5 mituri despre freelancing

Să fii freelancer nu este atât de simplu precum pare. Să fii freelancer înseamnă responsabilitate, bună organizare, bună autodisciplină și mai ales multă pasiune pentru domeniul în care lucrezi. A fi freelancer înseamnă să fii liber profesionist, să cunoști o meserie fără a fi angajat undeva. 

Din experiența mea de freelancing m-am lovit în câțiva ani de multe mituri și păreri eronate despre freelanceri. Fie că ești freelancer sau dorești să devii unul, trebuie să cunoști miturile care circulă despre freelancing.

1. Freelancerul muncește din vârful patului când vrea

În experiența mea de 5 ani de freelancer am auzit expresia: „Dar muncești când vrei de acasă, din vârful patului.”

Este o idee complet eronată despre freelancing. Muncești câte ore este nevoie și de oriunde. Nu când vrei pentru că termenele limită sunt necesare să fie respectate iar când ai de predat un text în câteva zile nu mai amâni. Deci nu, freelancer-ul NU muncește doar când vrea și din vârful patului ci lucrează (aproape) mereu sub presiunea unui deadline.

freelancing

2. Ca freelancer ai mult timp liber

Ceea ce nu este adevărat. Ca freelancer poți munci și 12 ore pe zi când ai un proiect mare, stufos și un termen limită scurt. Timpul liber îl ai atunci când ai proiectul terminat și clientul mulțumit.

Te așteptăm la următorul nostru curs!

4-5 noiembrie, București: Curs de Inițiere în Email Marketing (nivel: începător)
Înscrie-te aici

18-19 noiembrie, Cluj-Napoca: Curs de inițiere în Content Writing și Copywriting (nivel: începător)
Înscrie-te aici

3. Este ușor să scrii verzi și uscate

Aceasta este ideea pe care o au multe persoane când spui că ești freelancer pe partea de content writing. Este o idee complet greșită pentru că a scrie articole pornind de la o ancoră (cuvânt cheie) sau de la un simplu link al site-ului companiei nu este atât de simplu precum pare.

Este mai ușor să scrii o bârfă într-un ziar de scandal decât un text original, bine documentat pentru cineva. Ca și content writer trebuie să știi să scrii bine, corect gramatical, să ții cont de brief-ul clientului. Nu scrii verzi și uscate ci scrii ceea ce este necesar pentru a mulțumi clientul.

4. Freelancing-ul este pierdere de timp pe internet

Fie că faci research pentru un articol, cauți inspirație pentru webdesign sau te promovezi în rețelele de socializare, NU pierzi timpul ca freelancer. Fiecare informație are locul ei, fiecare noțiune citită te ajută în ceea ce faci. Mitul acesta a pornit de la faptul că freelancerii lucrează și își iau proiectele de pe internet. Internetul este o unealtă de lucru pentru freelanceri, nu o pierdere de timp.

5. Freelancing-ul este o “toană” de moment

Adică dacă ai chef azi lucrezi ceva dacă nu stai degeaba. Freelancingul este o profesie, nu o toană de moment. Freelancerii sunt profesioniști în diverse domenii precum IT, marketing, traduceri, content writing, oameni cu experiență și studii în domeniile în care activează.

Cei care se decid să devină freelanceri sunt oameni care știu că vor libertatea de a munci, bani câștigați cinstit și pe măsura efortului și știu că freelancingul este jobul potrivit pentru ei. Toanele nu sunt pentru freelanceri.

Acestea sunt cele mai des întâlnite mituri de care vă veți lovi dacă vreți să deveniți freelanceri sau sunteți deja. Nu este dificil dar nici ușor să fii freelancer ci este o activitate plăcută, făcută din pasiune și dragoste pentru ceea ce știi să faci.

Ella Marin

Sunt freelancer copywriter de 4 ani, specialist SEO și social media lover. Scriu despre joburi, SEO și freelancing.

 • Monica L

  Hello,
  Foarte bun articolul 🙂
  Eu sunt freelancer cumva la inceput, am vreo 2 luni de cand am intrat pe drumul asta. Fac un curs online de “story telling”, fac economii ca sa imi cladesc un site si mai prind proiecte pe Elance si oDesk (aici doar caut, inca n-am prins).
  Situatia e, totusi, destul de dubioasa. Am o vorba: “azi am Rolexu’, maine il vand”. Inca nu am stabilitate si nici suficiente proiecte cat “sa am ce face” full time.
  Dar am planuri si perspective. Asa ca orice sfat e binevenit 🙂

 • ella marin

  Monica, va urma o serie de articole interesante spun eu pe partea de freelancing. Urmatorul va fi de unde ne luam proiectele nu doar pe Europa ci si Romania. Ma bucur ca ai ales sa fii freelancer. Articolele care vor urma te vor ajuta sa te dezvolti in acest sens.

 • ITsb

  Adevăr grăiești! Însă unii oameni tot vor pune eticheta de “leneși” pe freelanceri.

  • Da, sunt preconcepții. Însă o parte dintre ele sunt bine întocmite, pentru că există multe persoane care au recurs la freelancing pentru că este mai „confortabil decât să ai un job” și nu sunt serioși în serviciile pe care le oferă. E posibil ca ei să contribuie la imaginea greșită pe care mulți potențiali clienți o au despre freelanceri.

Vrei să fii la curent cu noutățile? Înscrie-te!