(Infografic) Vlogging: de la divertisment la educatie

Este vlogging-ul un instrument relevant în educație? Conferința Educație în Ctrl răspunde cu un infografic.

Conținutul video online este un mediu propice pentru educația nonformală și educația continuă, iar vlogging-ul a devenit o forță în peisajul noilor media, atât din punctul de vedere al agențiilor și brandurilor inițiatoare de campanii, cât și pentru publicul larg.

Acestea sunt câteva dintre concluziile conferinței Educație în Ctrl, organizată de Ctrl-D și Estudent în parteneriat cu Vlog-ul de Marți, care a avut loc la Timișoara vineri, 8 aprilie 2016. 

Educația din România este susținută de creatorii de conținut video online 

Vlogging-ul, tutorialele video și platformele de e-learning au fost prezentate și discutate de ambasadorii lor și de un reprezentant al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice către un public foarte implicat, provenit din școli, facultăți, instituții publice și private. 

Despre vlogging-ul ca formă de divertisment (tipuri de conținut și publicuri-țintă) au vorbit:

 Anne-Marie Chelariu (Vlog-ul de Marți)
 Ionuț Bodonea (10 Lucruri)
 Matei Psatta (Leo Burnett Group)
 Monica Jitariuc (MSLGroup The Practice)
 Andrei Ungureanu (Coca-Cola)

Despre e-learning și resurse online pentru educație alternativă în România au vorbit:

 Andrei Mihai Crăciun (Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Media.Edu)
 Ștefan Szakal (Estudent)
 Irina Anghel-Enescu (South-Eastern Europe Private Equity Association)
 Coralia Sulea (Universitatea de Vest Timișoara)

Despre componenta educațională în vlogging – de la tutoriale la educație prin umor și satiră au vorbit, prin studii de caz:

 Alex Coteț (Sector 7)
 Codin Sebastian Pop (Creative Monkeyz)

Conferința a fost moderată de Claudiu Mihai Teohari (Teo) – comediant și gazda showului Nimic Nou, realizat de Sector 7. La finalul celor trei paneluri de discuție a avut loc o dezbatere între vorbitori și public despre relevanța vlogging-ului ca mijloc pentru educație. 

Dezbaterea a fost alimentată de infograficul Educație în Ctrl, care prezintă concluziile studiului realizat de echipa organizatoare în rândul tinerilor despre preferințele lor în ceea ce privește vlogging-ul și e-learningul, studiu care a arătat că peste 70% dintre tineri sunt familiarizați pe cont propriu cu instrumentele de educație online.

Sursa infograficului: http://www.educatieinctrl.ro/
Cum văd tinerii noile tendințe în educație?
Cum văd tinerii noile tendințe în educație?

[Vezi tot infograficul]

Concluzii ale conferinței Educație în Ctrl

Provocarea lansată de Educație în Ctrl a fost găsirea unui răspuns la întrebarea: „Este vlogging-ul un instrument relevant pentru educație?”. Discuțiile au fost nuanțate, făcând distincția dintre vlogging-ul propriu-zis și conținutul video online (tutoriale, e-learning). 

Ideile puse în lumină de vorbitori converg spre faptul că în România există necesitatea democratizării educației, prin resurse online create pe înțelesul și pe placul tinerilor de către autori pregătiți în domeniile lor. 

Principalele direcții ale discuției din cadrul conferinței au fost:

Vlogging-ul este un mod de exprimare din ce în ce mai popular în prezent. Ca atare, există o competiție imensă pentru atenția publicului în mediul online, acolo unde nu mai apare presiunea spațiului, a timpului și a bugetului care a dominat media tradițională.

Vom vedea din ce în ce mai multe campanii ale brandurilor cu vloggerii în perioada următoare. Vloggerii își selectează mărcile cu care lucrează în funcție de modul în care se regăsesc în mesajul lor și de libertatea de creație propusă, iar companiile se bazează pe anumite metrici pe care le urmăresc în colaborările cu vloggeri: scala, profilul audienței și corespondența cu el, unele vanity metrics.

Educația trebuie să îi pregătească pe tineri pentru adaptare. Trăim într-o epocă în care sistemul tradițional de educație pare a fi într-o criză de comunicare și nu reușește să convingă tinerii de valoarea reală a educării: pregătirea pentru viață și pentru meserii care nu există încă, dar vor apărea în perioada în care ei vor intra pe piața muncii.

Este nevoie de o digitalizare a educației, realizată prin platformele de e-learning precum Estudent. Avem internet, tehnologie și o generație de copii ai căror părinți știu ce înseamnă internetul și înțeleg că resursele de acolo pot fi relevante. Presiunea pe care o generează cei care creează conținut educațional de calitate va duce la schimbări socio-politice în sistem.

Creatorii de conținut video online își fac rolul educațional încurajând cultura, făcând-o cool. Prin animații, prin umor și satiră, este împachetat conținutul educațional pe care tinerii îl caută și îl pot asimila, astfel, mai ușor. 

Vă așteptăm și la ediția de anul viitor!

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock