Cum iti antrenezi abilitatea de a scrie

Antrenamentul sportivilor

Sportivii, de la cei care practica sahul pana la cei care muncesc in echipa si mai ales cei care vor sa performeze in primele  linii, isi stabilesc un program de lucru, individual, urmand de cele mai multe ori un program gandit si dezvoltat de antrenor.

Performanta si iesirea lor din anonimat depinde in primul rand de vointa de care dau dovada, de tinta propusa de a ajunge undeva. Daca tinta exista si odata cu ea vointa, mai trebuie sa existe dorinta de a se lasa modelat de mana unui antrenor, crescand  sansele de a deveni cunoscut.

La fel sta treaba si cu un scriitor, de literatura, publicitate sau publicatii jurnalistice. Trebuie sa se antreneze! 

Antrenamentul scriitorilor

In cazul scriitorilor, antrenamamentul se face altfel, putin diferit fata de antrenamentul sportivului. In primul rand fiecare antrenament necesita o planificare; in cazul scriitorului, planificarea cea mai buna este sa citeasca in fiecare zi (ceea ce pot numi „procesul de incalzire”).

In acest caz, o recomandare pentru un copywriter consta in a citi orice prinde si orice il intereseaza. Recomand citirea si de lucrari si articole de specialitate, necesare pentru  creatia unui text cu destinatie clara, atunci cand lucreaza pentru un client.

Informatia il ajuta, largind orizontul de cunoastere a scriitorului si capacitatea ca acesta sa inteleaga lumea, sa vada altfel anumite situatii, pe care, de ce nu, sub forma de texte sa le aseze pe hartie! 

abilitatea de a scrie - cartile

Dincolo de „incalzire”, dupa acumularea si intelegerea informatiei, recomand tuturor celor care gandesc cuvintele sa scrie, zilnic, saptamanal, pur si simplu sa scrie. Doar scriind, antrenamentul e deplin!

Antrenamanetul sustinut, chiar si in domeniul asezarii cuvintelor pe hartie, aduce imbunatatiri de la zi la zi: la stil, exprimare, rapiditatea scrierii, puterea de a surprinde in cuvinte idei, evenimente, sentimente…

Practic, fara a sustine zilnic sau macar saptamanal o activitate, performanta nu exista. Lucrurile bune si in acest domeniu nu pot lua nastere fara pasiune. Asa ca, sa trecem la treaba!

Dupa antrenament, o pauza!

Si pentru ca fiecare efort facut aduce pana la urma epuizare si in acest domeniu de creatie, nevoia de pauza si reculegere e prioritara.

Nu poti intreprinde o activitate la nesfarsit fara a te odihni, a te reculege intr-un loc sau intr-un fel care iti face placere. De aceea, nu uita sa iti incarci bateriile cu muzica, film, plimbari, sport si orice iti face placere!

Asa ca, esti liber sa muncesti, pentru tine sau pentru altii; numai ca, vine un moment cand trebuie sa te opresti si sa zici precum a zis Valeriu Butulescu:

„Conjug de trei ori verbul a munci si simt nevoia sa ma odihnesc.”

Ioan Vasilescu

Ioan Vasilescu a absolvit facultatea de Comunicare si Relații Publice la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și a lucrat în marketing la Romtelecom și Heineken. Face parte din comunitatea Romanian Copywriter și este coordonator departament marketing la companie de distribuție aparataj electric și producător de cabluri și corpuri de luminat eco.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock