Cum să creezi subiecte de e-mail pentru newslettere care nu pot fi ignorate

Să creezi un subiect de e-mail la care destinatarul să zică: aoleu, ăștia ce-or mai vrea/ce mai vând? e o adevărată artă. De seducere.

Gândește-te că e a doua cea mai importantă linie de contact cu viitorul tău client, după adresa de expediție și, în funcție de cum e scris și ce transmite, destinatarul decide dacă-l va deschide sau îl va arunca în vidul virtual.

Subiectul de e-mail e prima impresie. 

Însă întrebarea e: poți să creezi subiecte de e-mail pentru newslettere care nu pot fi ignorate? Știm doar că e-mail marketingul e o strategie de promovare care prinde din ce în ce mai mult teren în ceea ce privește promovarea unor servicii care altfel s-ar pierde în mare(e)a informațiilor pe social media.

Uite câteva metode învățate și testate chiar de noi în agenție. Cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare, adică rate de deschidere și click-through bune, după cum ne spun nouă clienții. 😊

Însă, înainte de toate…

Nu uita de publicul tău țintă

Degeaba ai un subiect bun, catchy dacă faci jocuri de cuvinte care nu rezonează cu publicul tău țintă. Analizează, măsoară, raportează, testează și scrie în acord cu datele. Fără excepție. Altfel, nu vei avea rezultatele pe care le aștepți. 

De exemplu (și mă refer la publicul autohton) englezismele pot să nu meargă foarte bine la un public țintă de tip Baby Boomer. Așa că încearcă, pe cât posibil să le ocolești.

scriere subiecte email marketing care nu pot fi ignorate

Și, în aceeași notă…

Cunoaște-ți abonații

Adică testează, testează și iar testează. 

Asta nu înseamnă doar să știi chestii demografice de bază, ci să înțelegi preferințele, comportamentele și motivațiile lor. 

Fiecare grup de abonați poate avea interese și nevoi diferite, și ceea ce funcționează pentru un segment nu va funcționa neapărat pentru altul.

Poți aplica:

  • Testarea A/B – adică să trimiți două variante ale aceluiași e-mail, fiecare cu un subiect diferit, către un grup mic de abonați. Analizează care variantă a avut o rată de deschidere mai mare și folosește-te de informații pentru îmbunătățirea campaniilor viitoare;
  • Segmentarea listei de e-mail – poți încerca segmentarea listei de e-mailuri pe baza unor criterii precum interacțiunea cu email-urile tale, comportamentul de cumpărare, locația geografică sau interesele personale. 
  • Monitorizarea feedback-ului – pe lângă ratele de deschidere, acordă atenție feedback-ului direct de la abonații tăi. Comentariile și sugestiile lor pot oferi informații valoroase despre ce funcționează și ce nu. Bineînțeles, dacă există.
  • Analiza tendințelor pe termen lung – încearcă să nu te bazezi doar pe testele pe termen scurt. Monitorizează tendințele pe termen lung în ratele de deschidere și angajament pentru a înțelege cum evoluează preferințele abonaților tăi.

Acum, află pe bune…

Cum să creezi subiecte de e-mail pentru newslettere care nu pot fi ignorate

După ce ai bifat pașii de mai sus, începe cu…

Folosește cuvinte puternice

Ce sunt, mai exact aceste cuvinte puternice? 

Verbe de acțiune ca descoperă, profită, explorează, cumpără, înscrie-te, participă. Acestea au scopul de a mobiliza audiența, transformând abonații pasivi în participanți activi. 

Urgency trigger și exclusivitatea

Folosește cuvinte care transmit ideea de timp limitat sau acces exclusiv ca să faci abonatul să deschidă e-mailul. Exemple: „Ultima șansă”, „Acces limitat” sau „Oferta expiră în curând”. Toate acestea încurajează acțiunea imediată.

elemente de urgentare in email marketing

Ai grijă să nu ajungi în zona de clickbait, adică să te folosești de aceste tactici atunci când nu ai o vânzare (exemplele de mai sus se pretează la vânzări) sau doar ca să atragi atenția în mod abuziv. Abonații tăi nu vor mai avea încredere în tine iar rata de deschidere nu va mai fi bună.

Promite doar ce poți livra

E esențial să menții un echilibru între atracția subiectului și așteptările realiste. Evită promisiunile pe care nu le poți livra și asigură-te că subiectul reflectă corect conținutul e-mailului. Încrederea și autenticitatea sunt cruciale pentru menținerea unei relații sănătoase cu abonații tăi.

Ai grijă la lungime și structură

Lungimea și structura subiectului sunt vitale. Subiectele scurte și la obiect sunt adesea cele mai eficiente, recomandarea e undeva până la 6 – 8 cuvinte. Însă poți testa cu diferite lungimi și formate pentru a vedea ce rezonează cel mai bine cu publicul tău.

Și, bineînțeles, nu folosi cuvinte complicate.

Utilizarea numerelor sau a statisticilor

Integrarea numerelor și a statisticilor în subiect poate spori claritatea și specificitatea, mai ales când discutăm despre newslettere de educare și informare. De exemplu, „Crește-ți vânzările cu 30% în 5 pași” este un subiect care oferă valoare imediată și specifică.

Integrarea întrebărilor și provocărilor

Subiectele care pun întrebări sau care provoacă gândirea pot fi extrem de eficiente pentru că stimulează curiozitatea și invită la interacțiune. „Știi care este cel mai mare secret al productivității?” poate fi un exemplu de subiect care provoacă curiozitatea.

Personalizarea

Atât emițătorul cât și subiectul sau secțiunea de pre-header pot fi personalizate. De exemplu, din experiența noastră, am observat că prenumele unei persoane care trimite din partea unui brand email atrage mai multe deschideri la email decât numele brandului.

De exemplu:

„Cătălin @ Romanian Copywriter” sau „Cătălin de la RoCopy” este un tip de Sender care va genera mai multe deschideri decât „Romanian Copywriter”.

De asemenea, instrumentele de email marketing permit folosirea de variabile care preiau automat date introduse de abonați. Spre exemplu, prenumele sau numele poate fi utilizat atât în conținutul email-ului, precum și în subiect sau pre-header.

De exemplu:

„Ștefan, avem ceva pentru tine” poate fi un subiect mai eficient decât „Hei, avem ceva pentru tine”. 

Avantajul folosirii acestor variabile este că ele pot fi înlocuite automat de un cuvânt generic care va fi folosit în cazul în care abonații nu au prenumele sau numele introdus. Din exemplul de mai sus, „Ștefan” va fi înlocuit cu „Hei”, în situațiile respective.

Subiecte atractive de e-mail care ajung în spam 

Degeaba newsletterul tău are un conținut fain dacă ajunge în spam, nu? Așa că trebuie să fii atent și la acest aspect.

Ce poți face?

Identifică și evită cuvintele care pot declanșa filtrele de spam, evită utilizarea excesivă a majusculelor sau a semnelor de exclamație. 

Concluzii

Dacă nu ai avut timp să parcurgi tot articolul sau l-ai citit în zig-zag, uite un scurt rezumat ca să poți scrie subiecte de e-mail pentru newslettere care nu pot fi ignorate.

Înțelegerea publicului este esențială – Succesul subiectelor de e-mail începe cu o cunoaștere profundă a publicului tău. Fiecare abonat are motivații unice, iar înțelegerea acestor motivații este esențială pentru formularea unor subiecte relevante și atrăgătoare.

Puterea cuvintelor – Cuvintele puternice și de acțiune pot transforma un subiect obișnuit într-unul captivant. Utilizarea acestor cuvinte trebuie echilibrată cu autenticitatea și relevanța conținutului e-mailului.

Testarea A/B și adaptarea – Testarea diferitelor subiecte și analizarea rezultatelor sunt esențiale pentru a înțelege ce rezonanță are cu publicul tău. Adaptabilitatea și flexibilitatea în abordare te pot ajuta să rămâi relevant și eficient în strategiile tale de e-mail marketing.

Evitarea spamului – Cunoașterea și evitarea cuvintelor sau frazelor care pot declanșa filtrele de spam este crucială pentru a asigura că e-mailurile tale ajung în inbox-ul destinatarilor.

Bonus: Învățare continuă și adaptare la tendințe. Rămâi informat despre ultimele tendințe, tehnologii și practici din industrie pentru a aplica strategii noi și eficiente.

Nu uita că scopul ultim al subiectelor de e-mail captivante, de neignorat este de a construi și menține relații pe termen lung cu abonații tăi. O comunicare autentică și valoroasă ajută la consolidarea încrederii și loializării abonaților.

Prin urmare, crearea subiectelor de e-mail nu este doar o tehnică de marketing, ci o artă care necesită înțelegere, creativitate, testare și adaptare continuă. Cu o abordare bine gândită și implementată, poți transforma fiecare subiect de e-mail într-o oportunitate de a-ți extinde și consolida relația cu publicul tău. 

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.