Rareori se întâmplă să citesc o carte care să îmi schimbe modul în care percep lumea. Scrisă cu atât de multă sinceritate, cu umor și într-un limbaj accesibil, cartea Factfulness, apărută la Editura Publica în 2018, își propune să deschidă mințile noastre și să ne ofere o perspectivă optimistă asupra lumii.
Sigur că avem cu toții senzația să credem că trăim într-o lume dificilă care se îndreaptă spre pierzanie… Cel puțin asta aflăm din presă. Știrile negative se răspândesc foarte repede, iar cele pozitive nu au suficient impact cât să ne schimbe percepția.
Oricum, există studii care spun despre noi, românii, că suntem printre cei mai pesimiști dintre europeni. Fie că e vorba de soarta propriei țări, fie că e vorba de lumea înconjurătoare, majoritatea informațiilor pe care le aflăm ne fac să înțelegem lumea într-un mod eronat.
Cartea Factfulness începe cu o autoevaluare. Este vorba de un test grilă format din 13 întrebări, pe care Hans Rosling, unul dintre co-autorii cărții, obișnuia să le adreseze la conferințele la care lua parte. Întrebările sunt despre câteva statistici asupra lumii, referitoare la nivelul de educație, acces la servicii medicale, speranța de viață, populația lumii și clima globală.
Fiecare întrebare are trei variante de răspuns și, în mod evident, una dintre ele reprezintă cel mai sumbru scenariu și una este cea mai optimistă variantă.
În mod surprinzător, la majoritatea întrebărilor, răspunsul este varianta cea mai optimistă, nicidecum cea mai sumbră.
Cuprins articol
Lumea o duce mai bine decât crezi
Războaie, violență, dezastre naturale, corupție, dezastre cauzate de om, specii dispărute sau pe cale de dispariție, sărăcie, foame. Lumea noastră s-a confruntat mereu cu ele și se va confrunta, probabil, o bună perioadă de timp cu ele și de acum înainte.
Culmea, oamenii din țările cu cel mai bun nivel de trai (vest-europenii, în special), au cea mai pesimistă perspectivă asupra lumii.
În realitate, lucrurile nu stau așa. Cea mai mare parte a populației lumii câștigă un venit mediu și nu trăiește în sărăcie extremă. Majoritatea oamenilor din lume au acces la educație și servicii medicale de bază. An de an, lumea a evoluat. Progresele realizate din punct de vedere al creșterii nivelului de trai la nivel global sunt uriașe, iar cele mai multe au fost înregistrare în ultimul secol.
Percepția asupra lumii a peste 90% dintre oameni este greșită. Trebuie să recunosc, și eu eram ignorat la multe aspecte înainte de a citi această carte.
Însă, tocmai aceasta a fost misiunea lui Hans Rosling, atât în conferințele sale cât și prin această ultimă carte pe care a scris-o: să schimbe percepția oamenilor asupra lumii. Să ne facă mai optimiști.
Iată unul din celebrele discursuri TED ale lui Hans Rosling:
Datele ca terapie
Creierul nostru este construit în baza unei evoluții de milioane de ani. Încă funcționăm pe principiul supraviețuirii, așa cum făceau și strămoșii noștri când mergeau la vânătoare.
Tragem concluzii rapide, fără să le procesăm, fără să ne gândim prea mult la informațiile pe care le primim. Așa obișnuiau să facă oamenii din preistorie, ca să se ferească de pericole.
Ne interesează știrile negative, la fel cum oamenii erau fascinați de luptele gladiatorilor din arene sau de violența din spectacole. Suntem înclinați spre dramă și de aceea e greu de schimbat viziunea noastră catastrofică asupra lumii.
Totuși, această carte funcționează ca terapie pentru oricine crede că lumea se duce de râpă. Este plină de rapoarte, date și statistici, explicate pe înțelesul tuturor, despre situațiile cu care se confruntă oamenii, atât din țările sărace.
Gândirea noastră, limitată de prejudecăți
Una din cele mai importante prejudecăți care mi-au rămas în minte din carte este referitoare la felul nostru de a împărți lumea. Vorbim de „țări dezvoltate”, „țări în curs de dezvoltare”. Vorbim de „țări vestice” și ne referim la Europa de Vest, unde știm că nivelul de trai e ridicat. Totuși, pierdem din vedere o bună parte a populației lumii – și nu avem perspectiva de ansamblu asupra felului cum este împărțită de fapt lumea.
Așadar, conform autorilor cărții, țările lumii se împart în funcție de nivelul de venit al populației. Prin urmare, există patru niveluri:
- Nivel 1: un miliard de oameni care trăiesc cu mai puțin de 2 $ pe zi.
- Nivel 2: trei miliarde de oameni care trăiesc cu mai puțin de 8 $ pe zi.
- Nivel 3: două miliarde de oameni care trăiesc cu mai puțin de 32 $ pe zi.
- Nivel 4: un miliard de oameni care trăiesc cu peste 32 $ pe zi.
Așadar, după cum se vede, majoritatea oamenilor lumii se plasează în nivelele din mijloc, unde toate nevoile umane de bază sunt satisfăcute.
Pe baza acestui mod de împărțire, autorii cărții ne plimbă prin 10 instincte de bază în supraviețuirea umană, structurate sub formă de capitole, cu statistici interesante și povești captivante din viața lui Hans Rosling.
Fiecare instinct este menit să ne schimbe perspectiva asupra lumii, lucru pe care ți-l doresc și ție.
Iată câteva mituri demontate în această carte prin intermediul datelor reale:
- Femeile au acces mai puțin la educație decât bărbații.
- Populația lumii crește într-un ritm accelerat.
- În ultimii ani, procentul din populația lumii care trăiește în sărăcie extremă a crescut.
- Numărul de morți în accidente cauzate de om a crescut.
- Criminalitatea, la nivel global, crește.
- Numărul de oameni uciși în dezastre naturale a crescut.
- Wikipedia ARE întotdeauna dreptate.
- Era mai bine în lume pe vremea bunicilor noștri.
- Schimbările climatice sunt cauza multor probleme globale.
Absolut toate afirmațiile din această listă sunt complet false. Nu, lumea nu era mai bună acum 20, 30 sau 50 de ani. În niciun caz. Tehnologia a evoluat, medicina a evoluat, descoperirile științifice au ajuns la apogeu și există leacuri pentru majoritatea bolilor existente. Pe măsură ce lumea evoluează, din ce în ce mai mulți oameni vor trece din nivelul 1 în nivelul 2, având acces la condițiile unui stil de viață pe care noi îl considerăm normal.
Află mai multe detalii chiar de la autorii cărții despre scopul pe care și-l propune această lucrare:
Așadar, ce este factfulness?
Are multe definiții, însă eu aș generaliza și aș spune că e vorba de o evoluție în gândire. Bazează-te pe fapte și dovezi înainte să îți formezi o opinie. Pentru mulți dintre noi, este prea târziu – nu ne putem schimba perspectiva negativă asupra lumii, ca să nu mai vorbesc de părinții noștri.
Însă, pentru copiii noștri, este timpul potrivit. Trebuie să-i învățăm ce este factfulness și să nu trăiască în bula pe care mass-media ne-o prezintă. Ei sunt speranța și ei trebuie să aibă o perspectivă „din elicopter” asupra lumii.
Trebuie să știe că există oameni care trăiesc în toate cele 4 niveluri de venit și că țara noastră, momentan, se află pe nivelul 3. Însă, cu timpul, lucrurile vor evolua. Nu trebuie să ne limităm gândirea doar la ce face guvernul actual și la ce va face următorul președinte. Nu trebuie să fim pesimiști și să plecăm într-o țară cu nivel de venit 4, tocmai pentru că acum lucrurile nu stau bine la noi în țară.
Trebuie să-i învățăm pe copiii noștri despre progresele pe care le-au făcut oamenii, despre faptul că se întâmplă mai mult bine decât rău în lume și să nu se lase păcăliți și manipulați de știri și dramatismul din jurul lor. Ei trebuie să știe că lucrurile ACUM stau mult mai bine decât în vremea comunistă și că vor evolua într-o direcție pozitivă.
Pe măsură ce țările din Africa sau Asia care se află în nivelele 1 și 2 de venit își depășesc statutul și trec în nivelele 2, respectiv 3, așa și România își croiește drumul, treptat, spre nivelul 4. Cu siguranță mai sunt zeci de ani până atunci, însă când se va întâmpla, adulții de atunci își vor învăța copiii că exista o vreme când oamenii din România trăiau cu mai puțin de 32 $ pe zi.
Cartea Factfulness a reprezentat o sursă de inspirație chiar și pentru Bill Gates. Iată impresiile lui:
Hans Rosling, autorul principal al cărții, a fost medic, specialist în domeniul sănătății globale și celebru formator public, care a susținut sute de prezentări la cele mai importante conferințe globale. Hans a fost ajutat cu scrierea acestei cărți de cei doi copii, Ola și Anna Rosling. Și-a dedicat ultimii doi ani din viață scriind această carte, lăsând-o ca un ultim discurs al său, având menirea de a schimba percepția lumii. Hans a decedat pe 7 februarie 2017, în urma unei lupte grele de un an cu cancerul pancreatic.