Vreau să precizez încă de la început că nu există o rețetă universală ce poate fi aplicată cu succes de toată lumea. Totuși există câteva metode prin care putem să devenim mai creativi, la fel cum a menționat Cătălin și în articolul cu tehnici pentru o gandire creativa.
Dacă becul lui Thomas Edison nu se mai aprinde atât de repede pe cum ne dorim, atunci iată care sunt pașii de urmat:
1. Adună materie primă pentru creativitate, pentru că o idee bună nu vine doar uitându-te în jur. Fii curios, citește, implică-te în activități noi, fii interesant/ă de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Până la urmă ideile vin prin crearea de conexiuni, iar noi oamenii suntem doar suma experiențelor pe care le avem și pe care alegem să le trăim.
Leo Burnett spunea despre creativitate că vine ca urmare a unei curiozități excesive a tot ceea ce ne înconjoară și reprezintă secretul ascuns al creativității.
2. Selectează cu atenție informațiile pe care le acumulezi și vezi ce legături poți să realizezi cu lucrurile pe care le cunoști deja.
Steve Jobs spunea despre creativitate că este doar un mod de a conecta lucrurile.
3. Nu mai gândi! Asta poate suna în contradicție cu ideea de creativitate, dar nu mai gândi fiecare lucru ca fiind ceva important. Lasă-ți imaginația să zburde! Nu mai analiza pe toate părțile, nu te mai gîndi ce se poate aplica sau nu în lmea reală. În această etapă gândește liber.
Rad Bradburry spunea că gândirea este principalul dușman al creativității.
4. Așteaptă și cele mai bune idei te vor căuta.
Friedrich Nietzsche spunea că ideile bune vin atunci când le aștepti și apar întotdeuna la momentul oportun. Adică în ultimul moment, cum ar spune copywriterii. Atunci când clientul „bate la ușă” și deadline-ul se apropie cu pași repezi de proiectul la care lucrezi.
5. Aplică ideea în lumea reală. După ce ți-ai lăsat imaginația să zburde pe câmpii, acum trebuie să încerci să supui ideea la o serie de critici, pentru a o putea aplica în lumea reală. Dar nu te speria! Aici e partea la care te pricepi cel mai bine. La critică suntem maeștri 🙂 În această etapă gândirea critică își spune punctul de vedere li aduce ideea la un rang ridicat de aplicabilitate.
Albert Einstein spunea un lucru foarte interesant: nu ne putem rezolva problemele cu același mod de gândire pe care îl folosim când le creăm.
Sursa articol: infograficul realizat de Who Is Hosting This?