Nu știu cât de mult îți plac update-urile sau dacă te-ai obișnuit cu Windows 10, dar dacă lucrezi în marketing trebuie să te adaptezi constant la schimbare. Astfel, îmi permit să te întreb: ai trecut la Marketing 2.0.?
O dată cu evoluția internetului și a rolului din ce în ce mai important pe care îl joacă în business și în viața oamenilor, trebuie să o faci! Până la urmă, de ce să nu profiți de puterea pe care site-urile web și rețelele de socializare ți-o oferă?
Vei ajunge la un număr foarte mare de oameni într-o clipă și ai la dispoziție nenumărate unelte prin care poți aborda direct publicul țintă căruia te adresezi, pentru a dezvolta noi produse, a-ți îmbunătăți serviciile sau ca să te promovezi. Suplimentează-ți metodele tradiționale de marketing cu cele online și vei face branding, promovare sau P.R la un alt nivel!
Pentru că Marketing 2.0 este strâns legat de Web 2.0 (puterea internetului care îți oferă posibilitatea de a share-ui informații și de a-ți crea conexiuni sociale și de business), ale cărui mijloace sunt de fapt folosite, mai jos găsești un grafic ce îți explică toate avantajele pe care le vei obține dacă faci un upgrade și cum îți ușurează ele munca:
Bine, știu că în cărți scrie altceva, dar uită de cei 4 P și lasă deoparte pentru moment produsul tău. Acum marketing-ul este despre consumatori, iar clienții tăi sunt mai deștepți ca niciodată. Deci, ce trebuie să faci ca să obții cele mai bune rezultate prin Marketing 2.0.?
Cuprins articol
Update: Marketing 2.0
-
Implică-ți consumatorii în procesul de marketing
Încetează să le mai vorbești clienților și atât. Convinge-i să îți cumpere produsele și să apeleze la serviciile tale făcând update-ul 2.0! Tool-urile din Web 2.0. (blog-urile, site-urile web și rețelele de socializare) te vor ajuta să stai de vorbă cu consumatorii, iar asta cu siguranță îți va permite să îți îmbunătățești produsele sau să primești un feedback relevant. Cum? Poți, de exemplu, să creezi o comunitate online unde să îi inviți pe toți cei care sunt interesați de compania ta. Ți-am vândut mai multe pont-uri în articolul de aici.
-
Oferă-le consumatorilor un motiv bun să se implice în strategia ta de marketing
Dacă vrei să beneficiezi de ajutorul, opiniile și de experiențele consumatorilor tăi, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să le oferi un imbold puternic. Cea mai bună metodă prin care îi determini să se implice alături de tine este să le oferi libertate de exprimare și să îi lași să își aleagă singuri subiectele de discuție. Atrage-i! Până la urmă, chiar și site-ul companiei tale este tot despre ei. A, era să uit. Fă site-ul cât mai ușor de utilizat și ai grijă să existe și un moderator în platforma ta online, care să se asigure că lucrurile se desfășoară normal.
-
Ascultă-ți clienții și implică-te într-un dialog cu ei
Oamenii au tendința de a acorda mai multă încredere opiniilor pe care le află de la persoane cu aceleași interese ca ei, în defavoarea campaniilor tale de promovare. Datorită internetului, astăzi este extrem de ușor să afle informațiile pe care și le doresc. În calitate de specialist în marketing sau manager, trebuie să accepți faptul că în mediul online, feedback-ul pozitiv sau negativ pe care îl primești, rămâne scris. Asta îți va influența și vânzările. Nu-ți rămâne de făcut decât să urmărești atent discuțiile care au loc, iar dacă ai ocazia implică-te și tu în ele sau inițiază o potențială colaborare.
-
Rezistă tentației de a vinde!
Este posibil să te confrunți cu un defect profesional și știu că îți va fi greu să nu le vinzi consumatorilor tăi ceva ori de câte ori ai ocazia, mai ales când în mediul online e mai simplu ca niciodată. Sfatul meu? Fă un pas înapoi! Clienții tăi se vor aștepta să îi asculți și să le iei în considerare ideile, deci nu-i face să se simtă niște simpli spectatori ai campaniilor tale de promovare. Până la urmă tot tu ai de câștigat. Feedback-ul e prețios și te va ajuta pe termen lung mai mult decât un profit temporar.
-
Folosește Marketing 2.0. pentru a experimenta.
Câteodată cel mai bun mod de a afla ce este bine pentru compania și produsele tale este să experimentezi. Încearcă lucruri noi și vezi ce se întâmplă. Cum? De exemplu, multe organizații și-au inserat pe site un chat, prin care cumpărătorii pot discuta direct cu reprezentanții de la client service. Astfel afli ce caută cel mai mult consumatorii tăi, ce nevoi au și ce își doresc, iar ție îți va fi mult mai ușor să faci o targetare corectă. Sună mișto, nu?
Concluzia? Prin Marketing 2.0. îți este facilitată legătura cu clienții, iar succesul companiei tale depinde mai mult ca niciodată de relația pe care o dezvolți cu ei. Felul în care le înțelegi nevoile te va face să știi exact cum să îi determini să se identifice cu brand-ul tău, iar pe termen lung ai numai de câștigat. Folosește-te de uneltele din Web 2.0 și apropie-te de consumatorii tăi!