Elena Baron: despre freelancing in IT in Romania

RC: Bună, Elena! Mă bucur că avem ocazia să ne cunoaștem! Ne poți spune câteva cuvinte despre tine? Cu ce te ocupi și ce te-a determinat să alegi drumul freelancing-ului.

Buna, Catalin!

In momentul de fata imi urmez visul. 🙂 Este cea mai frumoasa perioada din viata mea si lupt foarte mult ca lucrurile pe care echipa Freelancer IT le construieste sa fie facute foarte bine.

Am inceput cu acest start-up in urma cu ~ 1 an. Avem 2 arii de dezvoltare care din punctul meu de vedere merg mana in mana.

O zona este cea de recrutare specializata pe domeniul IT. Aici vorbim de companii atat din Romania cat si internationale dar companii in care noi credem foarte mult si care nu merg in paralel cu ’’100’’ recruiteri in interiorul companiei si ‚’’100’’ agentii de recrutare. Spun asta pentru ca ne implicam foarte mult de la zona de a recomanda candidati foarte ok pana la zona de a face publicitate companiilor pentru care lucram si aici trebuie sa fim siguri ca stim pentru cine facem recrutare si nu muncim in zadar.

Cealalta zona pe care o dezvoltam este platforma Freelancerit.ro. Este un proiect inceput de acum 3 ani dar care abia de 6 luni este online. Incercam sa facem intermedierea intre persoanele pe IT (din Romania) si proiecte din zona IT (atat nationale cat si internationale). Ne implicam si noi cand este cazul si un client nu vrea sa isi posteze proiectul si pe langa acest aspect avem si o zona de publicitate pentru companiile de IT din Romania, companii ce isi pot face niste profile destul de dragute. 🙂

RC: Cât de important este pentru un freelancer, indiferent de domeniul în care activează, să fi fost angajat înainte să o apuce pe această cale?

Din punctul meu de vedere in momentul in care alegi sa fii freelancer 100% trebuie sa fii o persoana autonoma, sa cunosti domeniul in care vrei sa activezi, sa fii perseverent, determinat si sa ai o atitudine pozitiva. Daca ai avut si un job stabil inainte, cu atat mai bine. Te poate ajuta sa intelegi mai bine un proiect cap coada.

RC: Crezi că se poate câștiga bine din freelancing dacă ne limităm doar la România?

Daca vorbim de domeniul IT, da. 🙂 Cred ca se castiga foarte bine din freelancing chiar daca ne-am limita doar la Romania. Daca esti bun in ceea ce faci si esti o persoana corecta orice companie o sa te vrea ca si colaborator.

RC: Cât de avantajos este pentru un freelancer să aibă și prezență pe platforme de freelancing, nu doar un website propriu în care să-și prezinte serviciile?

Din punctul meu de vedere este foarte important. O sa explic si de ce. Site-urile de prezentare sunt foarte ok si este bine sa le ai, insa sunt foarte multe. Platformele de freelance poti sa le numeri pe degete. Daca vorbim de Romania si de domeniul IT cred ca suntem singurii.

Un alt lucru este ca pe aceste platforme gasesti si proiecte, intalnesti persoane care te pot recomanda si la alte cunostinte etc. Noi incurajam atat persoanele sa isi faca foarte bine profilele cat si clientii sa puna cat mai multe informatii despre proiecte. In plus pe platforma noastra se pot intra in contact direct cu clientul si clientul la fel cu freelancer-ul.

RC: Din experiența ta, cât de receptive sunt companiile românești la a lucra cu freelanceri?

Intalnesc zilnic companii interesate. Aici insa se mai impart in 2 directii:

1. Companii care vor sa puna imediat proiectul pe platforma

2. Companii care apeleaza direct la noi sa gasim profilele / echipele de care au nevoie. Cel mai frumos aspect este ca am inceput sa avem contact si cu companii internationale care isi doresc freelanceri din Romania si ne bucura acest aspect.

RC: Ce te-a determinat să începi proiectul freelanceit.ro?

Inainte sa ma apuc de acest proiect faceam aceasta intermediere prin cunostinte, networking personal, pana cand mi-am pus intrebarea de ce nu ar fi o platforma in aceasta zona, pe un domeniu care merge, cu o piata de IT in crestere, cu persoane care desi sunt angajate isi doresc niste proiecte in plus in timpul liber… si lista poate continua.

freelancer it

RC: Care este impactul pe care l-a avut platforma de la deschidere și până acum?

Cred foarte mult in acest proiect! Noi nu avem bani pentru publicitate si alte lucruri care sa ne faca sa crestem imediat sau prin orice cale. Daca este sa vorbim de date suntem foarte multumiti. Sunt 500 de persoane tehnice care si-au facut profilul si peste 20 de proiecte. Vrem o crestere lenta, dar sigura. 🙂

RC: Care este câștigul mediu al unui freelancer cu ajutorul platformei freelanceit.ro? (dacă se poate spune)

Desigur! Fee-urile sunt de la 5 pana la 30 Euro / ora. Daca vorbim de clienti din afara pot ajunge uneori si la 40 Euro / ora.

RC: Plănuiești în viitor extinderea platformei sau crearea de noi platforme și pentru alte domenii de activitate?

In acest moment ne dorim o baza de date cu oameni tehnici din Romania si proiecte atat din tara cat si internationale. Nu vreau sa merg cu alte domenii pentru ca nu am background-ul necesar.

RC: Ce mesaj ai transmite cititorilor noștri (care nu sunt freelanceri)?

As spune ca este sanatos macar o data in viata sa ai un proiect personal. 🙂 Dupa o astfel de experienta o sa ti se schimbe perspectiva si modul de lucru.

La noi pe platforma se inscriu de la studenti (care cunosc anumite tehnologii ), angajati (care vor si unele proiecte pe langa job) si desigur freelanceri 100% si feedback-ul pentru fiecare categorie in parte este unul foarte ok despre proiectele de freelancing.

RC: Mulțumim pentru sfaturi, idei și timpul acordat! Îți dorim mult succes în continuare cu dezvoltarea proiectului! 🙂

Multumesc frumos pentru tot!

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock