În ultimii ani, am participat de fiecare dată la Webstock cu mare plăcere. Este pe bună dreptate cea mai importantă conferință dedicată social media și blogosferei din România – un adevărat maraton, așa cum l-au numit organizatorii 🙂
Anul acesta, a avut loc pe 30 septembrie la Hotel JW Mariott din București. Nu îmi vine să cred că a fost a noua ediție! Ce repede trece timpul!
Deși eu nu mă pot numi blogger, acesta a fost singurul eveniment la care am participat în această calitate. Aici, am avut, ca de obicei, ocazia să cunosc și să socializezi cu alți colegi din blogosferă dar și cu o mulțime de oameni faini din online-ului românesc. De aceea, voi rezuma aici, în câteva cuvinte, ce mi-a plăcut la această ediție Webstock.
Cuprins articol
#1 Organizarea
Este a treia ediție la care „partikip” și pot spune că am văzut o evoluție în ceea ce privește calitatea organizării de la an la an. Deși a fost cea mai mare ediție de până acum (estimez că au fost peste 500 de participanți), au fost locuri suficiente în sală pentru toată lumea, sonorizarea a fost impecabilă și fiecare participant a primit cadouri consistente de la parteneri (Vodafone, Bitdefender, HP, Coca Cola, McDonalds, Raiffeisen Bank, LG, Staropramen – aceștia fiind doar o parte dintre ei).
#2 Conținutul
Ceea ce îmi place foarte mult la Webstock este că, an de an, vedem noi speakeri pe scenă. Nu este genul de eveniment la care avem parte de aceeași speakeri care au aceleași prezentări de fiecare dată, ci este chiar opusul. Bineînțeles, există speakeri veterani pe care îi vedem aici încă de la prima ediție precum Zoso, Chinezu, Alexandru Negrea, Manafu dar și speakeri care au devenit veterani de-a lungul ultimelor ediții: Cristina Bazavan, Vlad Petreanu, George Buhnici, Cristian Florea și Florin Grozea.
Cu toate acestea, am avut parte de câteva prezentări autentice, care ne-au ținut cu sufletul la gură.
Conferința care m-a captivat cel mai mult a fost chiar prima, intitulată „My Story”, în cadrul căreia Cristina Bazavan, moderatoarea, a adus pe scenă o serie de nume importante care ne-au împărtășit, cu multă sinceritate, poveștile lor de viață.
- Alexandru Tomescu, un artist uman, violonist de excepție, ne-a spus că a reușit să ajungă acolo unde este acum pentru că a pus mereu viață în tot ce a făcut și a simțit muzica cu sufletul, nu doar ca pe o formă de divertisment.
- Marian Godină, polițistul celebru de la Brașov care pune atât de mult suflet în anecdotele și poveștile pe care le scrie, ne-a amuzat prin prezentarea lui tip interviu, plină de umor dar și fapte care ne-au surprins plăcut. El și-a folosit audiența într-un caz social, ajutând o fetiță să strângă într-o singură zi, toți banii de care avea nevoie pentru o operație.
- Paula Herlo face parte din echipa „România, Te Iubesc” și a stat la baza mai multor campanii umanitare de mare succes în România. Este unul din jurnaliștii care luptă pentru a schimba țara în bine, pentru a atrage atenția autorităților și pentru a ajuta oamenii care au cu adevărat nevoie. „Tu știi ce mai face copilul tău?” sau „Avem viață în sânge” sunt doar două din numeroasele campanii la care a participat.
- Sorin Onișor este un alt fel de fotograf. El călătorește prin țară, în zonele rurale, pentru a surprinde cele mai reușite cadre în fotografiile sale, ca să transmită povestea României așa cum este ea, mai puțin cunoscută de tinerii din mediul urban. Rezultatul este o simfonie de imagini și povești, transmise prin obiectivul camerei sale.
- Howard Dell a fost surprinza la care cei mai mulți dintre noi nu se așteptau. Cunoscut publicului român pentru prestația sa de la „Vocea României” și pentru că face parte din echipa Loredanei Grozea (#teamlori), el ne-a împărtășit în detaliu povestea vieții lui, pe care nu o știam. A fost atlet de performanță, actor, cântăreț și a jucat fotbal american, baseball, baschet în ligi profesioniste. Totuși, viața l-a pus la încercare. La vârsta facultății, după un accident serios în urma căruia a avut parte de 9 operații, i s-a spus că nu va mai putea alerga și juca fotbal niciodată. Însă, nu s-a lăsat. Puțin după vârsta de 30 de ani, i s-a spus că trebuie să facă un transplant de ficat pentru că, altfel, mai avea cel mult 6 luni de trăit. Așa că, după mari sacrificii financiare, l-a făcut! După operație, avea 52 kg și nicio speranță că va mai face ceva cu viața lui. Totuși, nu s-a lăsat. A participat în continuare la olimpiade, de data aceasta, erau olimpiade speciale pentru oameni care au avut transplanturi. El ne-a arătat că, oricât de mult de pune la încercare viața, devenim mai puternici.
Poveștile m-au fascinat mereu, iar la acest eveniment, auzind poveștile acestor oameni, am rămas uimit.
În a doua parte a primei conferințe, am avut parte de un moment publicitar însă și de un anunț important: Lansarea oficială a serviciului 4G TV de la Vodafone România și parteneriatul Vodafone – Netflix. Au urcat pe scenă, pe rând, CEO-ul Vodafone România, Ravinder Takkar, dar și Chris Widely, VP Netflix.
A doua parte a zilei (după o masă copioasă la prânz) a constat într-o serie de prezentării și discuții tip panel, desfășurate în paralel în trei săli diferite.
Am avut parte de sesiuni de prezentări pe temele:
- How to Grow your Blog
- How to Vlog
- New Social Media
- New Ideas for Marketers
- Lessons of Innovation
- Online Communication Trends
În cadrul acestor sesiuni, vorbitori precum Vali Petcu (zoso.ro), Cristian Manafu (manafu.ro), Radu Dumitru (nwradu.ro), Matei Dima (BRomania), Vlad Petreanu (petreanu.ro), Lucian Mîndruță (lucianmindruta.ro), Adrian Hădean (hadean.live), George Buhnici (cavaleria.ro) ne-au împărtășit sfaturi din experiența lor dar și vorbe pline de haz, despre întâmplări la care au luat parte.
În câteva cuvinte, experiența mea la Webstock a fost completă. Am asistat la prezentări faine, am auzit lucruri utile și amuzante, m-am întristat și apoi m-am umplut de speranță la auzul poveștilor participanților și, la final, am plecat acasă motivat să fac multe schimbări și să fac lucrurile mai bine de acum înainte.
La finalul evenimentului, deși, din păcate, nu am mai putut sta, a avut loc Gala de Premiere Webstock Awards, unde au primit aprecieri cele mai creative campanii în social media din România lansate în ultimul an.
Ne vedem la anul!
Deși a avut loc în urmă cu puțin timp, trebuie să spun că abia aștept, de pe acum, o nouă ediție Webstock – cred că va fi o ediție aniversară, fiind cea cu numărul 10. Sunt tare curios ce ne vor pregăti organizatorii la anul! Detalii despre ediția aceasta, precum și despre
Până atunci, să auzim numai de bine!