Înainte să te apuci de ceva, ai nevoie de motivație. Înainte să te apuci să înveți ceva, ai nevoie de o dovadă că îți va folosi pe viitor. Este un lucru normal, face parte din procesul de învățare al oricărui adult.
De aceea, voi discuta în acest subcapitol despre beneficiile pe care ți le poate aduce scrisul, chiar dacă nu dorești să te faci scriitor, copywriter sau blogger.
1. Scrisul îți poate aduce numeroase beneficii psihologice și sociale, indiferent de domeniul în care lucrezi. Chiar și oamenii de succes scriu aproape în fiecare zi, fie în secret, fie în mod public:
- Warren Buffet definește scrisul ca fiind „cheia rafinării gândurilor lui”;
- Richard Branson a spus că are aproape în fiecare zi cu el un carnețel pe care îl prețuiește foarte mult și pe care îl folosește ca să își scrie gândurile;
- Bill Gates deține un blog pe LinkedIn și își face timp să scrie destul de des;
- Multe alte personalități, fie din afaceri, din domeniul muzical, din politică, sport sau chiar din teatru și film dețin un blog sau chiar un carnețel pentru care își fac timp să scrie.
În toate aceste cazuri, scrisul a devenit un înlocuitor al gânditului, un manifest al expresivității, un instrument al branding-ului personal. Scrisul ajută și la construirea imaginii acestor personalități și le consolidează modul de a gândi și a acționa.
2. Scrisul are efect terapeutic și este dovedit că scrisul te face mai sănătos și fericit.
Scrie despre tine, despre cum dorești să-ți atingi obiectivele de viitor și vei vedea cum te vei simți după.

În urma unui experiment realizat în Philadelphia, Statele Unite, pe o serie de subiecți cu job-uri stresante, s-a dovedit că persoanele care au început să folosească un jurnal în care au scris zilnic că munca pe care o fac aduce o schimbare în lume și-au crescut, în 14 zile, productivitatea la locul de muncă cu 29%.
3. Scrisul te ajută să gândești și să comunici mai bine. Nu încerca să fii comod în alegerea cuvintelor, descrie în cât mai multe cuvinte ceea ce simți, ceea ce vezi și ceea ce experimentezi în fiecare zi. Vei vedea că vei comunica mai bine cu cei din jur, vei fi mai convingător în exprimare și îți vei dezvolta inteligența emoțională.
De câte ori nu ți s-a întâmplat să ai o idee foarte bună în minte, dar să o exprimi atât de prost în cuvinte, încât să nu convingi pe nimeni că ideea ta e bună? Mie mi s-a întâmplat de multe ori, în perioadele în care nu scriam în mod regulat. Crede-mă, scrisul te ajută să scapi de acest „sindrom”.
4. Te ajută scrisul să treci mai ușor peste momentele grele? Există o legătură puternică între scris și evenimentele cu impact emoțional din viața unui om. Scrisul poate fi o modalitate de a te descărca emoțional, atunci când nu ai cui să împărtășești experiența ta, dar și o modalitate de a accepta ceea ce ți s-a întâmplat și să treci cu mai multă ușurință peste.

Am citit un studiu interesant pe această temă despre o serie de ingineri care au fost concediați de la job cu puțin timp înaintea începerii studiului. Cercetătorii au descoperit că inginerii care își formaseră un obicei din a își scrie în mod constant gândurile, și-au putut găsi mai rapid un nou job decât cei care nu aveau acel obicei.
Ei au fost „mai puțin supărați” pe fostul angajator, au avut mai puține gânduri negative despre pierderea jobului și au avut o atitudine pozitivă în căutarea și găsirea unui nou job.
5. Scrisul te menține în formă. Ai putea compara, astfel, scrisul cu un sport mental, care îți menține gândirea ageră, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ca orice exercițiu sportiv, scrisul îți menține mintea sănătoasă, antrenată și poate preveni o serie de afecțiuni cerebrale.
6. Scrisul are un rol important în relaxarea creierului tău și te eliberează de stres, indiferent dacă este de mână sau la tastatură.

Atât timp cât scrii fără oprire timp de cel puțin 20 de minute, te vei simți mult mai bine – te vei simți mai relaxat.
7. Scrisul menține recunoștința față de sine, mai ales dacă scrii despre lucrurile de care ești mândru din viața ta. Te face mai optimist și mai sigur pe tine în ceea ce privește viitorul tău și planurile tale. Totuși, nu e bine să exagerezi – nu scrie în fiecare zi despre lucrurile de care ești mândru.
Ca în orice activitate repetitivă, e valabil faptul că „ce e prea mult strică”. Nu scrie zilnic despre același subiect pentru că își va pierde farmecul pentru tine.
8. Scrisul îți formează gândirea și concentrarea. Ai avut vreodată prea multe tab-uri deschise în browser-ul de internet? Ai încercat vreodată să asculți muzică în timp ce trimiți un email, urmărești un videoclip și vorbești pe chat cu o persoană? Eu da, și sunt sigur că și tu ai încercat mai multe lucruri în același timp, chiar dacă nu e vorba de cele menționate.

Uneori am impresia că încerc să mă concentrez la prea multe lucruri în același timp – nici nu mă apuc bine să lucrez la ceva, pentru că mă și gândesc la ce voi avea de făcut când termin. Scrisul te ajută să te concentrezi pe un singur lucru și astfel să îți crești productivitatea.
Creierul tău poate fi suprasolicitat dacă ai prea multe gânduri și griji în același timp. Imediat apare îngrijorarea și oboseala, implicit stresul și o atitudine negativă. Prin scris, vei învăța cum să îți temperezi gândirea și să fii mai organizat.
9. Scrisul te ajută să înveți mai bine. Pentru a crea conținut interesant și captivant pentru ceilalți, ai nevoie de o anumită disciplină – trebuie să fii mereu la curent cu cele mai noi informații, cele mai noi surse și să știi cum să îți găsești mereu inspirația.
Ca să scrii, trebuie să știi să cauți informația, să știi să o filtrezi și să o alegi pe cea mai interesantă. Un scriitor trebuie să fie un bun cercetător, cu abilități de jurnalist și un spirit inovativ. Scrie cât mai des și mai mult și vei fi pus în situația de a dobândi aceste abilități.
10. Scrisul înseamnă leadership de opinie la scară largă. Înaintea anilor 1990, puține erau persoanele care deveneau lideri de opinie și care puteau avea influență asupra populației. După această perioadă, odată cu apariția și dezvoltarea mijloacelor „new media”, oricine poate publica ceea ce scrie și poate deveni influențator.
11. Scrisul contribuie la dezvoltarea ta personală. Prin tot ce am spus mai sus, sper că am reușit să te conving de beneficiile scrisului pentru tine. Indiferent în ce domeniu lucrezi sau care sunt planurile tale de viitor, sunt de părere că există un loc și pentru scris în viața ta – chiar un loc de cinste.
Scrisul te ajută să fii mai bun în orice faci și să îți dorești să îți atingi mai ușor obiectivele. Dacă ai parcurs în întregime acest articol și ești interesat în continuare de subiect, îți recomand și alte articole pe aceeași temă:
- 6 sfaturi pentru a scrie mai bine
- 8 lucruri pe care să le eviți când scrii un articol
- Ce să scrii când nu mai știi ce să scrii
- Cum scrii un text pe cuvinte cheie
- Să nu scriem doar pentru noi!
- De ce e cool să scrii: peste 25 de motive
- 5 activități care dau inspirație scriitorilor
- 5 sfaturi pentru a desăvârși arta scrisului modern
- Cum să scrii un ebook de succes
- Stilul – o alchimie a cuvintelor
- A fi scriitor
- Cum captezi atenția prin scris
- Cum să scrii text literar
- 10 exerciții de scriere creativă
- Cum să faci un text ușor de citit
De asemenea, recomand cu drag articolele noastre din categoria Copywriting.
Tu cât de des scrii și cât de important este scrisul în viața ta?