Miniobiceiuri utile pentru orice copywriter

Tu ai 10 minute libere în fiecare zi?

Fii sigur că da!

Nu numai atât, dar sunt sigur că ai multe miniobiceiuri total neproductive.

Sigur, ai putea spune că sunt relaxante – de exemplu, scroll în social media. Fumatul. Statul până târziu seara, degeaba, cu televizorul pornit. 2 episoade pe Netflix, unul după celălalt. Hai, de fapt, și al treilea, că doar e abia ora 23:00.

Ai spune că la cât de mult muncești, meriți un moment de relaxare. Totuși, asta e doar o perspectivă. Așa ești obișnuit să procedezi, pentru că așa funcționează, în acest moment, creierul tău.

Totuși, dacă ți-aș spune că lucrurile stau diferit? Că poți scrie cartea pe care de mult ți-o doreai? Că poți publica 1 articol de blog pe zi, chiar dacă lucrezi 12 ore zilnic? Că poți să îți faci timp și pentru familia ta, indiferent cât de mult ești plecat de acasă? Că ai timp să urmezi cursurile pe care ți le dorești, chiar dacă ai un job și 2 copii care te așteaptă acasă?

Tot ce trebuie să faci este să lași loc miniobiceiurilor în viața ta.

Ce este un miniobicei?

Conceptul a pornit de la Stephen Guise, autorul cărții „Miniobiceiuri – Obiceiuri mai mici, rezultate mai mari”, apărută la Editura Publica. Un miniobicei este un comportament pozitiv mărunt pe care te forțezi să îl faci în fiecare zi. Este un pas de bază pe care îți propui să îl repeți zilnic.

Fiind ceva mărunt, care de cele mai multe ori nu ar trebui să îți ia mai mult de 10 minute, nu are cum să dea greș.

Autorul a început cu o flotare pe zi. Acesta a fost primul lui miniobicei. Apoi, a trecut la a scrie 50 de cuvinte pe zi. Îți dai seama că nu s-a oprit aici.

De multe ori, cel mai greu lucru dintre toate este, efectiv, să începi ceva. Dacă stai să te gândești că, vai, te așteaptă un articol de 1000 de cuvinte pe care trebuie să îl scrii până diseară, într-o zi extrem de aglomerată, probabil te vei stresa și nu vei duce la capăt acțiunea.

În schimb, dacă stai să te gândești că ai de scris 50 de cuvinte la articolul tău astăzi, 50 mâine, 50 poimâine și tot așa până în termini, ei bine, vei fi mai relaxat.

Stephen Guise, scriitor, blogger și antreprenor, și-a propus să înceapă cu 50 de cuvinte pe zi. În cartea sa despre miniobiceiuri, povestește cum a ajuns la 2000 de cuvinte pe zi, indiferent cât de aglomerată era ziua respectivă. Pur și simplu și-a inclus în stilul de viață obiceiul de a scrie și nu a mai renunțat la el.

Totul a început cu o flotare. Și acea flotare a dus nu doar la scrierea acestei cărți, ci și la o întreagă mișcare ce avea să schimbe vieți.

Așadar, un miniobicei nu înseamnă să renunți la fumat sau la Netflix sau la orice altceva te relaxează. Un miniobicei înseamnă a adopta, forțat, un comportament bun în viața ta, benefic pentru scopul tău – fie el personal sau profesional.

Momentan, pentru că te afli pe un blog de copywriting, voi vorbi despre câteva miniobiceiuri care ți-ar prinde bine ție, în calitate de copywriter.

#1 Trezește-te devreme

Știu, am început cu cel mai nasol miniobicei posibil. E greu, pentru majoritatea dintre noi. Însă, nu a spus nimeni că inserarea miniobiceiurilor în viața ta este ceva ușor. Din contră, e forțat.

Imaginează-ți câte ai putea realiza dacă te-ai trezi mai devreme cu o oră. Ai avea timp, în primul rând, pentru toate celelalte miniobiceiuri enumerate mai jos. Sau, ai putea să îți adopți propriile miniobiceiuri.

Eu, de exemplu, obișnuiam să mă trezesc mai devreme cu o oră decât în mod normal, în fiecare zi, ca să am timp de următoarele miniobiceiuri (pe rând, nu în același timp):

  • Să pot urma un curs online pe care știam că nu aș fi avut timp altcândva să îl fac.
  • Să citesc câteva pagini dintr-o carte despre copywriting sau vânzări.
  • Să merg la sală, fix înainte de a merge la birou.

Nu mă simțeam mai obosit toată ziua, ci, din contră, mă simțeam minunat!

#2 Scrie 50 de cuvinte pe zi

Stephen Guise descrie în cartea sa cum a ajuns să scrie câteva mii de cuvinte pe zi și să citească câteva zeci de pagini, pornind de la acest miniobicei. Imaginează-ți cât ți-ar lua ție să scrii, pentru tine, 50 de cuvinte pe zi.

10 minute, poate? Sau chiar 5? Sau 20, în cel mai rău caz, dacă ai nevoie de timp de acomodare?

Crede-mă, odată ce începi să incluzi acest miniobicei în activitatea ta zilnică, nu va mai fi nevoie să îți pui reminder pe telefon. Vei fi, pur și simplu, programat să o faci. Te va ajuta enorm în cariera ta de copywriter.

#3 Citește 2 pagini pe zi

Un om al scrisului trebuie, implicit, să fie un bun prieten al cititului. De aceea, asumă-ți, ca parte din tine, cititul. Nu mă refer la cărți de copywriting sau marketing. Chiar și cărți de poezie, literatură, educație financiară… Orice. Citește ce îți face plăcere, dar și ce te ajută să devii mai bun.

Oferă-ți câte o răsplată, după ce citești cele 2 pagini pe zi. Oricare ar fi ea.

Poate ți se pare ciudat acest miniobicei, însă, crede-mă, oricât de mult ai citi, dacă nu o faci în fiecare zi, nu îți va deveni miniobicei.

#4 Citește 1 articol pe zi

Aici apare, forțat, miniobiceiul care să te ajute în carieră. Fie că e vorba de articole despre copywriting sau articole din domeniul de activitate al clienților tăi, citește. Formează-ți miniobiceiul de a citi un articol de specialitate pe zi, care să te ajute în domeniul tău.

#5 Fă mișcare 20 de minute pe zi

Munca de copywriter este stresantă. Nu este un secret, sunt sigur că toți copywriterii au simțit-o pe pielea lor. Nu aș spune că e mai stresantă decât alte meserii, dar este vorba de creație. Mintea îți obosește. Corpul îți amorțește. Stai la birou multe ore pe zi.

De aceea, ai nevoie de activități care să îți distragă atenția. Apucă-te de flotări. Începe cu una pe zi. Apoi, vezi unde vei ajunge. Important este să faci ceva, oricât de puțin ar fi. Este infinit mai bine decât dacă nu ai face nimic.

Oricine are nevoie de miniobiceiuri?

Cred că rămâne să te las pe tine să afli răspunsul. Nu știu dacă tu ai cu adevărat nevoie de miniobiceiuri în viața ta. Poate că totul îți merge atât de bine încât nu are rost să te mai forțezi să faci ceva.

Sau, poate că deja ai adoptat strategia miniobiceiurilor, dar încă nu o știi. Oricum ar fi, cred că ai nevoie să citești minicartea lui Stephen Guise, Miniobiceiuri.

Crede-mă, te va mini-surprinde în mod plăcut! 🙂

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock