Influencer Marketing sau cum să alegi influencerul potrivit pentru brandul tău

Îi vedem pe toate rețelele sociale, sunt prezenți la evenimente sau emisiuni TV. Mai glamour sau mai sport, mai artsy, puși pe glume, influencerii au captat atenția în ultimii ani în mediul autohton, influențând deciziile de cumpărare și preferințele multor oameni. Iar rapoartele și analizele de marketing sunt în favoarea lor aproape de fiecare dată.

Însă, pentru rezultate bune, trebuie să identifici ce influencer poți alege, dacă influencerul care-ți place e potrivit pentru nișa pe care ai nevoie să o promovezi și multe alte bune practici. Ești curios să afli cum obții endorsement pentru brandul tău cu ajutorul influencer marketingului?

Ți-am pregătit un articol special despre acest subiect. Și cu multe alte informații surpriză care să te ajute cu acest proces.

Ce este influencer marketingul?

Influencer marketingul e o strategie de promovare care implică o colaborare a brandurilor cu persoane care dețin o influență semnificativă asupra unei anumite audiențe. Acești influenceri, în general, au o prezență puternică pe platforme sociale precum Instagram, YouTube, TikTok sau bloguri și pot ajuta la promovarea produselor sau serviciilor unui business într-un mod autentic și captivant.

Contextul Influencer Marketingului în era digitală

În contextul marketingului digital autohton, acesta a evoluat, devenind o componentă centrală a strategiilor de promovare. Practic, până acum câțiva ani, influencer marketing nu exista. Iar în ultimul timp, a devenit o metodă esențială pentru branduri de a-și extinde vizibilitatea și a ajunge la audiențe specifice.

Acest lucru se datorează și faptului că mulți consumatori sunt din ce în ce mai interesați de recomandările personale și de experiențele oferite de influenceri, în detrimentul mesajelor publicitare tradiționale. Ca să nu mai vorbim de faptul că e greu pentru un mesaj publicitar tradițional să egaleze o figură umană.

Pe măsură ce tehnologia a avansat, influencerii au dobândit abilitatea de a crea conținut captivant și de a se conecta direct cu utilizatorii. În plus, influencer marketingul a oferit o platformă puternică pentru branduri, ajutându-le să-și dezvolte povestea și să-și contureze identitatea într-un mod autentic, ceea ce contribuie la consolidarea încrederii.

Am putea spune că este o cale rapidă de a ajunge la audiența segmentată fix cum ai nevoie. Practic, visul oricărui marketer.

ghid pentru influencer marketing Romanian Copywriter

Cum să alegi influencerul potrivit pentru brandul tău?

Din câte poți observa, colaborarea cu influenceri e o adevărată oportunitate de a-ți promova brandul. Totuși, alegerea influencerului potrivit nu e o treabă ușoară. Haide să explorăm împreună acest proces.

Și pornim de la…

Definirea obiectivelor și a audienței

Atunci când trebuie ales influencerul potrivit pentru campania ta de marketing, primul pas este definirea clară a obiectivelor. Trebuie să știi exact ce dorești să realizezi prin colaborarea cu influencerii.

E vorba de creșterea notorietății brandului?

Generare de vânzări?

Engagement cu comunitatea deja formată?

În paralel, este necesar să identifici și să înțelegi publicul țintă al campaniei tale. Care sunt caracteristicile demografice ale acestuia? Care sunt interesele, preferințele și comportamentele lor? Cu cât ai o cunoaștere mai profundă a audienței tale, cu atât mai ușor va fi să selectezi influencerii potriviți.

Relevanța și compatibilitatea cu brandul

Un alt aspect de care trebuie să ții cont. Nu este suficient ca influencerul să aibă o audiență mare; este esențial ca valorile și viziunea acestuia să se potrivească cu identitatea brandului tău. O colaborare autentică va rezona mai bine cu publicul și va contribui la consolidarea credibilității.

Un mod eficient de a evalua dacă brandul tău este compatibil cu un anumit influencer este să analizezi campanii anterioare în care a fost implicat. Caută exemple de campanii de succes în care influencerul și-a pus amprenta asupra mesajului și a contribuit la crearea unei conexiuni puternice între brand și public.

Analiza engagementului cu audiența

Când vine vorba de marketingul cu influenceri, engagementul este metrica de bază care trebuie analizată. Likes, comentarii, distribuiri sunt indicatori cheie care îți oferă o perspectivă asupra modului în care conținutul este primit de audiență. O rată mare de implicare indică o conexiune între influencer și urmăritorii săi, ceea ce este fundamental pentru un impact puternic al campaniilor.

Dar cum anume influențează aceste interacțiuni succesul campaniei? Simplu: când o postare generează multe comentarii sau este distribuită frecvent, mesajul brandului atinge un public mai larg. Aceasta înseamnă nu doar o vizibilitate crescută, dar și o posibilitate mai mare de a genera conversii autentice.

Evaluarea credibilității și autenticității

În marketingul influencer, credibilitatea este totul. Evaluarea modului în care un influencer a gestionat colaborările anterioare poate oferi perspective importante despre cât de bine s-ar putea alinia cu valorile brandului în discuție. Îndepărtează-te de acei influenceri care au avut colaborări problematice sau care și-au pierdut credibilitatea.

Pentru a evita astfel de capcane, e recomandat să analizezi istoricul colaborărilor influencerului și feedback-ul primit de la alte branduri. Evitarea influencerilor cu practici non-etice, cum ar fi cumpărarea de urmăritori sau promovarea excesivă, este fundamentală pentru a menține integritatea campaniilor tale.

Studiul performanțelor trecute

Un alt aspect cheie în selecția influencerilor este analiza performanței lor în campaniile precedente. Aceasta include evaluarea impactului lor asupra metricilor de performanță și obiectivelor specifice campaniei, cum ar fi reach-ul, ratele de implicare, conversiile și, în cele din urmă, impactul asupra conștientizării de brand și a vânzărilor.

Negocierea contractului și stabilirea așteptărilor

Negocierea contractului cu influencerul este un moment decisiv pentru tine. Aici definești termenii colaborării, inclusiv durata campaniei, plata și livrabilele.

De asemenea, este vital să stabilești așteptări clare și să clarifici rezultatele dorite. Comunicarea clară a obiectivelor campaniei și stabilirea KPI-urilor și metricilor de performanță de la început poate preveni neînțelegerile ulterioare.

Măsurarea ROI-ului în colaborarea cu influencerul

Utilizând instrumente și metrici avansate de analiză, poți urmări eficient performanța campaniei și înțelege valoarea reală adusă de influencer. Analizarea datelor te ajută să determini dacă obiectivele campaniei au fost atinse și care a fost impactul real asupra brandului.

Riscuri și soluții în campaniile cu influenceri

În marketingul cu influenceri, ca în orice alt domeniu, există riscuri pe care le poți preveni făcând o analiză simplă, dar care te va ajuta mult în proces.

Unul dintre riscurile majore este alegerea influencerului necorespunzător, care nu se aliniază valorilor sau audienței brandului.

Mai există riscul ca influencerul să se implice în scandaluri sau controverse, ceea ce poate avea un impact negativ asupra reputației brandului.

influencer marketing pentru afacerea ta

Strategii pentru gestionarea potențialelor riscuri

Pentru a minimiza aceste riscuri ia în considerare:

  • verificarea riguroasă a influencerului respectiv – cercetările amănunțite asupra istoricului influencerului și a colaborărilor anterioare ajută la evitarea parteneriatelor cu persoane care pot aduce prejudicii brandului;
  • clauzele din contracte – include clauze specifice în contracte, care acoperă eventualitățile de comportament neprofesionist sau implicare în scandaluri;
  • plan de back-up pentru gestionarea unei eventuale crize de imagine – pregătește un plan de gestionare a crizelor în timp util pentru a proteja brandul de eventuale daune;
  • diversificarea campaniilor –  nu te baza exclusiv pe un singur influencer sau o singură platformă; diversificarea poate reduce riscul asociat cu fluctuațiile algoritmilor sau modificările regulamentelor pe rețelele sociale;
  • monitorizare continuă – urmărirea performanței influencerului și a reacției audienței pe parcursul campaniei îți poate oferi date importante pe care le poți folosi în campanii ulterioare;
  • comunicare deschisă – menține o comunicare transparentă cu influencerii și asigură-te că înțeleg așteptările și obiectivele brandului.

În concluzie, trebuie să reții că succesul în influencer marketing nu este doar rezultatul alegerii corecte a influencerului, ci și al unei colaborări bine planificate, monitorizate și adaptate la nevoile și obiectivele specifice fiecărui brand.

Și cum influencer marketingul devine un instrument de promovare din ce în ce mai puternic pentru orice brand care vrea să se conecteze eficient cu publicul său, este crucial ca marketerii să rămână la curent cu cele mai noi tendințe și practici din acest domeniu. Pe măsură ce platformele digitale evoluează și audiențele devin tot mai sofisticate, capacitatea unui influencer de a genera conținut autentic și de forma conexiuni la nivel profund cu audiența devine un avantaj neprețuit.

Editor RoCopy

Suntem una din cele mai competitive agenții de conținut din România. Din 2017 oferim servicii complete de Content Marketing, Copywriting orientat pe vânzări, SEO & Email Marketing. Ai nevoie de conținut pentru afacerea ta? Poți conta pe noi!

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock