O poveste de marketing marca „Fifty Shades of Grey”

Despre „Fifty Shades” s-au spus și s-au scris multe, însă indiferent dacă ne-a plăcut sau nu romanul lui E.L. James, trebuie să recunoaștem că filmul a stârnit un interes remarcabil pe rețelele de socializare. Care au fost tacticile de marketing pe care Universal Studios le-a utilizat pentru a crea acest fenomen? Vom vedea pe parcursul acestui articol.

Pe scurt, „Fifty Shades of Grey” spune povestea unui milionar atrăgător, Christian Grey, care își propune să domine viața unei neexperimentate și timide studente, Anastasia Steele. Povestea de dragoste dintre cei doi este o adaptare modernă a tinerei femei care se îndrăgostește de omul pe care îl consideră Făt-Frumos pe cal alb, care ascunde însă secrete nebănuite. O formulă clasică de succes pe care autoarea cărții a inserat-o în scene picante și puternic sexuale, pe principiul bine cunoscut, și anume, că sexul vinde.

Cu „Fifty Shades of Grey”, echipa de marketing de la Universal Pictures nu a avut o misiune tocmai ușoară – cum să prezinte un film ce pătrunde adânc în domeniul sadomasochismului. Echipa se pare că și-a plănuit strategia vreme de aproape trei ani, după ce a efectuat o cercetare riguroasă asupra a ceea ce publicul țintă ar fi interesat să vadă și ceea ce i-a atras către carte de la bun început.

Ei au descoperit că fanii controversatului roman sunt interesați în special de alura lui Christian Grey și de lumea lui, ceea ce a dus la crearea unui concept de teasing ce nu arată prea mult, dar stârnește aprig curiozitatea. Rezultatul a fost o campanie de marketing elegantă și erotică în același timp, targetată atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Strategia a fost structurată pe trei mari obiective:

  • fidelizarea fanilor cărții,
  • atragerea curioșilor,
  • seducerea scepticilor.

Campania s-a derulat cu luni înainte ca producția cinematografică să fie lansată, având grijă să reamintească fanilor chimia dintre Dakota Johnson și Jamie Dornan, cele două personaje principale ce îi întruchipează pe Anatasia Steele și Christian Grey. Înainte ca actorii să înceapă efectiv filmările, ei au apărut într-un pictorial în revista Entertainment Weekly, în ediția din noiembrie 2013.

poza1-50-shades-of-grey-entertainment-weekly
Sursa: Entertainment Weekly

 

De pe platoul de filmare, autoarea cărții „Fifty Shades of Grey”, E. L. James a postat constant pe contul ei de Instagram și Twitter, poze cu recuzita actorilor sau, de exemplu, cadre din spatele camerei de filmat.

poza2-el-james-twitter
Sursa: fiftyshadesupdates.blogspot.ro

 

Deși au făcut tot posibilul să blocheze vizibilitatea și să împiedice fotografierea platoului, unii fani au reușit să captureze imagini din timpul filmarilor, publicând conținutul obținut cu ajutorul hashtag-urilor  #FSOG #FiftyShades #FiftyShadesofGrey #FiftyShadesMovie.

Sursa: 50shadesgirlportland.com
Sursa: 50shadesgirlportland.com

În ianuarie 2014, cu 13 luni înainte de data oficială de lansare a filmului, marketerii au amenajat billboard-uri pe clădirile din cinci mari orașe din Statele Unite. Una dintre principalele imagini o prezintă pe actrița principală, Dakota Johnson, într-o poziție sufocantă, cu brațele ridicate deasupra capului, împreună cu Jamie Dornan (Christian Grey) pregătit să o sărute pasional.

Sursa: dailymail.co.uk
Sursa: dailymail.co.uk
Sursa: youtube.com
Sursa: youtube.com

Sloganul spune: “Curious?” – o întrebare special concepută pentru cinefili, dar și o trimitere inteligentă către personajele filmului.

Sursa:  glamourmagazine.co.uk
Sursa: glamourmagazine.co.uk

Culorile alese pentru toate panourile publicitare sau bannere au fost alb, gri și negru, iar fiecare element de marketing reușeste să se amestece în indicii subtile ce vor să trimită către S&M sau comportamentul sexual puternic și neobișnuit.

În aceeași lună a fost anunțat „Grey Intern Program”, website-ul unde vizitatorii au putut aplica pentru un program fictiv de internship la Grey Enterprises Holdings Inc., compania lui Christian Grey. Fanii au putut să se înregistreze în program cu mailul lor, primind astfel informații despre cum să descarce aplicația Grey Intern App., un joc interactiv în care internii erau provocați să realizeze anumite sarcini pentru a câștiga puncte și premii. Ca „Grey Intern” utilizatorii au fost încurajați să utilizeze hashtag-ul #GreyIntern, promovând astfel filmul pe paginile lor personale.

 Sursa: JO Social Branding
Sursa: JO Social Branding
Sursa: iTunes App Store
Sursa: iTunes App Store

Pe 19 iulie 2014, Beyoncé, Brand Ambassador-ul filmului, a lansat un pre-trailer sau un mini-trailer pe contul său de Instagram, luând fanii prin surprindere cu un remix al faimosului cântec „Crazy in love”. Ulterior, mini-trailerul a fost publicat pe toate canalele de social media pentru a putea fi răspândit cu ușurință de către fani, prietenilor lor.

Pe 22 iulie s-a publicat pe YouTube un trailer nou cu două scene din filmul original, moment în care au apărut și reclamele TV și radio ce anunțau lansarea oficială a trailerului în emisiunea americană Today Show.

Când video-ul a fost postat pe You Tube, el a devenit în scurt timp cel mai vizualizat trailer din istoria site-ului, cu peste 60 de milioane de vizualizări.

Fifty Shades a fost promovat și pe Pinterest, profitând astfel de cei 71% de utilizatori feminini.

Sursa: trackmaven.com
Sursa: trackmaven.com

Dakota Johnson și Jamie Dornan au fost, de asemenea, personaje principale într-o reclamă TV dedicată zilei tematice de Valentine’s Day. Spotul a promovat vânzarea de bilete în avans pe Fandango, ceea ce a generat și mai multă vâlvă printre audiența feminină:

Pagina oficială de Facebook are peste 9 milioane de fani, iar conținutul este realizat din fotografii din film și diferite citate din carte.

Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

Cu toate că premiera urma să aibă loc in octombrie 2014, Universal și-a schimbat strategia și s-a decis să amâne lansarea filmului pentru Valentine’s Day. O schimbare bine venită ce i-a adus primul loc în categoria Cel mai mare debut al unui film din luna februarie din istoria cinematografică, surclasând The Passion of the Christ, numărul unu de până atunci. Revista online Fortune a publicat ulterior un articol intitulat How Fifty Shades of Grey is Bigger than Jesus”.

Simona Matache

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Management Financiar și experiență în aviație. Trei domenii complet diferite, pentru că niciodată nu refuz o provocare, iar planurile se fac doar în PowerPoint, nu și în viața personală. Îmi place să scriu despre orice altceva mai puțin despre mine. Poveștile altora sunt de cele mai multe ori mai interesante, iar bucuria de a asculta și de a învăța din experiența celorlalți îmi aduce o infinită satisfacție.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock