22 de perspective asupra artei pe care nu le stiai

1. Arta este peste tot.

Oriunde privim în jurul nostru – clădiri, oameni, pomi, sticlă, asfalt, frunze, mașini – toate acestea, la un loc, sunt creația formidabilă a cuiva.

2. Arta este la îndemâna tuturor.

Majoritatea curentelor din artă pe care le știm s-au născut din sărăcie. Oamenii cu posibilități materiale reduse au reușit să creeze „din nimic”, ceva frumos care avea să devină popular și folositor societății.

3. Arta este o religie.

Pentru ca un curent să aibă succes, acesta trebuie să aibă adepți. Fiecare om a încercat cel puțin o dată să creeze ceva, însă 1% din cei care au reușit au obținut un număr semnificativ de adepți care să le transmită munca mai departe.

religie

4Arta face mâncarea mai gustoasă.

Și arta face mașinile să meargă mai bine. Arta face orice tablou să fie mai scump, orice pernă să fie mai pufoasă și orice haină să fie mai elegantă.

5. Arta este o meserie.

 Orice meserie ai avea, dacă o practici cum trebuie, creezi ceva. De acea creație vor beneficia totdeauna și alți oameni. Arta este creația ta de zi cu zi, din munca pe care o depui.

6. Arta este creată în fiecare zi.

Nu trebuie să fii cel mai creativ om ca să produci artă. Tot ce trebuie să faci este să lucrezi la ceva care ar putea fi, la un moment dat, folositor cuiva.

fiecare zi

7. Oricine poate fi artist.

Oricine poate fi muzician, oricine poate fi scriitor, oricine poate fi antreprenor, oricine poate fi pictor. Toți suntem artiști și avem ocazia să ne îndreptăm spre ce tip de artă dorim. Trebuie doar să avem uneltele necesare.

8. Este arta un lux?

Nu trebuie să fii bogat să îți permiți să cumperi artă, pentru că arta se poate găsi oriunde. E doar o chestiune de perspectivă. Luxul înseamnă valoare financiară, iar arta nu trebuie să aibă neapărat această valoare.

9. Arta nu costă mulți bani.

Faptul că sunt scoase la licitații, pentru mulți bani, câte un tablou de Picasso, un desen de Andy Warhol sau o sculptură de Brâncuși, sunt doar vârfurile de lance – excepțiile de la regulă. Acestea au căpătat valoare odată cu numele creatorilor și cu timpul – aceștia au fost mereu cei mai buni agenți de PR.bani

10. Arta înseamnă sentimente.

Tot ceea ce creezi trebuie să fie bazat pe ceea ce simți. Dacă nu pui suflet în ceea ce faci, nu vei crea niciodată ceva original și folositor pentru societate.

11. Arta înseamnă sustenabilitate.

Fii atent la ceea ce arunci și gândește-te așa: poate fi folositor cuiva? Poate fi refolosit? Poate să beneficieze cineva de lucrurile de care eu nu mai am nevoie? Arta poate fi chiar și în ceea ce arunci la gunoi.

12. Este luxul o artă?

Categoric nu! Luxul e doar excepția de la regulile vieții de zi cu zi. Este un ideal spre care mulți dintre noi tindem. Luxul este undeva, acolo sus, iar arta rămâne în mare parte cu noi, ceilalți, aici jos.

luxury

13. Arta stârnește creativitatea.

Oricine vede artă și oricine profită de artă devine, automat, mai creativ. A fi creativ nu înseamnă să faci lucruri extraordinare, ci înseamnă să te folosești de ceea ce ai ca să obții mai mult.

14. Are arta nevoie de un nou curent?

Abstractismul, suprarealismul, cubismul, expresionismul, pop arta, acestea au fost curente artistice. Noi trăim „prezentismul”, timpul în care orice poate deveni artă și oricine poate fi artist. Arta este un curent care s-a transformat de-a lungul timpului, a evoluat și a ajuns să fie ceea ce trăim fiecare dintre noi în ziua de azi.

15. Arta se naște din frustrare.

Orice creație a fost necesară și descoperită din cauza unui neajuns, iar un neajuns înseamnă o frustrare. Arta a apărut ca să ne scape de frustrări.

frustrare

16. Arta înseamnă talent.

Nu te mai plânge dacă nu ți-ai descoperit încă talentul și nu te mai obosi să îl cauți! E o risipă de energie. Talentul se învață și vine odată cu plăcerea. Vei fi talentat doar dacă faci acele lucruri care îți plac.

17. Arta nu înseamnă perfecțiune.

Nu, nu și nu! Perfecțiunea este un ideal irealist. Nimeni nu poate ajunge acolo și nimeni nu ar trebui să se îndrepte într-acolo. Îndepărtează-te de perfecțiune cât de mult poți. Cu cât mai departe ești, cu atât mai mult vei atrage atenția și vei crea ceva original.

18. Arta înseamnă planificare.

E bine să ai un concept despre ceea ce dorești să faci, însă planificarea, cu cât mai detaliată, cu atât te va îndepărta de ideal. Arta de a te apuca de lucru este, totdeauna cel mai greu de deprins. Planurile și pregătirea anterioară sunt doar scuze să amâni munca.

19. Arta înseamnă maturitate.

În prezent, copiii tind către o maturizare rapidă având acces la atât de multe informații. Însă maturizarea este un somnifer al creativității. Arta înseamnă creație, iar creația se realizează doar în momentele lipsite de maturitate.

20. Arta este o radiografie.

Arta a reușit de-a lungul timpului să cuprindă poveștile unor branduri de succes, ale unor produse și servicii premium, într-o singură radiografie. Piața de lux autohtonă poate fi sumarizată în curentul „elegantism”.

elegantine

21. Acest articol este artă.

Tocmai ai citit o bucățică de artă. Cât te-a costat? Doar puțin din timpul tău. Nu cred că a fost un lux pentru tine să îl citești.

22. Arta este acolo, disponibilă, oriunde te-ai afla.

Trebuie doar să fii conștient că ești în căutare de artă… și cu siguranță o vei găsi. Nu te va costa nimic. Arta înseamnă… să ai o perspectivă inedită asupra lucrurilor.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock