Mascote de brand – noile vedete in social media

Conceptul de „brand ownership” nu mai este valabil în ziua de astăzi. În această eră socială, modul în care relaţionăm cu brandurile a cunoscut modificări considerabile. Suntem mai sceptici, mai informaţi, mai importanţi pentru brand-uri. Puterea noastră a crescut odată cu dezvoltarea tehnologiei, nu mai suntem simpli consumatori, ci co-proprietari ai brandurilor.

Nu mai reprezentăm o masă omogenă de indivizi spălaţi pe creier care învaţă prin repetiţie că produsul X e mai bun decât produsul Y, ci entităţi complexe, cu idei, păreri, putere şi un sentiment de proprietate mai puternic decât oricând asupra brandurilor. Pe deasupra, consumatorul este definit de o nevoie de a comunica  din ce in ce mai mare.

Această transformare a monologului în dialog a „resuscitat” un simbol de brand, eclipsat cândva de „celebrity endorsement” – mascote de brand, aceste personaje ficţionale, de cele mai multe ori antropomorfice, care permit umanizarea brandurilor şi, în special, îi determină pe consumatori să vadă în brand un prieten, care îi sfătuieşte, îi înţelege şi, mai ales, îi distrează.

Într-o lume definită de fenomenul „mulţimii solitare”, în care tehnologia favorizează nu doar comunicarea, ci mai ales izolarea, avem nevoie de astfel de „prieteni” născociţi de brand manageri, care  aşează nevoile noastre pe primul plan, ne ascultă dorinţele, ne răspund întotdeauna şi ne acordă… atenţie.

Iată doar câteva motive pentru care o mascotă de brand poate fi mai mult decât valoroasă în social media:

Comunicarea permanentă nu mai este o opţiune…

Ci o obligaţie pentru brandurile care îşi doresc să supravieţuiască, iar nouă ne este mult mai uşor sa interacţionăm cu un personaj haios decât cu un… logo. De asemenea, graniţa dintre “hard sell” şi “soft sell” se estompează atunci când invitaţia de a cumpăra este lansată de o mascotă prietenoasă şi nu de o voce anonimă.

În timp ce încrederea în corporaţii scade…

Nostalgia atinge noi culmi. Consumatorii îşi doresc din partea brandurilor nu un produs, ci un sentiment de siguranţă, familiaritate, recunoaştere, apartenenţă… iar o feţişoară caldă, veselă, care poate ne-a luminat cândva copilăria, este mult mai bine primită decât un logotip sau un icotip.

Succesul din ce în ce mai mare al filmelor de animaţie în rândul adulţilor…

A îndepărtat eventuala reticenţă cu care ar fi putut fi primită o mascotă şi ne-a obişnuit să relaţionăm uşor cu personaje non-umane si chiar să le îndrăgim, să le admirăm… să le idolatrizăm.

Nu în ultimul rând…

O mascotă generează poveşti, are un impact vizual mai puternic şi captează atenţia mai uşor, poate fi nucleul unor campanii publicitare amuzante, chiar memorabile. De asemenea, sarcina brand managerilor este mult uşurată întrucât, spre deosebire de o vedetă, mascotele nu pot dăuna imaginii companiei prin acţiunile întreprinse în viaţa reală, nu se îngraşă, nu îmbătrânesc şi, mai ales, nu aşteaptă un onorariu gras din partea companiilor.

“Mascots are the gift that keeps on giving”, Carol Phillips, președinte al grupului de consultanță Brand Amplitude

mr clean

sursa imagine

Iar dacă ne gândim la exemple concrete… parcă este mai uşor să creşti engagementul în reţelele sociale atunci când, în loc de o sticlă de detergent de podele, ai un Mr. Clean care trăieşte noi aventuri zi de zi şi care ne împărtăşeşte slăbiciunile şi pasiunile sale, sau un Mr. Peanut, care se prezintă drept „The classiest, kindest, most generous, funniest, most sophisticated talking peanut in the word. I’m also a pretty good racquetball player”, în loc de o cutie de alune cu un packaging mai mult sau mai puţin atractiv.

Şi mai putem aminti câţiva astfel de ambasadori de brand pasionaţi de online.

The Geico Gecko este prezent şi activ în reţelele sociale, are aproape 300.000 de like-uri pe Facebook, iar conţinutul, fie că vorbim despre text, video sau foto, este mai uşor de generat atunci când îl ai ca protagonist pe acest personaj verde simpatic şi înţelept.

sursa imagine

Pagina de Facebook M&M prinde viaţă prin intermediul celor 5, nu 2 bombonele colorate, fiecare având propria personalitate, propriile hobby-uri şi… proprii fani, iar Captain Morgan ridică paharul pentru cei peste 1.200.000 de fani şi îi învaţă, zi de zi, cum să trăiască fiecare clipă din plin. Cum să nu-i îndrăgeşti?

Un exemplu recent de mascotă inventată pentru a oferi personalitate brandului, dar şi pentru a pătrunde mai uşor şi a se fixa în mintea potenţialilor consumatori este Stejarul celor de la StubHub, locul în care poţi cumpăra sau vinde bilete la concerte, spectacole de teatru, evenimente sportive ş.a.m.d. Iată-l, aşadar, pe Ticket Oak, cel care îţi cunoaşte dorinţele şi… le împlineşte!

În concluzie, este obligatoriu să ai o astfel de mascotă pentru a avea success în Social Media? Deocamdată nu, dar în mod sigur este un plus!

P.S: Un mic sfat pentru cei cei interesaţi de marketing şi social media: n-ar fi rău să daţi un like acestor pagini, aveţi ce vedea și învăţa.

De curiozitate, tu ce astfel de prieteni fictivi ai in mediul online? 🙂

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock