Ai simțit vreodată nevoia să renunți? Să te oprești pur și simplu din ceea ce faci pentru că nu vrei să ajungi la capătul drumului pe care ai pornit? Cu toții am simțit asta cel puțin o dată. Cu toții am renunțat la ceva. Dar oare am renunțat când trebuia și la ce trebuia?
Despre asta este cartea lui Seth Godin intitulată simplu – Hopul, apărută în 2018 la Editura Publica. Este, mai exact, o cărticică din colecția Publica Pocket, pe care o poți citi cu ușurință, într-un timp scurt.
Dacă nu ești familiarizat cu ultimele două volume ale lui Seth Godin publicate în aceeași colecție, îți recomand recenziile noastre la Sparge Tiparele și Triburi.
Totuși, să continuăm cu discuția noastră despre hopuri și renunțare.
Ce este, mai exact, hopul?
Așa l-a definit Seth în cartea sa:
„Hopul este lungul, obositorul marș de la ucenicie la măiestrie.”
Poate fi vorba de un drum lung și plictisitor, poate fi vorba de o scurtătură care te aduce la destinație mai repede decât dacă ai urma orice altă cale. În funcție de caz, poate fi vorba despre…
Cu siguranță ai văzut și ai auzit până acum multe povești de succes. Fie că e vorba de actori, scriitori, muzicieni sau artiști de orice fel, doctori, inventatori, fizicieni, antreprenori, ITști sau profesioniști în orice alt domeniu… cu toții au înfruntat cel puțin un hop la viața lor.
Hopul este alcătuit din câteva curbe prin care trecem cu toții, însă care fac diferența dintre cei care reușesc și cei care se dau bătuți. Hopul se manifestă atunci când ți se impun bariere în ceea ce faci. Ele pot fi de diferite feluri, atât interioare cât și exterioare – și poate să fie o chestiune de ani de zile până să le depășești:
- nu câștigi suficienți bani din ceea ce faci;
- lucrezi, lucrezi, lucrezi… dar simți că bați pasul pe loc – însă nu faci nimic să schimbi asta;
- simți o lipsă de motivație și de încredere în tine;
- colegii, rudele sau prietenii îți spun să renunți că nu ai nicio șansă de reușită;
- te concentrezi la obiective pe termen scurt și pierzi imaginea de ansamblu în ceea ce faci;
- îți pierzi entuziasmul și te mulțumești să fii mediocru;
- simți că pierzi prea mult timp și neglijezi alte aspecte ale vieții.
Bariere există de orice fel și în orice domeniu. Dacă vrei să depășești hopul și să fii cel mai bun în ceea ce faci, trebuie să fii conștient de asta. Dacă nu ar exista aceste bariere, atunci cu toții am fi cei mai buni în ceea ce facem. Unde mai e farmecul?
Barierele sau curbele hopului sunt filtrele care fac diferența dintre succes, mediocritate și eșec.
Primele două situații (succesul și mediocritatea) apar în cazul celor care nu renunță și continuă să înfrunte hopul. A treia situație (eșecul) apare în cazul celor care renunță când nu trebuie – fie prea repede, fie prea târziu. În mod evident, nu trebuie să urmezi o cale care știi că nu este pentru tine – de exemplu, ești pasionat de programare dar te înscrii la Facultatea de Medicină. Însă, trebuie să renunți la ceea ce nu este important din viața ta și îți poate pune piedici, ca să realizezi lucruri extraordinare și să câștigi lupta cu hopul.
„Hopul este motivul pentru care ești aici.”
Dacă ai petrecut ani de zile lucrând în același domeniu sau practicând același sport, ai investit foarte mult în tine și ți-ai pregătit toate armele necesare ca să ai succes. Dacă te mulțumești să rămâi acolo unde ești, riști să rămâi blocat în curba fundăturii – mediocritatea. Dacă vrei să îți depășești starea și să fii locul 1 sau locul 2 la ceea ce faci, atunci ai nevoie de curaj, poate chiar de o investiție și mai mare – însă merită să încerci.
Succesul nu se poate obține peste noapte, nici măcar în câteva luni sau 1 an. Totul depinde de tine și de domeniul în care activezi. Totul ține de momentul în care decizi să renunți – și, mai important, LA CE RENUNȚI.
Atunci când un vapor are o fisură prin care intră apă dar mai are doar câțiva kilometri până ajunge la mal, echipajul trebuie să renunțe la încărcătura grea ca să fie siguri că nu se îneacă. La fel și tu – atunci când știi exact unde vrei să ajungi dar anumite lucruri te țin pe loc, trebuie să știi să renunți la ele. Poate părea greu uneori – dar este vital pentru a-ți depăși starea, a scoate capul din mediocritate și a avea succesul dorit.
Dacă vrei să mă întrebi acum dacă merită să citești „Hopul” de Seth Godin, eu îți ofer următorul răspuns: dacă deja ești un om de succes care a înfruntat hopul din domeniul său și are o viață împlinită, atunci probabil că și tu ai fi putut scrie această carte. Însă, dacă încă te lupți pentru a avea succes, nu ești sigur dacă ești pe drumul cel bun, vrei să știi când să renunți și vrei să fii #1 sau #2 în domeniul tău… atunci această carte a fost scrisă pentru tine.
Mult succes în înfruntarea hopului îți doresc!