Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Curs Email Marketing
Home Interviuri Ce Inseamna sa fii un Freelancer

Ce inseamna sa fii un Freelancer?

Cred că toţi ştim asta, dar pe scurt să spun, este o persoană care lucrează independent atât în mediul online cât şi offline. Nu are şef, dar totuşi cere să fie propriul său şef.

În unele cazuri, are un client care poate să-i fie şeful, mergând pe principiul, clientul nostru, stăpânul nostru!

Ce face un Freelancer?

Trebuie să ştie să ofere un serviciu într-un mod cât mai profesionist, fie că scrie un articol sau realizează un logo. Întâi, să ştie să creeze, apoi să îşi caute clienţi şi freelancerul îndeplineşte o sarcină, după nevoie clienților.

Freelancerul se obligă să înţeleagă nevoile clientului. Expune un anumit portofoliu, cere sau impune un timp de încadrare pentru realizarea produsului final, asigură şi garantează pentru primirea produsului care să mulţumească clientul.

Cât câştigă un Freelancer?

Depinde de tipul de servicii pe care le prestează, domeniul în care se pricepe cel mai bine, cât se implică când lucrează şi care sunt tarifele minime impuse de el.

Depinde și de experienţă, de portofoliu şi de vechimea lui. Așadar, poate câştiga bani de un suc sau poate câștiga bani frumoşi.

Spre exemplu, în 2 ore, trebuie să scrie un text şi poate câştiga bani de un suc. Dar tot în 2 ore poate să câştige o licitaţie şi să realizeze un logo al unei firme importante şi să fie plătit chiar bine.

Nu există un salariu fix.

sursa imagine

Merită să lucrezi ca Freelancer?

Ca Freelancer ai avantaje şi dezavantaje.

Unii sunt mulţumiţi, alţii nu! Mie îmi convine să lucrez şi până acum am fost mulţumit. La început mi se părea super să lucrez doar când vreau eu şi cât vreau, într-un timp am realizat că muncesc mai mult ca un angajat!

Există riscuri de a fi un Freelancer?

Da, dar ele pot fi asumate!  Depinde de modul în care lucrezi.

Rişti:

 • să nu fii plătit;
 • clienţi nemulţumiţi;
 • clienţi foarte pretenţioşi;
 • să rămâi fără clienţi;
 • şi multe alte riscuri care depind de la caz la caz, în funcție de freelancer, client sau proiect.

Ce trebuie să facă un Freelancer pentru a fi apreciat?

 1. Să comunice cu orice client şi să-i explice cum lucrează.
 2. Să îi prezinte un portofoliu prin care îi câştigă încrederea prin fapte, nu vorbe.
 3. Să se asigure că înţelege nevoile clientului.
 4. Să lucreze împreună cu clientul.
 5. Să se respecte pe el însuşi dar şi pe client.
 6. Să prezinte proiectul dacă se poate mai repede de termenul limită.
 7. Să mulţumească şi mai mult, să impresioneze clientul.
 8. Să dea mereu tot ce are mai bun pentru că punctul lui forte e portofoliul.

Să lucrezi ca freelancer poate fi şi greu şi uşor. De obicei este greu peste tot, dar asta ține de fiecare cum își organizează munca.

Acest job poate fi unul temporar sau unul de lungă durată.  El nu asigură un salariu, nici o pensie la bătrâneţe, însă poate fi foarte eficient pentru cei care nu doresc să aibă un job stabil, sau cei care vor ceva în plus.

Tu ce părere ai despre un Freelancer?

Te invit să discutăm în secțiunea de mai jos.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

18 comentarii la acest articol
 1. Foarte frumos mie imi place acest articol, iar in legatura cu freelancer e frumos lucrezi cand vrei faci ce vrei cand vrei dar e nasol ca clientii vin greu prima data, Multumesc a fost frumos 😛 !!!!

  • Salut! Pentru a deveni freelancer, este nevoie întâi să îți găsești domeniul în care ai pricepere mai bună și apoi să îți definești un pachet de servicii pe care le poți oferi. De obicei nu este ușor în niciun domeniu, este nevoie de puțin efort pentru a îți găsi primii clienți. Domeniile cele mai populare în care activează freelanceri sunt: web design, content writing, design grafic.

 2. Nunai ce m-am inscris ca freelancer, pentru inceput doresc doar sa activez in domeniul scrisului , desi, ma pricep si la designe, ceva sql, html..insa nu stiu ce trebuie sa fac mai departe. Imi ofera cineva sa tehnoredactez de exemplu?? Chiar nu stiu de unde sa pornesc. Trebuie sa imi fac un website al meu? Deja am unul pe wordpress dar nu mai stiu daca mai e functional….Multumesc!

  • Pentru a îți găsi primii clienți, trebuie să te promovezi pe diferite site-uri de nișă (de exemplu rowriters.ro pentru content writing) și să îți promovezi serviciile și pe forumuri (de exemplu fourum.softpedia.ro). Nu este ușor la început, însă pe parcurs îți vei dezvolta un portofoliu pe care îl vei putea pune și pe site-ul tău de prezentare. Mult succes!

  • Pe lângă ce-ți spunea Cătălin, mai poți încerca și platformele internaționale de freelancing – elance.com; odesk.com etc. (ai de unde alege)

 3. Felicitari ptr acest articol. Eu lucrez de mai bine de un an de zile ca freelancer, sunt foarte multumit de ceea ce fac eu.

 4. eu as adauga un site care l-am remarcat de curand, unul dintre prietenii mei face parte din echipa, se vrea a fi o platforma unde programatori din Romania si din imprejurimi vor avea posibilitatea sa lucreze cu angajatori din statele unite pentru un salariu lunar. partea interesanta este ca va exista un cont de escrow in care va fi virat salariul la inceputul fiecarei luni, pentru o siguranta sporita, atat pentru angajat cat si pentru angajator. interesant este ca echipa care se ocupa de proiect este formata atat din romani cat si din americani. eu deja m-am inscris, poate se merita sa aruncati o privire..

 5. Poate se spune ceva si despre partea cu ce taxe se dau la stat din castigurile ca freelancer, si eu sunt freelancer si as fi curios ce parere au ceilalti despre acest fapt. Am citit pe alte forumuri cum ar fi un prag de care daca treci poti fi luat in calcul sau ba chiar mai nou ANAF-ul a dat noi legi ( nu sunt sigur )
  in care se ocupa special de veniturile venite din freelance. Aveti careva vreo informatie mai concreta?

 6. Cu o intarziere de 4 ani lumina, multumesc, Catalin, pentru faptul ca ai mentionat site-ul (nu are rost sa ii dau iar numele). E un fost proiect de “content writing” de-al meu. Te salut.

Lasă un comentariu