Când vine vorba de conceperea unui portofoliu, subiectivismul este la el acasă. Toată lumea te învață ce să faci, cum să faci, ce pași să urmezi și așa mai departe. Adevărul e că nu există o rețetă a succesului; în schimb, îți poți crește șansele de angajare dacă ții cont de anumite aspecte.
Aspectele de care voi vorbi țin mai mult de modul în care livrezi conținutul și mai puțin de cum anume îl creezi. Altfel spus, sunt mici trucuri cu ajutorul cărora poți atrage atenția și totodată să rămâi relevant în context.
Cuprins articol
Fii concis
Un director de creație are pentru tine 4 minute, zicea Sorin Trâncă în cartea Brief, așa că dacă ai ceva de spus, sari direct la subiect. Fă o verificare atentă și șterge tot textul de umplutură, alături de toate informațiile care se subînțeleg. Spre exemplu enunțul ăsta nu-și mai are rostul, iar tu îți obosești ochii citindu-l, dacă el nu-ți transmite nimic nou.
Scrie cum vorbești
Uită de cuvintele alea sofisticate pe care le foloseai în liceu ca să-ți impresionezi profesorii și care nici măcar nu știai bine ce înseamnă. Cel mai bine este să scrii cum vorbești, așa încât oricine ți-ar citi portofoliul să se simtă cât mai în largul lui.
Realizează execuțiile
Încearcă să realizezi execuțiile conceptelor tale creative. Știu că e greu și că trebuie să depui ceva efort pentru asta, dar în felul ăsta îți va fi mult mai ușor să te exprimi. Nu trebuie să arate profesionist, trebuie să fie suficient cât să-ți ilustreze ideea, iar dacă o idee este bună poate fi desenată și pe un șervețel, va fi la fel de puternică în continuare.
Adaugă QR code-uri
Dacă predai portofoliul în format printat și faci trimitere către anumite site-uri, atașează paginilor un QR code, în acest fel vor fi mai ușor de accesat. Pentru a genera și descărca un QR code, poți folosi site-ul acesta.
Folosește un font lizibil
Folosește Helvetica sau orice alt font ușor de citit. Salvează fișierul în format PDF pentru a nu dispărea fontul atunci când documentul este citit de pe un alt dispozitiv.
Fii creativ
Prezintă-ți portofoliul într-o manieră creativă, dar încearcă în același timp să îți păstrezi relevanța. Mai jos am pus poze cu o aplicație de internship care mi-a plăcut. O tânără pe nume Leah a trimis către o agenție de publicitate o cutie cu piesele Lego împreună cu instrucțiunile necesare pentru a construi ”Account-ul perfect”. Știu, nu e portofoliu, dar merită văzut.
Dacă îți place acest articol, distribuie-l pe Facebook!
Fă-l disponibil online
Avantajele de a avea un portofoliu online sunt destul de multe, principalul însă este reprezentat de faptul că se pot ivi oportunități chiar și atunci când nu te aștepți. Poți opta pentru site-uri precum Behance sau un site administrat de tine însuți.
Predă-l personal
Mail-urile se pierd, se rătăcesc, oamenii n-au timp, uită de ele. Printează portofoliul sau găsește-i un packaging care să se potrivească cu felul tău de a fi și du-te chiar tu la agenție pentru a-l preda. Înainte de a trece să lași un portofoliu, nu uita să dai un telefon prin care îți anunți intenția.
Folosește mai multe canale media
E perfect normal să îți placă anumite canale de comunicare și implicit să faci niște ad-uri bune pe ele, dar dacă te-ai hotărât să trimiți portofoliul, optează pentru mai multe. Ai o plajă foarte largă din care poți alege: print, TV, outdoor, radio, digital sau tot felul de combinații ale acestora. Poți încerca să faci chiar și activări de brand.
Crafting atent la detalii
În primul rând nu folosi materiale care se pot deteriora cu ușurință, iar în al doilea rând fă-l în așa fel încât să-i demonstrezi omului care îl citește că ție îți pasă și că vrei să faci o impresie bună. Uită de foile printate alb-negru, de dosarele din carton și de colțuri îndoite. Portofoliul ăla ești de fapt tu, așa că fă tot ce poți ca să arate bine.
Trick
Am auzit într-o prezentare de la Mihai Gongu, Group Creative Director la GMP Advertising, un sfat util oricărei persoane care pregătește un portofoliu pentru agenția mult visată. Intră pe site-ul agenției și vezi care sunt clienții lor, apoi creează reclame pentru acele branduri. Mi se pare o soluție foarte inteligentă atunci când vrei să stârnești curiozitatea cuiva, în cel mai subtil mod cu putință.
Spor la lucru dacă deja te-ai apucat de făcut portofoliu!
Ai nevoie de inspirație în plus?
Îți prezint două portofolii online care mie mi-au atras atenția în mod special:
- Adhemas Batista – datorită conținutului foarte bun
- R. Leonardi – datorită metodei de prezentare inedite