“Pe-un picior de plai,
pe-o gură de rai,
iată vin în cale,
trei tehnologii mari:
internet, tabletă şî feizbuc…”
În ziua de azi, în timp ce Globalizarea s-a transformat într-un fel de Fratele mai Mare (vezi 1984), care smulge din sufletele oamenilor simpli ideea de apartenenţă la o anumită cultură şi le insuflă noi valori, vin băieţii ăştia faini de la Vodafone împreună cu McCann Erickson și încearcă să trezească spiritul naţional de mult adormit al românilor. Însă, în ce măsură reuşesc, e cu semnul întrebării.
Cuprins articol
RC: Din punctul tău de vedere, care este elementul în jurul căruia s-a construit campania Vodafone?
Mădălina Ioana Sîrghie: Cred că McCann Erickson pun foarte mult accentul pe spiritul naţionalist al românilor (vezi campaniile Rom Autentic), ceea ce e bine din punctul meu de vedere, însă în acest caz este oarecum forţat. În mediul rural sunt multe alte probleme şi cred că existenţa acoperirii Vodafone e importantă, însă nu vitală. Imaginea pe care aceştia o creează asupra ciobanului român este oarecum distorsionată. Ar putea integra în tema campaniei şi elemente despre adevăratele probleme din mediul rural şi cu siguranţă se vor bucura de o imagine pozitivă şi de o mai mare notorietate a brandului.
Răzvan Boca: Găina sau oul? Cine e primul? Se poate unul fără celălalt? Cam aceleași întrebări se pot pune și în cazul de față. E clar că dacă întrebi de Ghiță Ciobanul, știi automat la ce reclamă îți zboară gândul, însă dacă întrebi de campania „Românii au inițiativă”, pare a fi mai greu de identificat.
Până la urmă puteam vorbi de același impact dacă nu era Ghiță? Personal, cred că nu. Ghiță e eroul în toată campania aceasta și chiar dacă toată ideea pare să fi pornit din același izvor nesecat descoperit de McCann (”mândria națională”), consider că turnura pe care a luat-o (voit sau nu) este de bun augur pentru succesul campaniei.
RC: Care este legătura între Ghiță Ciobanul și categoria de utilizatori ai serviciilor Vodafone?
Mădălina Ioana Sîrghie: Din punctul meu de vedere Ghiţă nu prezintă tipul românului cu iniţiativă, deoarece faptul că s-a pus la curent cu noua tehnologie şi reţelele sociale nu reprezintă o iniţiativă. Ar fi putut fi considerat om cu iniţiativă dacă ar fi militat pentru drepturile agricultorilor sau ale crescătorilor de animale sau chiar dacă la partea de networking ar fi pus accentul pe contactul dintre el şi alte persoane din domeniul lui.
Bianca Gângă: Consider că o parte a actualilor utilizatori se regăsesc în această reclamă. Majoritatea provenind din medii rurale, se vor simţi mândri că unul dintre ei a ajuns aici şi că încetul cu încetul, lumea se schimbă. Din păcate însă, poate să fie şi reversul medaliei, unde snobii declaraţi să strâmbe din bot şi dintr-o criză acută de personalitate să-şi schimbe serviciul (cam improbabil, dar se poate întâmpla. În plus, am văzut destule ironii acide pe ici şi colo).
Oricum, din ce am văzut eu prin Social Media, mulţi oameni apreciază seria asta de reclame. Mulţi o consideră una dintre cele mai bune campanii româneşti din anul curent. Aşadar, pot zice că da, această campanie are efect, într-o oarecare măsură (numărul de like-uri pe facebook, vizualizări, share-uri, creşterea brandului). Nu zic că toată lumea o să treacă de acuma la Vodafone, dar probabil îşi vor schimba optica, privind-o ca o firmă ce încearcă să păstreze linia aia naţionalistă de care am pomenit mai devreme.
Răzvan Boca: Legătura între Ghiță și Vodafone?
Aici vorbim deja de o altă poveste. Dacă gândim rațional, cu siguranță legătura e cam trasă de coadă, însă dacă privim din altă perspectivă, câți dintre consumatori iau decizia de cumpărare în mod rațional? Și poate campania nu dorea neapărat să crească vânzările, ci doar să creeze buzz, ceea ce cu siguranță a reușit.
Cătălin Ionașcu: Știm că Vodafone își desfășoară campaniile publicitare pentru două segmente de piață: tinerii (cu rețeaua Indigen) și oamenii de afaceri – cu ofertele în care minutele în rețea și internetul sunt într-o cantitate semnificativă.
Să fie oare campania cu Ghiță Ciobanul dedicată mediului de afaceri, în paralel cu reclamele care promovează Indigen în rândul tinerilor? Este campania cu Ghiță Ciobanul o mișcare bună din partea Vodafone, având în vedere că în aceeași perioadă, concurentul direct, Orange, nu a desfășurat vreo campanie vizibilă?
Tot ce știm este că părerile referitoare la această campanie sunt împărțite în pro și contra, iar bugetul a fost generos. Însă, nu știm care au fost rezultatele și ce efect a avut campania la nivel de vânzări. Cu certitudine știm doar un lucru: toată lumea a auzit de Ghiță Ciobanul, acest personaj devenind celebru ca „peste noapte”.
RC: Ce părere ai despre apariția lui Cabral în spoturile cu Ghiță?
Mădălina Ioana Sîrghie: Apariţia lui Cabral în unele spoturi este foarte interesantă, acesta experimentează viaţa la stână într-un mod eronat, sugerat de mici greşeli precum cea din video-ul cu tăiatul lemnelor. Ghiţă spune că lemnele vor fi tăiate cu toporul, însă cele pe care aceştia le cară se vede clar că sunt tăiate cu drujba. Pe lângă aceasta, Dragoş Alexa consideră că accidentul lui Cabral din 5 octombrie în apropierea comunei Jina, a fost o strategie de PR pentru mediatizarea lui Ghiţă şi implicit a brandului Vodafone. Desigur că este doar o supoziţie, dar faptul că la scurt timp după accident Cabral prezenta emisiunea Poveştiri de noapte, ridică unele semne de întrebare.
RC: Se regăsesc românii în astfel de reclame?
Mădălina Ioana Sîrghie: Locuitor al comunei Jina din judeţul Sibiu, Ghiță a devenit celebru în urma campaniei „Românii au iniţiativă” realizată de McCann Erickson pentru Vodafone. Deoarece locul meu natal este tot în judeţul Sibiu, am decis să întreb cunoştinţe din Jina despre cum e văzut Ghiţă în rândul consătenilor. Din informaţiile primite reiese faptul că acesta se bucură de mai multă popularitate în rândul tinerilor (implicit a utilizatorilor de facebook), pe când de cei mai în vârstă este văzut la fel ca înainte, nefiind impresionaţi de numărul de like-uri al paginii Ghiţă Ciobanul şi nici de faptul că a apărut la televizor. Bine-nţeles că există şi comentarii răutacioase la adresa acestuia provenite probabil din invidie sau din catalogare a apariţiei lui în reclame ca o măscăreală.
Bianca Gângă: Ghiţă e un personaj tare simpatic. Rupt parcă din balada Mioriţa şi „mirosind” de la distanţă a folclor şi voie bună, bine-dispune destui omuleţi, majoritatea fiind tinerei tare. E ca şi cum ar zice: „uite, mă, frate, mă, poţi să îţi păstrezi cutumele şi valorile şi totodată te poţi moderniza, fără să trebuiască să te lepezi de tine”.
Partea faină a campaniei e faptul că cei de la Vodafone subliniază că serviciile lor sunt pentru toată lumea, începând de la tanti Floarea care stă pe bancă şi când vorbeşte cu fii-su aude tot satul, continuând cu hipster-ul din parc şi sfârşind cu omul de afaceri din zgârie-nori. Vodafone e limba pe care o poate vorbi oricine.
Mihaela Colțea: Oare campania ar fi avut acelasi succes in opinia publica daca nu s-ar fi ales ca personaj central (si serial) „ciobanul Ghita”?
Cati romani, celebri sau nu, cu initiativa cunoastem fiecare dintre noi? Sa inlocuim ciobanul Ghita din campanie cu tanara Petra care a avut initiativa schimbarii unei legi in favoarea celor cu handicap. Fapt real, dar fara haz, nu?
In schimb, ciobanul Ghita are hazul lui si are un monolog „specific romanesc” presarat cu urme de ironie.
De ce ciobanul? Ciobanul, păstorul, este pana la urma unul dintre arhetipurile romanesti.
Ce poate fi mai romanesc decat ciobanul?
Una peste alta, in reclamele astea nu pot decat sa simt un iz de parodie la adresa romanilor. Poate de-asta nu imi plac. Le-am bagat pe toate in cutia cu reclame de tip „hă-hă”, alaturi de cele cu Marean si Gigel.
Se pare ca succesul reclamelor de acest gen castiga foarte mult teren. Atunci e clar, au fost adresate cui trebuie.
Răzvan Boca: Așa cum ziceam mai devreme, McCann a descoperit o sursă de idei bazată pe orgoliul național. Iar astfel de reclame, în care mai introduci și un ”erou” care întruchipează un personaj tipic românesc (cu mici ajustări estetice) pare să fie un drum destul de sigur spre succes. Îmi amintesc de “Dorel”, care a devenit un adevarat simbol al muncitorului român.
RC: Crezi că are efect o asemenea campanie? De ce?
Mădălina Ioana Sîrghie: Ghiţă Ciobanul a atins un număr mare de like-uri şi a stârnit reacţii pe facebook, pozitive şi negative, iar dacă campania avea ca scop creşterea popularităţii brandului Vodafone, cred că a reuşit, însă dacă scopul era creşterea vânzărilor de telefoane sau a abonaţilor, nu văd relevanţa acesteia.
Bianca Gângă: După cum spunea şi Mădălina mai sus, a te conecta la tehnologie nu mai e aşa mare lucru. Important e ce face acest ciobănaş drăgălaş cu accesul la informaţie: va reuşi el să schimbe cu ceva situaţia actuală sau va fi doar o fază amuzantă, de care va uita toată lumea după câteva luni? Om trăi şi om vedea. Până atunci, am să-i împrumut reţetele şi am să aştept noi reclame.
Mihaela Colțea: De ce au avut un asemenea succes filmele lui Mungiu, sau mult discutatul Pozitia copilului?
„Povestea reala” expusa fie in cinematografie, fie in literatura a avut mereu un efect magnetic pentru consumatorii genului. Cumva, impresioneaza mai mult. Este acel „ bazat pe un fapt real” care trezeste o altfel de emotie, aproape empatica. Nu este doar fantezia, imaginatia cuiva, chiar s-a intamplat.
Prin campania „Romanii au initiativa”, Vodafone incearca sa stabileasca o legatura personala, directa cu clientii sai, subliniindu-si foarte clar rolul in aceasta relatie: implicarea totala in viata acestora si sprijinul in activitatea lor, oricare ar fi aceea. Asadar se aleg personaje reale, iar fiecare spot al campaniei este de fapt un fel de „marturie” a consumatorului.
RC: Către ce fel de piaţă ne îndreptăm prin astfel de reclame?
Trepăduş Bogdan: Întrebarea aceasta mi-o pun tot mai des când văd diverse reclame la televizor sau în mediul online, pentru că multe îmi dau de gândit şi nu întotdeauna în favoarea lor. Campania Vodafone cu Ghiţă Ciobanul, un personaj deja foarte cunoscut în rândul tinerilor, este un bun exemplu în acest sens. Părerea mea este (şi nu intenţionez să jignesc pe nimeni) că această campanie s-ar adresa oamenilor din mediul rural, mai puţin şcoliţi, pentru a îi încuraja şi pe aceştia să folosească tehnologia. Din această idee rezultă de ce l-au ales pe Ghiţă Ciobanul să transmită mesajul lor. Din păcate tot mai mulţi se regăsesc în astfel de reclame, indentificându-se cu personajele lor, demonstrând încotro se îndreaptă piaţa românească şi asta nu doar pe partea de tehnologie. De aceea cred că astfel de campanii au efect şi vor avea în continuare, până când ceva se va schimba. Dar ce?
***
La realizarea interviului au contribuit:
- Mădălina Ioana Sîrghie
- Bianca Gângă
- Răzvan Boca
- Cătălin Ionașcu
- Mihaela Colțea
- Bogdan Trepăduș
Introducere realizată de Bianca Gângă