În prezent, în mediul online, (aproape) că nu mai poți să creezi conținut fără design. Fie că vrei să publici un articol pe blog, să creezi un landing page sau să îți prezinți într-un mod creativ serviciile pe site, dacă nu știi cum sa faci design, te confrunți cu nevoia de a apela la un designer.
Dacă faci marketing online e posibil ca uneori, pentru lucrurile mărunte de care ai nevoie rapid (ex: poză de cover, copertă ebook, infografic, header la articol de blog sau header la email) să nu ai la îndemână un designer la care să apelezi. În cazul în care tu nu ai mai făcut niciodată design și nu ai niciun program de editare grafică instalat, ce faci?
Din fericire, și alții s-au confruntat cu această problemă înaintea ta și au fost create soluții online. Chiar mai mult, aceste soluții sunt disponibile gratuit 🙂
În acest articol mi-am propus să îți prezint câteva dintre soluțiile simple, rapide și gratuite pe care eu le folosesc de fiecare dată când trebuie să creez un design rapid, pe loc.
Cuprins articol
#1 Canva.com
Este primul instrument online de design pe care am început să îl folosesc și pot să-ți spun că m-a captivat de la bun început. Am rămas surprins de cât de multe lucruri pot face folosindu-l și mai ales de faptul că este gratuit.
Cum îl folosești?
Foarte simplu! Intră pe canva.com și creează-ți un cont în câteva secunde. Odată ce ai contul creat, poți apăsa pe „Create a design” din panoul de administrare și ai o gamă largă de opțiuni, de diferite dimensiuni, de unde poți alege:
După cum poți vedea, fie alegi șablonul pe care vrei să îl realizezi, fie apeși pe „Use custom dimensions” din colțul dreapta sus (unde am indicat cu roșu).
Prin apăsarea acelei opțiuni, poți introduce tu ce dimensiuni ai nevoie și să creezi o imagine având mână liberă 🙂
Așa arată panoul de administrare:
După cum poți vedea, e foarte intuitiv. Poți schimba layout-ul imaginii pe care o editezi, poți adăuga text (au o paletă largă de fonturi interesante), poți schimba fundalul și poți adăuga imagini proprii pe care să le folosești.
Dacă ai nevoie de acest tool pentru lucruri mai avansate și funcții în plus, poți opta oricând pentru varianta plătită: Canva for work.
#2 Snappa.io
Dacă ai totuși câteva noțiuni elementare de design și vrei să ai mai multă mână liberă în imaginile pe care le creezi, îți recomand Snappa.
Cum îl folosești?
În primul rând, îți creezi un cont gratuit pe Snappa.io. Următorul pas, la fel ca la Canva, este „Create a graphic”. În acest caz, ai mai puține opțiuni, însă „Create a custom size” îți permite să „desenezi” pentru orice dimensiune ai nevoie:
Poți alege unul din șabloanele propuse de ei și îți oferă deja o bază de la care să pornești sau poți propune tu orice dimensiune, având mai multă libertate:
În mod intuitiv, ai posibilitatea să alegi un fundal pentru imaginea ta, să îți încarci propriile imagini, să adaugi efecte vizuale, să inserezi grafice gata făcute sau să inserezi forme pe care să le personalizezi cum vrei.
Spre deosebire de Canva, în Snappa fonturile pe care le poți folosi sunt mai puțin sofisticate, însă un avantaj este faptul că poți adăuga multiple efecte vizuale imaginilor și poți insera forme ușor de personalizat. De aceea cred că Snappa este mai potrivit pentru blogging și social media decât Canva.
Atât în Canva cât și în Snappa, ai o serie de poze gratuite pe care le poți folosi ca background.
#3 Fotojet.com
Acest instrument gratuit online mi-a fost recomandat recent și, recunosc, l-am folosit mai puțin decât pe celelalte două. Ce mi se pare foarte interesant la el este că nu este nevoie să îți creezi cont ca să îl poți folosi.
Cum îl folosești?
Pur și simplu intri pe fotojet.com și alegi ce vrei să creezi:
Opțiunile, deși par mai puține decât în cazul tool-urilor anterioare, se diversifică atunci când dai click pe „Creative Collage”. Îți poți alege diverse opțiuni de colaje foto, imagini pentru social media, imagini haioase sau felicitări personalizate.
Panoul de administrare este la fel de intuitiv:
#4 Fotor.com
Acest instrument este folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume și funcționează ca un adevărat Photoshop online. Ai posibilitatea să editezi imagini, să efectuezi colaje și să creezi bannere.
Cum îl folosești?
Intri pe fotor.com, îți faci cont cu Facebook sau adresa de email și vei fi direcționat într-un panou de administrare care arată așa:
După cum poți observa, principiile sunt aceleași la toate trei instrumentele. Poți face următoarele lucruri:
- să schimbi layout-ul;
- să inserezi un background (color, într-o anumită textură sau cu o fotografie sugerată);
- să inserezi text (ai o paletă largă de fonturi interesante);
- să inserezi grafice gata făcute (forme de orice fel, bannere, butoane, animații etc);
- să încarci propriile tale imagini.
Ce îmi place tare mult la Fotojet, spre deosebire de celelalte, este faptul că se încarcă cel mai repede dintre toate. Totuși, dacă ai o conexiune bună la internet, scapi de această grijă.
Acestea sunt cele 3 tool-uri pe care le folosesc pentru a crea lucruri simple și punctuale de design. Îmi sunt mereu la îndemână, se încarcă mult mai repede decât orice program aș avea instalat pe calculator și în cazul primelor două, am propriile șabloane salvate în contul meu, pe care le pot edita oricând.
Sper să-ți fie de folos recomandările mele de cum sa faci design! Indiferent dacă te decizi să folosești unul din aceste tool-uri sau pe toate trei, cu siguranță îți vor ușura munca și te vor ajuta să dai un aspect personalizat activității tale online.
Dacă ai și alte recomandări similare pentru mine, le aștept cu drag în secțiunea de comentarii.