Micul Ghid al Talentului: cum să devii mai bun la orice

52 de ponturi. Instrucțiuni. Sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. Daniel Coyle, jurnalist, antrenor voluntar de baschet, tată a 4 copii, ne oferă un set de metode concrete, ușor de pus în practică, pentru a ne dezvolta abilitățile. Ultima sa carte, apărută și în limba română la Editura Publica, este un adevărat manual care te ajută să devii mai bun.

Se spune că această carte ar trebui înmânată oricărui viitor practicant, indiferent de domeniu. Fie că ești proaspăt absolvent care începe o carieră în publicitate, părinte pentru prima dată sau ești pus în fața unei noi provocări, această carte de buzunar e pentru tine.

Se bazează pe două principii:

  1. Cu toții avem talente
  2. Și nu prea știm să le dezvoltăm până la potențialul lor maxim.

Partea interesantă este că fiecare secțiune are la bază o serie de studii neuroștiințifice și metode dovedite, deseori puse în aplicare cu succes. Așadar, dacă există atât de mulți oameni care au reușit să-și exploateze și să-și dezvolte talentul, tu de ce nu ai putea?

Cu siguranță știi vorba aceea…

Repetiția e mama învățăturii

Este valabilă încă de la Aristotel, care spunea: „Suntem ceea ce facem în mod repetat. Și-atunci excelența nu este o acțiune, ci un obicei”.

Acum, să mergem pe un caz concret. Să spunem că vrei să fii mai bun la scrierea de articole. Ce e de făcut? În mod evident, să citești și să scrii cât mai multe articole. După ce ai cel puțin 10.000 ore de practică la activ, te transformi într-un profesionist. Teoria aceasta a fost lansată în 1993, însă de atunci a stârnit multe controverse.

Cu siguranță, dacă ar fi să te orientezi după această regulă, nu trebuie să o privești doar la suprafață. Contează foarte mult calitatea orelor de practică, nu neapărat cantitatea.

De aceea, te ajută mult să ai alături de tine un profesor bun, să fii înarmat cu o dorință puternică și resurse, respectiv să muncești din greu.

Revenind la exemplul de mai sus: dacă scrii articole timp de 10.000 de ore, însă toate articolele tale sunt la fel, mediocre și tratează subiectele abordate cu superficialitate, atunci o să excelezi în mediocritate.

Provoacă-te mereu, ieși din zona de confort când vine vorba de învățare, testează lucruri noi și metode diferite de a-ți exersa abilitățile. Numai așa, talentul tău va ieși la iveală și îl vor descoperi și alții.

Talentul, o moștenire genetică?

Este doar un mit. Cei talentați, care sunt capabili să facă lucruri mărețe fără efort, nu s-au născut așa. În spatele acțiunilor lor care par perfecte pentru noi se ascund zeci de mii de ore de practică, repetiții, eforturi colosale și muncă neîntreruptă.

Dacă vrei să fii cu adevărat talentat, nu contează din ce familie faci parte, ce gene ai moștenit. De aceea, cartea „Micul Ghid al Talentului” demontează acest mit și te învață, în trei etape, cum dobândești talentul la care visai:

Etapa 1: Pregătirea

Fură meserie. Nu te sfii. Antrenează-te pe cont propriu înainte de antrenamentul cu un instructor. Citește. Caută informații. Nu pierde timpul.

Fie că te dedici doar 15 minute pe zi talentului tău, este de ajuns ca să fixezi o nouă deprindere pe scoarța cerebrală. Însă, atenție: pe zi, nu la două zile sau o dată pe săptămână.

Dacă vrei să înveți o melodie, repetă mai întâi acordurile de bază până când le faci cu ochii închiși, în somn. Ia-te după cei mai buni, fără jenă. Ieși din zona de confort.

Niciun antrenament nu ar trebui să fie confortabil. La fel cum atunci când mergi la sală sau practici un sport pentru prima oară după mult timp, te dor mușchii. Înseamnă că ai lucrat cum trebuie.

Etapa 2: Îmbunătățirea abilităților

Nu privi antrenamentul ca pe un rău necesar, ca atunci când îți spun părinții să mănânci legume și fructe. Ponturile lui Daniel Coyle din secțiunea aceasta sunt despre acțiune.

Zona optimă, adică fix opusul zonei de confort, înseamnă: frustrări, dificultate, atenție la greșeli. Ești implicat într-un efort intens care te zdruncină din temelii și parcă abia aștepți să ajungi din nou în zona de confort.

Totuși, dacă vrei cu adevărat să-ți dezvolți talentul, atunci e posibil să doară. Și să ajungi și în zona de supraviețuire, unde simți confuzie și disperare.

Nu contează orele sau minutele de antrenament, ci numărul de repetări reușite ale acțiunii care te duce mai aproape de împlinirea talentului tău.

În copywriting, dacă scrii același text de 10 ori, cu siguranță a 10-a oară o să-ți iasă mai bine. Dacă scrii câte puțin în fiecare zi, e mai bine decât dacă scrii mai mult, dar doar o dată pe săptămână.

Gândește-te cât de important e să îți pui efectiv în practică talentul în fiecare zi. Însă, oprește-te înainte să fii epuizat. Și, foarte important: încheie orice antrenament într-o manieră pozitivă. Așa vei rămâne mereu cu o impresie bună și optimist în ceea ce privește procesul tău de învățare.

Etapa 3: Efortul susținut

Fii flexibil în călătoria ta. Repetă în continuare, chiar dacă știi deja acea parte. Dacă trebuie să participi la un concurs sau spectacol de o oră, antrenează-te cel puțin 5 ore.

Dacă vrei să capeți o deprindere nouă, antrenează-te cel puțin opt săptămâni. Apoi învață-i pe alții ce ai învățat și tu. Cere feedback. Fii deschis.

Învățarea unei abilități noi și dezvoltarea unui talent este un proces lent, indiferent de persoana care vrea să îl pună în aplicare.

Ești pregătit să pornești în călătoria către dobândirea talentului tău? Începe cu „Micul ghid al talentului”. Restul depinde de tine.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock