Etapele unui funnel de vânzări. Cum te ajută să-ți crești rata de conversie

Vrei să vinzi.

Vrei să-ți vinzi produsul, serviciile, imaginea. Iar una dintre cele mai bune metode să faci asta este un funnel de vânzări. Prezența pe rețelele social media și un website nu-ți aduc conversii, crede-ne pe cuvânt. 

În universul digital, unde fiecare click poate fi începutul unei relații cu un nou client, este esențial să ai un plan bine pus la punct. Aici intervine conceptul de pâlnie de vânzări, un instrument strategic care te ajută să navighezi prin complexitatea achizițiilor online. Și să ai conversii.

Ai nevoie de o pâlnie de vânzări (sau funnel în engleză. Uite un articol despre ce este un funnel de vânzări). Este vorba de un parcurs de etape pe care potențialii tăi clienți tăi le urmează, de la prima interacțiune cu brandul până la achiziție.

Și cum fiecare proces are mai multe etape, ne-am gândit că ți-ar fi de ajutor să scriem pe scurt despre ele. Pe lung, dacă vrei să discutăm despre funnels, dă-ne un semn și-ți răspundem imediat. Mai exact, despre etapele unui funnel de vânzări.

Ești pregătit să-ți duci afacerea la nivelul următor?

Etapele unui funnel de vânzări: BoFu, MoFu, ToFu

În articolul trecut, ți-am zis că un funnel reprezintă parcursul pe care un potențial client îl urmează, de la prima sa interacțiune cu brandul tău, până la punctul în care decide să facă o achiziție. 

Etape funnel de vânzări

Acest proces poate fi vizualizat ca o pâlnie. În partea de sus unde, atragi un număr mare de vizitatori prin conținut de calitate și strategii de marketing eficiente. Pe măsură ce aceștia avansează prin funnel, numărul lor se reduce, dar calitatea și probabilitatea ca aceștia să devină clienți crește. 

Astfel, un funnel de vânzări este esențial în structurarea și optimizarea strategiei de marketing pentru a maximiza conversiile și pentru a crește loialitatea clienților față de brandul tău.

Etapele unui funnel de vânzări, indiferent că discutăm despre e-commerce, servicii B2B, tehnologie etc, sunt următoarele:

 • ToFu
 • MoFu
 • BoFu

Hai să le luăm pe rând.

Top of the Funnel (ToFu) – Conștientizarea

Aici, obiectivul principal este atragerea atenției și generarea conștientizării.

Etapa ToFu reprezintă începutul călătoriei, unde potențialii clienți devin conștienți de problemele sau nevoile pe care le au și încep să caute soluții. 

În această etapă, audiența nu este încă pregătită să facă o achiziție, dar este în căutare de informații. Scopul tău este să atragi un număr cât mai mare de vizitatori prin conținut educativ și valoros.

Cum faci asta?

Prin strategii eficiente tip ToFu, adică:

 • Conținut educativ – Articole de blog, infografice, rapoarte de industrie și videoclipuri care răspund la întrebările și problemele comune ale audienței tale.
 • Optimizarea SEO – Utilizează cuvinte cheie relevante pentru a-ți asigura că conținutul tău este găsit de către persoanele care caută informații online.
 • Social Media MarketingPromovează conținutul pe canalele de social media pentru a consolida gradul de conștientizare al mărcii.

Ce ai reținut de aici, pe scurt?

În etapa ToFu ai nevoie de content valoros pentru a-ți face brandul cunoscut.

Middle of the Funnel (MoFu) – Considerația

Obiectivul principal: Educarea și cultivarea relației cu potențialul client.

MoFu reprezintă etapa în care potențialii clienți evaluează opțiunile disponibile pentru a-și rezolva problema. Ei sunt conștienți de brandul tău (dacă etapa ToFu a fost bine integrată în funnel) și sunt interesați să afle mai multe. Aici, trebuie să te concentrezi pe construirea relației cu ei și pe oferirea de conținut care să îi ghideze spre soluția ta.

etape funnel de vânzări MoFu

Cum faci asta?

Prin strategii specifice etapei MoFu, adică:

 • Conținut complex: E-book-uri, webinarii și studii de caz care oferă detalii suplimentare despre cum produsele sau serviciile tale pot rezolva problema.
 • Email Marketing: Campanii de email care oferă conținut valoros și personalizat bazat pe interesele și comportamentul audienței tale.
 • Lead Nurturing: Implementează sisteme care permit trimiterea automată de e-mailuri, mesaje, conținut pe rețelele sociale sau alte tipuri de comunicări bazate pe acțiunile realizate de potențialii clienți pentru a-i ajuta să ia o decizie.

Ce ai reținut de aici, pe scurt?

În etapa MoFu trebuie să te concentrezi pe educarea potențialilor clienți cu conținut complex, cultivând încrederea și ghidându-i spre luarea unei decizii de cumpărare.

Bottom of the Funnel (BoFu) – Conversia

Obiectivul principal: Încurajarea acțiunii și conversia.

BoFu este etapa finală a funnel-ului de vânzări, unde potențialii clienți sunt gata să facă o achiziție. Ei au evaluat toate opțiunile și consideră că soluția ta este cea mai potrivită pentru nevoile lor. Aici, scopul tău este să elimini orice îndoială și să facilitezi procesul de cumpărare.

conversie funnel de vanzari BoFu

Cum faci asta?

Prin strategii eficiente tip ToFu, adică:

 • Oferte speciale și promoții: Reduceri, trial-uri gratuite și garanții care pot elimina ultimele obiecții și pot stimula decizia de cumpărare.
 • Conținut orientat spre conversie: Pagini de produs optimizate, testimoniale și recenzii care să sublinieze valoarea și beneficiile produselor sau serviciilor tale.
 • Proces simplificat de cumpărare: Asigură-te că procesul de check-out este simplu și intuitiv, eliminând orice bariere care ar putea descuraja conversia finală.

Ce ai reținut de aici, pe scurt?

În etapa BoFu, adică ultima, e momentul să închizi vânzarea, să-i transformi pe cei interesați în clienți finali.

Etapele unui funnel de vânzări: ToFu, MoFu și BoFu. Concluzii

Cu ajutorul unui funnel de vânzări care respectă etapele enumerate și explicate în acest articol, poți aduce mai aproape clienții pe care ți-i dorești.

Însă trebuie să ții cont că fiecare etapă a funnelului necesită o abordare diferită, conținut adaptat nevoilor și comportamentului audienței tale. Însă rezultatele vor vorbi de la sine, iar rata de conversie va crește în mod semnificativ.

Ai nevoie de ajutor cu implementarea sau optimizarea etapelor pentru funnelul de vânzări? Suntem la un click distanță.

sursa foto: freepik.com

Editor RoCopy

Suntem una din cele mai competitive agenții de conținut din România. Din 2017 oferim servicii complete de Content Marketing, Copywriting orientat pe vânzări, SEO & Email Marketing. Ai nevoie de conținut pentru afacerea ta? Poți conta pe noi!

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock