5 ingrediente ale unei echipe de marketing

Am avut șansa să lucrez cu o echipă de marketing magică! Eram mica noastră agenție ce avea un singur client: angajatorul nostru. De la PR la DTP, de la strategie la ecommerce, făceam tot ce era nevoie pentru un brand puternic  și, desigur, vânzări pe măsură!

Pe o parte din membri i-am avut în echipă de la început, pe unii i-am recrutat eu, pe parcurs. În ciuda aparențelor, este o adevărată provocare să găsești oamenii potriviți, chiar și într-un oraș mare ca Brașovul. Dar care erau ingredientele performanței acestei echipe? Diplome pompoase sau cursuri de specialitate? Nu! Experiență de zeci de ani în domeniu? Nici pe departe! Recomandări venite de la oameni acreditați? Deloc!

Praful magic ce a creat chimia echipei  noastre are următoarea compoziție:

#1 Pasiunea

Știți acele discuții de birou când se dezbate o știre auzită de dimineață la radio? Sunt și la noi, însă discutăm  campanii, reclame, logouri.

Ați văzut ce au scos ăștia de la apa minerală?!” și toată lumea găsește argumente pro și contra, unul își mai amintește că a mai văzut ceva asemănător și se întrebă „Ce-o fi dacă e copiat?”, alții vin cu o idee despre cum am putea transforma acel concept în ceva ce-ar funcționa pentru brandul nostru. Citim despre marketing, vorbim despre marketing, trăim cu pasiune pentru marketing!

#2 Dezvoltarea

Avem abonamente la newsletter-uri, la newsfeed-uri și la alte surse de informație „new”. Orice, pentru a fi la curent cu inovațiile din domeniu. Îmi amintesc cum conduceam odată la miezul nopții pe Valea Prahovei, doar pentru că ne-am dorit să participăm la o conferință de o oră la București.

S-a prezentat un tool nou pentru online și nu puteam să ratăm noutatea! Activitățile noastre de teambuilding sunt conferințele de profil la care mergeam împreună.

#3 Împărtășirea

Dacă cineva află ceva nou, spune mai departe. Avem propriul nostru grup secret unde postăm lucruri utile (sau mai puțin utile!). Ideile și exemplele de bune practici sunt mereu împărtășite! Dacă cineva este începător într-un domeniu, ceilalți îl ajută. Nimănui nu îi e frică să întrebe!

Principiul nostru: „Sharing is caring and giving is receiving”.

#4 Organizarea

Cu toate că suntem o echipă de creativi, organizarea era foarte importantă. Avem ședințe matinale cu taskuri clar fixate pentru fiecare. Proiectele au termene limită, iar de multe ori chiar reușim să le respectăm! Activitățile fiecăruia sunt evaluate, iar planuri de îmbunătățire personală se discută  constant, 1-la-1.

Cu toate că pentru unii pare o joacă ceea ce făceam, joaca noastră este cât se poate de serioasă.

#5 Buna dispoziție

Colegii din alte departamente ne întreabă uneori: „Dar ce tot râdeți atâta acolo?”. Noi le răspundeam „Ne stimulăm creativitatea!”. Orice task facem, trebuie să găsim ceva amuzant în el. Ba mai mult, echipa coace constant idei năstrușnice. Că e vorba de cadoul pentru un coleg sau de o farsă ce ni s-a năzărit ad-hoc, noi combinăm munca și distracția. Ca să vă dați seama la ce nivel am ajuns, mascota biroului este un unicorn roz! Altfel vii la birou când știi că te așteaptă 8 ore vesele!

În marketing, ca în orice alt domeniu de altfel, oamenii sunt esența. O citim în toate cărțile și articolele de specialitate, însă ajungi să îți dai seama cât de importanți sunt, doar atunci când lucrezi cu ei și depinzi de ei.

Nu te aștepta să ai echipa ideală cu o pocnitură din degete! Nici nu căuta compania sau agenția care are colectivul perfect! Aceasta se construiește în timp: așa cum construiești o casă sau… un brand! Cărămidă cu cărămidă, layer cu layer. Merită investiția? Categoric da! Și îți vei da seama de asta în fiecare minut în care faci parte din această echipă!

Vă dorim să aveți parte de echipe magice!

sursa foto: pixabay.com

Iulia Gus

Iulia este din Alba Iulia și ocupă în prezent funcția de manager marketing. Pune foarte multă pasiune în ceea ce face și mereu este la curent cu ultimele tendințe din online.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock