returnată ca rezultat în căutări. De ce? Google vrea sa extragă cât mai multe informații de pe pagină pentru o filtrare cât mai bună. Aici vei găsi foarte multe informații interesante despre rich snippets și structured data. Implementarea acestora necesită mai multe cunoștințe de web development, dar vei descoperi că poți scoate în evidentă următoarele tipuri de content:

Te așteptăm la următorul nostru curs!

28-29 octombrie, București: Curs de inițiere în Content Writing și Copywriting (nivel: începător)
Înscrie-te aici

4-5 noiembrie, București: Curs de Inițiere în Email Marketing (nivel: începător)
Înscrie-te aici

 • Recenzii
 • Oameni, autori
 • Produse
 • Companii și organizații
 • Rețete
 • Evenimente
 • Muzică
markups
markups

Aceste rich snippets oferă mai multa încredere utilizatorilor și atrag mai multe vizite. Verificarea lor se poate face prin urmatorul tool oferit de Google, care simulează modul în care pagina apare în motorul de căutare.

Pe lângă toate aceste informatii puțin mai complexe și poate mai puțin cunoscute sunt procesate si celebrele „title tag” și „meta description” care apar în căutări și reprezintă un important factor de SEO on-page.

titletag

Cum te asiguri că îți păstrezi drepturile de autor asupra contentului?

Google pune mult preț pe conținut original. Dacă ai probleme cu indexarea rapidă a articolelor noi, probabil ai și teama că altcineva îți va fura drepturile de autor asupra lor. Din păcate nu poți controla căt de repede ți se va indexa pagina nouă, sau pagina celui care a „furat” articolul, dar poți citi mai multe despre astfel de probleme pe Digital Millennium Copyright Act al celor de la Google.

Recomandarea mea, ca și a mai multor specialiști în domeniu, este să dai share imediat în rețelele de socializare, astfel ai un timestamp favorabil și grăbești procesul de indexare.

Codul curat contează

Oricat de valoros ar fi content-ul site-ului tău, dacă site-ul nu a fost dezvoltat într-un mod profesionist și orientat spre SEO, nu va putea fi valorificat la potențialul său maxim. Ca dezvoltator trebuie să ajuți Googlebot-ul să găsească cât mai ușor titlul articolului, contentul dar și structura internă de linkuri a site-ului care de obicei se află in meniu, sidebar sau footer.

Transferarea conținutului CSS și Javascript în fișiere externe, acțiune care îmbunătățește și viteza de încărcare a site-ului este de asemenea benefică procesului de indexare. O problemă o reprezintă și încărcarea dinamică a paginilor prin Javascript și AJAX, conținutul fiind mai greu indexat de către Google. O pagină web trebuie să se încarce adecvat și repede în toate browserele. De asemenea, faptul că este afișată corespunzator pe dispozitivele mobile reprezintă un plus imens pentru utilizatori și a motoarele de căutare.

Astfel, codul curat nu ajută doar la SEO ci îmbunătățește și experiența utilizatorilor.

Sitelinks, ce sunt și in ce condiții apar?

Destul de populare în rândul brandurilor sunt acele sub-linkuri care apar în Google sub indexul site-ului. Acestea apar doar la căutarea specifică a unui brand si dacă site-ul are o structură de linkuri internă foarte bine definită. Nu pot fi selectate linkurile care apar în sitelinks, dar pot fi înlăturate linkurile care nu se doresc a fi afișate.

sitelinks

Revenind la indexare, cum se îmbunătățește procesul?

Deși totul se produce și în mod natural, există metode prin care se poate grăbi indexarea unui link nou. Voi enumera o listă cu câteva opțiuni, testate și folosite de mine:

 1. Folosește-te de Google Webmaster Tools și Google Analytics. Aici vei găsi rapoarte detaliate despre erorile de crawling și indexing ale site-ului.
 2. Crearea unui sitemap XML: un document care listează toate paginile site-ului împreună cu informații despre data postării și a modificării. WordPress are la dispoziție câteva plugin-uri care facilitează crearea unui sitemap, dintre care subliniez Google XML Sitemap. În alte situații, sau dacă vrei să uploadezi personal sitemap-ul pe server poți folosi online XML Sitemap Generator.
 3. Crearea fișierului robots.txt, unul dintre primele fișiere căutate de Googlebot, care conține câteva instrucțiuni pentru acesta.
 4. După crearea sitemap-ului și a robots.txt, le poți adăuga și testa în Webmaster tools la Crawl -> Sitemaps respectiv Crawl -> robots.txt Tester
 5. În cazul în care ai probleme cu indexarea linkurilor noi, poți cere indexarea forțată prin Submit URL și Fetch URL, tool-uri care nu trebuie folosite excesiv.
 6. Share the link. Folosește la maxim rețelele sociale Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Pinterest, canale YouTube. Dintre toate, evident se pune accent pe Google+, fiind in-house are o influență mult mai mare.

Cum opresti indexarea sau blochezi doar anumite pagini?

În cazul în care vrei ca doar anumite pagini să nu fie indexate de către motoarele de căutare poți folosi următorul meta tag:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Iar dacă vrei ca o anumită pagină să nu fie indexată doar de Google folosește:

<meta name=”googlebot” content=”noindex”>

Pentru blocarea oricărui tip de crawling pe site adaugă următoarele linii în robots.txt:

User-agent: *
Disallow: /

Rezultatele

Prin pașii enumerați mai sus poți face ca site-ul tău să se remarce în fața competitorilor tăi. Odată indexat corespunzător, site-ul va primi mai mult trafic din motoarele de căutare atât din Web Search cât și din Images. De notat este faptul că blogurile au nevoie de mai multă atenție decât site-urile statice, dat fiind faptul că sunt actualizate mult mai des.

Bogdan Pană

Specialist în Online Marketing, în special SEO si vreau să împărtășesc cât mai mult din experiența mea in această comunitate. Mai multe despre mine pe blogul personal Pana Bogdan.

 • Buna ziua ,nu sunt pasionat cunosc cuvantul de putin timp dar am o senzatie ca amprenta sau importanta in o optimizare corecta o are profesionistul .

 • Salut, stie cineva cum sa fac sa imi indexeze google mai repede articolele de pe site? Eu postez astazi si apar maine sau mai tarziu, desi pe yahoo sau bing apar imediat. Multumesc. Deapre http://www.play-it.ro este vorba.

 • Ionut

  Salut Sava
  Daca vrei ca Google sa indexeze mai rapid cand faci sitemap.xml pui frecventa de modificare pe care trebuie sa o respecti. de exemplu zilnic… google va trimite mai des roboteii sa vada ce modificari au aparut. si din webmastertools trimiti noua pagina la index…

 • Unicfeminin.ro

  Salut, am aproximativ 550 de linkuri , iar in webmaster tools nu imi indexeaza decat 57, probelma asta e de vreo 5 zile, tot asa ramane 57, poate mai urca cate puti, dar daca intru in google chrome si dau sa vad ce index am la pagini imi arata mult mai multe dar pe mozilla nu ? care sa fie problema?

 • buna ziua Unicfeminin.ro,
  la prima vedere arhivele GZ ale fisierelor Sitemap.xml din fisierul de index http://www.unicfeminin.ro/sitemap.xml par sa nu fie corect configurate; trebuie sa verificati setarile plugin-ului All in One SEO Pack cu care au fost generate;

  -de asemenea, verificati volumul de pagini duplicate sau fara continut suficient pentru a fi relevante pentru site; sistemul de tag-uri poate fi principalul generator de astfel de pagini

 • Buna ziua Unicfeminin.ro, m-am uitat si eu putin peste problema ta si Google are indexate aproximativ 136 pagini din site-ul tau, dintre care 42 sunt taguri si 6 sunt categorii. Verifica configurarile modulelor cu care generezi sitemapul si arhivarea lor, parerea mea e ca ar trebui sa renunti la arhivarea xml-urilor din sitemap. Apoi urca din nou sitemapul in webmasterul tools si da fetch urls in webmaster tools sa treaca prin tot site-ul.

 • Unicfeminin.ro

  Da am reusit in cele din urma sa ma indexeze si google, am renuntat la sitemapul celor de la all in one seo, si am pus altul, dar fara sa mai fie comprimat gzip, ci in format normal xml. Acuma am vazut ca incepe sa ma indexeze destul de bine….dar totusi parca nu prea rapida, din cate stiu si cred ca este si adevarat, la wordpress indexarea ar trebui sa fie aproape instant.

  • Nu este o regulă să fie aproape instant la wordpress. Dacă a început să se indexeze, lucrurile o să meargă din ce în ce mai bine 🙂

 • Buna dimineata! Relativ de putin timp mi-am facut si eu un site prin care sa-mi promovez sericiile;sfatul agentiei care mi l-a construtit a fost sa scriu cat mai multe articole pentru a fi indexat de google;nu am scris foarte mult, dar cat am scris am observat ca nu gasesc articolul nici dupa trei saptamani de la postarea lui;citind pe net despre optimizarea seo am aflat ca sunt o serie de module pe care trebuie sa ti le incarci pe site pentru a putea fi gasit de motoarele de cautare, insa cei de la agentie imi spun ca nu este obligatoriu; acum nu stiu ce sa mai cred;site ul meu este http://www.psihologalinacarlan.ro; va multumec anticipat pentru raspuns!

  • Bună ziua,
   Dacă site-ul este nou creat, nu are cum să vi se afișeze în Google așa de repede. Procesul durează în medie 6 luni și nu e suficient doar să postați conținut pe site. De asemenea, nu e obligatoriu să vă instalați acele module de care spuneați că le-ați găsit online. Sunt mai multe procese care se pot face pentru a avea o indexare bună în Google, atât on-page (ceea ce probabil au realizat cei de la agenție) cât și off-page, precum obținerea de link-uri din partea altor site-uri, cum este, de exemplu, link-ul pe care l-ați postat acum prin comentariu pe site-ul nostru. 🙂

 • buna ziua! eu sunt novice in domeniul acesta, as dori daca se poate sa-mi spuneti unde pot vedea ce pagini imi indexeaza google si la ce interval de timp;se intampla sa postez un articol si nici dupa trei saptamani sa nu il gasesc;
  site-ul meu este www. psihologalinacarlan.ro;
  multumesc anticipat!

  • Buna Alina,
   Poti verifica ce pagini si la ce interval de timp se indexeaza prin Google Webmaster Tools. Ai in meniu Google Index -> Index status cu toate informatiile care te intereseaza. Tot in Webmaster Tools ai si o sectiune unde setezi URL-ul catre sitemap, al tau este http://www.psihologalinacarlan.ro/sitemap.xml. Probabil te va ajuta la problema cu indexarea

 • Va salut, ce parere aveti de indexarea site ului http://www.feromet-general.ro , de curand am facut ceva modificari dar nu imi indexeaza mai deloc produsele.

 • Salut Stoica,
  Verifica Google Webmaster Tools, urca sitemap-ul daca nu ai urcat deja http://www.feromet-general.ro/sitemap.xml si vezi daca o sa ai imbunatatiri. Cum ai observat ca nu ti se mai indexeaza produsele?

 • stoica

  Scriu pe google http://www.feromet-general.ro si dau in ultimele 24 h sau ultimele 7 zile si nu apar.
  si daca fac asa la http://www.feromet.com sau la http://www.feromet-online.com si postez azi si maine sau peste 2 zile fac la fel pe google si apar.

 • Mihai

  Buna seara,

  Am si eu o problema cu indexarea paginilor de pe situl http://www.powersupport.ro mai exact pe langa paginile pe care le am creeat pentru site in google au mai aparut si alte care nu au nici o legatura cu site?

  De unde sau indexat celelalte pagini ? .Imi puteti spune cum le pot scoate din google?

  Multumesc,

  • Bună ziua,

   Puteți să vă uitați în fișierul robots.txt și de acolo să eliminați paginile pe care nu le doriți să apară în Google. De exemplu, dacă nu mai doriți să apară o anumită pagină, scrieți:
   Disallow: /calea-catre-pagina/nume-pagina.html
   Dacă aveți anumite fișiere pe care nu doriți să le afișeze google, atunci scrieți
   Disallow: /folder-ele-in-care-sunt-toate-pozele/

   Sper să vă ajute. Mulțumesc!

 • Valentin

  Foarte bun articolul !! Multumesc mult !!!

Vrei să fii la curent cu noutățile? Înscrie-te!