Scrisul necesită talent şi muncă, aceasta e singura alchimie adevărată. Nu cunosc însă procentajul exact al celor două din formulă, din păcate.
Ca să scrii text literar trebuie să-ţi pui două întrebări esenţiale: cum spun o poveste şi de ce o spun.
Cum spun o poveste indică folosirea cuvintelor, jocul dintre ele, folosirea frazelor scurte sau lungi, descrieri detaliate sau simple, folosirea figurilor de stil sau nu.
De ce spun o poveste indică necesitatea sau scopul ei. Cred că trebuie să scrii o poveste ca să-l mişti înăntru pe potenţialul tău cititor, şi nu critic avizat. Nimeni nu scrie pentru critică, dar are nevoie de ea pentru recunoaştere.
Cum scrii text literar
Când scrii trebuie să fii atent la fiecare cuvânt în parte, să-l încarci de energie, adică să te concentrezi pe tensiunea din el, să te încrezi în el, şi să alegi corect sinonimele pentru ce vrei să spui. De preferat să alegi cuvinte cu sens propriu, ca textul să fie clar, şi nu să obosească cititorul; dar aceasta nu reprezintă o regulă.
În scris mai contează şi ideea pe care o dezbaţi, dar ideile până în momentul de faţă au cam fost toate deja folosite, aşa că e mai bine să te concentrezi pe modul în care o transmiţi.
Ideea unei poveşti nu e astfel totul, poţi să nu spui nimic, şi să spui acel nimic de-a dreptul superb. Devine important modul în care povesteşti, mai degrabă decât ceea ce povesteşti.
Aceasta e o chestiune de stil, iar stilul nu se învaţă, se dobândeşte. El poate fi perfecţionat, desăvârşit, dar nu căpătat prin lecţii predate în vreo sală de curs prăfuită sau vreo agoră imaginară.
Vreau să fac aici o diferenţiere între a scrie literatură şi a scrie orice altceva: literatura nu se poate învăţa, pentru că nu are un discurs evident ca în celelalte cazuri, cum ar fi – jurnalism, filosofie, sau politică. Literatura ţine mai mult de o înclinaţie naturală decât de o alegere gândită, premeditată.
Am făcut referire de-a lungul articolului la scris ca povestire sau proză scurtă, pentru că cel puţin eu cred că aceasta arată cel mai bine modul în care trebuie să scrii.
Înainte să începi să scrii trebuie să ai în minte foarte clar:
- începutul şi sfârşitul povestirii;
- conflictul sau starea de tensiune;
- lungimea unui text literar.
Ceea ce povesteşti între început şi sfârşit se face într-o anumită stare de scris, o stare febrilă.
Nu te poţi trezi într-o dimineaţă şi să-ţi spui că vrei să devii scriitor, să scrii o carte de succes, care să-ţi aducă un milion de euro şi asta să facă din tine un scriitor; nu, dar cu siguranţă te va face mai bogat.
Odată ce te atrage şi pasionează literatura şi simţi că ai talent te poţi apuca de scris text literar.