Cele 6 elemente esentiale in SEO copywriting

În articolul anterior am vorbit despre importanța folosirii SEO Copywriting, și am ce înseamnă să încercăm să facem SEO dar fără să ținem cont de copywriting.

Totuși, ca să clarificăm lucrurile, mai ales pentru cei care nu au făcut copywriting până acum:

SEO Copywriting înseamnă optimizarea unui website pentru motoarele de căutare, pe baza unor texte persuasive, care atrag atenția vizitatorului și îi răspund unei nevoi.

SEO se întâmplă atunci când vizitatorul a găsit website-ul tău în motoarele de căutare, iar copywriting atunci când acesta a găsit pe site ceea ce căuta, și a executat acțiunea transmisă de site (a cumpărat, s-a înscris, a donat, a completat un formular, s-a abonat la newsletter, a descărcat un material, etc).

În esență, scopul SEO Copywriting este conversia, poziția în motoarele de căutare fiind doar unul dintre mijloacele care pot duce la acest scop.

Pentru cei care vor să se apuce de SEO Copywriting, trebuie să țineți cont de următoarele aspecte:

1. Titlurile

Unul din cele mai decisive aspecte ale succesului unui site ține de titlurile paginilor, ale articolelor, ale categoriilor de articole și, în fond, chiar titlul site-ului.

Pentru SEO, aceste titluri sunt primele cuvinte care considerate de motoarele de căutare – cuvintele cheie din acestea.

Pentru copywriting, aceste titluri conving (sau nu) vizitatorul să citească ce se află dedesubt.

În ambele cazuri, vă recomand articolul cu 19 sfaturi pentru a scrie titluri care vând.

Gândiți-vă că după aceste titluri vă găsesc vizitatorii site-ul.

De asemenea, folosind cuvintele cheie din articol, în titlu, e mai simplu pentru cei care vor să promoveze mai departe articolul, sau să introducă link-uri la articolul tău, pe site-urile lor.

Un alt mister pe care îl elucidez aici este legat de titlurile de pe acest blog: observați că nu au diacritice. Nu am uitat să le adaug, ci am făcut-o intenționat: 99% dintre români caută pe Google fără să folosească diacritice.

2. Meta-descrierea

Observați că de fiecare dată când căutați ceva pe Google, dedesubt se află un scurt text:

seo copywriting

Acel text reprezintă meta-descrierea paginii găsite.

Contează la fel de mult să folosești cuvinte cheie pentru o poziție mai bună în Google, în descrierea meta, cât și ca acele cuvinte să convingă pe cel care a căutat, că a găsit ce căuta, și să dea click pe pagina respectivă.

Această descriere are în medie 160 de caractere, și rezumă conținutul paginii găsite. Dacă e destul de atractiv, vor veni și click-urile, iar odată cu acestea, traficul.

3. Conținutul

Acesta este cheia principală în SEO copywriting. Multe site-uri fac prea mult SEO, și uită de conținut. Calitatea acestuia va contribui, în mod natural, la îmbunătățirea SEO – oamenii vor promova mai departe paginile site-ului, vor posta link-uri la acestea pe blogurile lor, se vor abona la newsletter și vor citi conținutul.

Un link venit din partea unui utilizator mulțumit contează de 50 de ori mai mult decât un link introdus de administrator în nu știu câte directoare web.

De asemenea, aceste indexări naturale din partea vizitatorilor sunt văzute foarte bine de motoarele de căutare, care automat vor aduce site-ul în primele pagini, pe poziții înalte, și le vor considera site-uri de calitate.

4. Cuvinte cheie

Aici ne referim la acele cuvinte care conving vizitatorul să recurgă la o acțiune, dar care apar pe site mai des decât altele.

Pentru SEO, contează foarte mult frecvența de apariție a acestor cuvinte, includerea lor în tag-uri, în titluri, în text link-uri către pagini interne, în textul alternativ pentru imagini sau în paragrafele articolelor.

Pentru copywriting, contează ca aceste cuvinte să fie convingătoare, să apeleze nevoi imediate, să ducă vizitatorul mai ușor la o acțiune – să crească rata de conversie.

Trebuie totuși să evităm să folosim aceste cuvinte foarte des, în raport cu restul conținutului unei pagini. Altfel, putem fi considerați spammeri de motoarele de căutare, și poziția site-ului nostru va scădea.

5. Link-uri

În cazul link-urilor către pagini interne, contează să fie pe cuvinte cheie care au legătură cu acele pagini.

În cazul celor externe, contează să fie către pagini cu informație relevantă, să nu fie prea multe pe o singură pagină, să nu fie către site-uri de slabă calitate sau care nu au legătură cu subiectul tratat.

Pentru SEO, aceste link-uri leagă site-ul cu altele similare, și ajută la obținerea unei poziții mai bune în motoarele de căutare.

Pentru copywriting, link-urile trebuie fie cuvinte cheie relevante, care să convingă cititorul să dea click și să îi fie de folos pagina pe care a fost trimis.

Dacă sunt link-uri la pagini interne, ajută foarte mult, pentru că mențin cititorul acolo, pe site, mai mult timp, ceea ce poate duce la scăderea bounce rate-ului și la creșterea conversiei.

6. Conversia

Per total, SEO copywriting trebuie să ducă spre creșterea acestei rate de conversie. Ca să rezumăm, acest lucru se poate realiza prin:

  • Un conținut de calitate pe site;
  • Accesibilitatea butoanelor de chemare la acțiune;
  • Experiența cât mai plăcută a vizitatorului pe site;
  • Simplitatea navigării și de consum al conținutului;
  • Promovarea site-ului, în mod natural, de către vizitatori.

Așadar, conversia este raportul dintre numărul de vizitatori care au recurs la o acțiune, în urma citirii conținutului, și numărul total de vizitatori (în ambele cazuri e vorba de unici).

În concluzie, dacă ții cont de cele 6 elemente de mai sus, vei putea crește succesul site-ului tău, chiar dacă nu ai citit nimic altceva despre SEO sau copywriting.

Dacă vrei să citești mai mult pe această temă, recomand următoarele resurse:

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock