Oare o sa zboare? Cartea care va da aripi afacerii tale

Încă de când suntem copii, visăm că putem zbura. Orice pătură sau tricou devine mantie fermecată, marginea patului devine prăpastia în care vom sări, iar covorul de pe podea e un oraș îndepărtat, care așteaptă să fie salvat.

Fiecare obiect din cameră se transformă într-o jucărie care deschide nenumărate posibilități. Chiar și o foaie de hârtie poate deveni coif, corabie, mască sau avion. 

Pe măsură ce ne maturizăm, camera de joacă devine din ce în ce mai mică, obiectele și hârtiile își pierd proprietățile fermecate, însă lumea largă se deschide în fața noastră ca un teren de joacă fără margini. Ieșim pe ușă, cu gânduri mari, ca și cum noi înșine am fi acel avion de hârtie pe care odinioară îl lansam către celălalt capăt al camerei. 

Oare cât de departe vom zbura?

Deseori, numele oamenilor de succes este asociat cu afacerile lor. Fiecare dintre ei a confecționat un avion de hârtie care a avut structura atât de bună încât și-a luat zborul și a ajuns mai departe decât și-ar fi imaginat. Unul dintre acești oameni, pe care eu îl admir și îl urmăresc de mult timp este Pat Flynn, cunoscut pentru blogul The Smart Passive Income

Unul din aspectele care mi-au atras atenția la blogul său este faptul că în fiecare lună își actualizează graficul cu veniturile din afacerile sale pe ultimii 2 ani. Dacă intri pe blogul lui, observi că în colțul din dreapta sus are mereu venitul ultimei luni. Este foarte transparent prin tot ceea ce face și foarte darnic: oferă mereu sfaturi prin ebook-urile, podcasturile și articolele sale, celor care vor să obțină și ei un venit pasiv inteligent din afaceri online.

În anul 2017, cartea lui intitulată „Will It Fly” a apărut și în limba română la Editura Publica, cu titlul „Oare O Să Zboare? Cum să-ți testezi următoarea idee de afaceri, în așa fel încât să nu-ți pierzi timpul și banii”. 

Încă de la apariție, am simțit că este una din cărțile care merită un loc în biblioteca mea. După ce am avut ocazia să o citesc, într-adevăr, nu m-am înșelat.

Înainte să îți deschizi aripile…

…te invit să citești această carte. Știu că poate ești nerăbdător să îți lansezi afacerea, știu că poate ai așteptat acest moment mulți ani, însă merită să amâni cu câteva zile, ca să îți validezi ideea citind „Oare o să zboare?”.

oare o sa zboare

Aș putea să numesc această carte „un manual pentru antreprenorii începători” sau „un ghid practic pentru antreprenori distribuit în format fizic”. Probabil că, dacă ești interesat de antreprenoriat, ai văzut multe articole online, ai descărcat multe ebook-uri gratuite, însă pe câte dintre ele le-ai citit și le-ai pus în practică?

Din experiența lui, Pat Flynn a lansat multe proiecte de succes dar și proiecte care au eșuat, care i-au adus pierderi financiare. Absolut tot ce a făcut, atât bine cât și greșit, a fost o lecție pentru el, pe care cu bună-credință o oferă tuturor. 

Nu aș putea spune că această carte se citește din pat, seara, înainte de culcare. Dacă vrei să reții și să pui în practică o parte cât mai mare a acestei cărți, recomand să o citești în timpul zilei, când ești odihnit și ai în preajma ta un laptop pe care să notezi idei și să salvezi link-urile recomandate. Da, ți se vor recomanda (mai ales la sfârșit) multe instrumente online utile pentru bunul mers al afacerii tale, la fel cum Pat Flynn obișnuiește să recomande pe blogul său la secțiunea Resources.

Și pentru că Pat este mereu generos, a creat această carte împreună cu un suport de curs pe care îl oferă gratuit. Intră pe willitflybook.com/step1 pentru a te înscrie.

Acest manual este structurat în 5 părți care te ghidează printr-o serie de pași practici: de la stabilirea misiunii, dezvoltare și planificare, până la simularea zborului (validarea ideii) și numărătoarea inversă înainte de decolare. Fiecare etapă este prezentată ca o metaforă, comparând lansarea unui startup cu prima decolare a unui avion.

Pe măsură ce parcurgi primele capitole, vei avea nevoie și de niște foi de hârtie, ca să rezolvi exercițiile practice propuse de autor. Cu maximă sinceritate, Pat îți arată prin intermediul unor ilustrații foile cu exercițiile pe care le propune, rezolvate și de el. Astfel îți creează senzația că el lucrează în același timp cu tine.

pat flynn
Pat Flynn, autorul cărții „Oare o să zboare?”

Odată ce te-ai implicat partea practică a cărții, te vei simți ca participant al unui curs unde trainerul îți oferă lecții, exerciții și întrebări care îți deschid orizonturile și studii de caz din experiența lui și nu numai. Ce îți poți dori mai mult?

O carte ca un simulator de zbor

A fi antreprenor înseamnă a fi dispus să îți asumi riscuri. Tu de câte ori ești dispus să te lovești de pământ, înainte să te ridici pentru ultima dată?

Începutul cărții este o scurtă poveste despre cum și-a învățat Pat fiul, când acesta avea trei ani, să confecționeze un avion de hârtie pe care să îl lanseze prin cameră. Nu a fost deloc ușor, mai ales că nici pentru un adult nu este ușor să confecționeze un avion de hârtie care chiar să zboare. 

Cartea este presărată cu povești reale din viața autorului, care fusese inițial angajatul ambițios al unei companii de proiectare. Însă, în urma unor probleme financiare ale companiei, Pat a rămas fără slujbă și a revenit la locuința părinților lui. Totuși, eșecul lui ascundea și un dram de noroc, pe care l-a descoperit când a început să vândă un ghid despre cum a absolvit el cu brio un examen important din cariera lui. Așa a început totul: dintr-o lovitură zdravănă de pământ, Pat și-a extins aripile și a decolat.

Cu siguranță, în calitate de viitor antreprenor, ești ocupat. Vrei să înveți de toate: marketing online, project management, copywriting, resurse umane, să fii un bun lider și te lupți cu legislația din România. Ești preocupat de multe lucruri în același timp și, cu siguranță, nu ți-ar strica niște sfaturi în plus.

Aici intervine cartea lui Pat Flynn, un antreprenor în serie care își menține întotdeauna un echilibru între cele 4 componente esențiale ale vieții lui: familie, sănătate, afaceri, finanțe. Vrei să ai și tu un stil de viață la fel de echilibrat?

Tot ce îți rămâne de făcut este să îți confecționezi și tu avionul de hârtie. Ai nevoie de o idee, o metodă de validare a ei, un plan de decolare și puțin curaj ca să îți ieși din zona de confort. Totuși, ca să îți faci o idee mai clară despre ce ai nevoie, îți recomand cu drag cartea lui Pat Flynn. Nu o împrumuta, ci cumpără-o ca să fie a ta. Vei avea nevoie de ea mult timp de acum înainte.

Așadar, încotro pornești de aici? Există doar un singur traseu, multe obstacole și o pistă de decolare. Nu există pistă de aterizare. Încearcă să te menții în aer cât mai mult timp… și vei ajunge mai departe decât ți-ai fi dorit vreodată.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock