Cum iti antrenezi abilitatea de a scrie

Antrenamentul sportivilor

Sportivii, de la cei care practica sahul pana la cei care muncesc in echipa si mai ales cei care vor sa performeze in primele  linii, isi stabilesc un program de lucru, individual, urmand de cele mai multe ori un program gandit si dezvoltat de antrenor.

Performanta si iesirea lor din anonimat depinde in primul rand de vointa de care dau dovada, de tinta propusa de a ajunge undeva. Daca tinta exista si odata cu ea vointa, mai trebuie sa existe dorinta de a se lasa modelat de mana unui antrenor, crescand  sansele de a deveni cunoscut.

La fel sta treaba si cu un scriitor, de literatura, publicitate sau publicatii jurnalistice. Trebuie sa se antreneze! 

Antrenamentul scriitorilor

In cazul scriitorilor, antrenamamentul se face altfel, putin diferit fata de antrenamentul sportivului. In primul rand fiecare antrenament necesita o planificare; in cazul scriitorului, planificarea cea mai buna este sa citeasca in fiecare zi (ceea ce pot numi „procesul de incalzire”).

In acest caz, o recomandare pentru un copywriter consta in a citi orice prinde si orice il intereseaza. Recomand citirea si de lucrari si articole de specialitate, necesare pentru  creatia unui text cu destinatie clara, atunci cand lucreaza pentru un client.

Informatia il ajuta, largind orizontul de cunoastere a scriitorului si capacitatea ca acesta sa inteleaga lumea, sa vada altfel anumite situatii, pe care, de ce nu, sub forma de texte sa le aseze pe hartie! 

Te așteptăm la următorul nostru curs!

4-5 noiembrie, București: Curs de Inițiere în Email Marketing (nivel: începător)
Înscrie-te aici

18-19 noiembrie, Cluj-Napoca: Curs de inițiere în Content Writing și Copywriting (nivel: începător)
Înscrie-te aici

abilitatea de a scrie - cartile

Dincolo de „incalzire”, dupa acumularea si intelegerea informatiei, recomand tuturor celor care gandesc cuvintele sa scrie, zilnic, saptamanal, pur si simplu sa scrie. Doar scriind, antrenamentul e deplin!

Antrenamanetul sustinut, chiar si in domeniul asezarii cuvintelor pe hartie, aduce imbunatatiri de la zi la zi: la stil, exprimare, rapiditatea scrierii, puterea de a surprinde in cuvinte idei, evenimente, sentimente…

Practic, fara a sustine zilnic sau macar saptamanal o activitate, performanta nu exista. Lucrurile bune si in acest domeniu nu pot lua nastere fara pasiune. Asa ca, sa trecem la treaba!

Dupa antrenament, o pauza!

Si pentru ca fiecare efort facut aduce pana la urma epuizare si in acest domeniu de creatie, nevoia de pauza si reculegere e prioritara.

Nu poti intreprinde o activitate la nesfarsit fara a te odihni, a te reculege intr-un loc sau intr-un fel care iti face placere. De aceea, nu uita sa iti incarci bateriile cu muzica, film, plimbari, sport si orice iti face placere!

Asa ca, esti liber sa muncesti, pentru tine sau pentru altii; numai ca, vine un moment cand trebuie sa te opresti si sa zici precum a zis Valeriu Butulescu:

„Conjug de trei ori verbul a munci si simt nevoia sa ma odihnesc.”

Ioan Vasilescu

Ioan Vasilescu a absolvit facultatea de Comunicare si Relații Publice la Universitatea Alexandru Ioan Cuza și a lucrat în marketing la Romtelecom și Heineken. Face parte din comunitatea Romanian Copywriter și este coordonator departament marketing la companie de distribuție aparataj electric și producător
de cabluri și corpuri de luminat eco.

 • Marian Dumitru

  Felcitari ptr acest articol. Multumesc pentru aceste sfaturi.

 • Catalina

  Ca si incepator in copywriter care nu prea stie cu se mananca nici termenul in sine si nici meseria care ar fi pasii?Nu am facultatea in domeniu dar imi place mult sa scriu, sunt extrem de atenta la detaliile unui text si observ imediat greselile de orice tip.In acest caz cu ce ar trebui sa incep?

  • Bună, Cătălina! Pot să îți ofer sfaturile care sunt incluse în acest articol: https://romaniancopywriter.ro/copywriter-incepator/. De asemenea, ca să afli mai multe despre atribuțiile unui copywriter poți citi acest articol: http://www.copywriteri.ro/2010/04/atributiile-unui-copywriter/
   Dacă dorești să îți exersezi mai bine abilitățile de a scrie, te poți înscrie în comunitatea noastră sau îți poți deschide un blog în care să scrii despre orice subiect dorești, să comentezi reclame, să scrii recenzii la cărți pe care le-ai citit. Abilitatea de a scrie se deprinde… scriind cât mai mult.
   Dacă dorești să profesezi în domeniu, pentru început îți recomand să cauți un internship într-o agenție de publicitate sau să participi la cursuri precum Școala AD*C.
   Mulțumim că ne citești și pentru orice alte sfaturi, suntem aici.

 • Ioan Vasilescu

  Buna Catalina!

  Catalin a punctat foarte bine: incepe “scriind cat mai mult.” despre ce iti place si apoi extinde putin domeniile si vei fi suprinsa la un moment dat ca ai si materiale pentru publicarea unei carti, doua! Eu am ajuns la acest stadiu, in anumite domenii, insa inca ma gandesc daca sa public sau nu!

  Spor in toate!

Vrei să fii la curent cu noutățile? Înscrie-te!