In Romania sau in strainatate: Cariera in Ctrl

O carieră în digital este din ce în ce mai atractivă pentru tinerii din ziua de azi… în ţară sau afară? În condiţiile în care peste 75% din absolvenţi nu ajung să profeseze în domeniul facultăţii, câţi ajung să lucreze de fapt în digital? Şi aşa ajungem din nou la întrebarea de pe buzele tuturor la conferinţa Carieră în Ctrl, care a avut loc la Timişoara, vineri, 13 noiembrie: carieră în România sau în străinătate?

Scenarii reale pentru o carieră în online

Mediul online a fost reprezentat de profesionişti din România şi din străinătate. Tineri, talentaţi şi inspiraţi şi-au spus pe rând poveştile de carieră.

Despre o carieră în design au vorbit:

 • Călin Fara, Senior Experience Designer la Adobe Systems
 • Vlad Georgescu, Design Lead la Directly
 • Gabriel Agu, Senior Designer la booking.com

Despre o carieră în digital au vorbit:

 • Claudia Ciută, Global Marketing Manager la DHL
 • Denisa Tudor, Global Online Campaigns Manager la Bitdefender
 • Elena Dobre, Digital Marketing Strategist la Institutul de Marketing

Despre o carieră în development au vorbit:

 • Mădălin Găgeanu, Software Developer la ITHR Consulting
 • Lucian Cioroga, Software Engineer la WeVideo

Fiecare poveste spusă a fost o inspiraţie pentru cei prezenţi. Am aflat şi care sunt beneficiile unei cariere în România, unde domeniul este în plină dezvoltare, unde poţi să-ţi laşi amprenta şi să creşti frumos, dar şi care sunt beneficiile unei cariere în străinătate, unde proiectele pot avea o mai mare amploare, proporţională şi cu creşterea salariilor.

Cariera-in-Ctrl

Concluzii în urma conferinţei

Dacă răspunsul la întrebarea conferinţei nu a primit o concluzie unanimă, cu siguranţă fiecare participant a desprins ceva pentru sine şi a tras o concluzie personală la final. Indiferent de alegerea făcută, principalele direcţii indicate de specialiştii care au vorbit în cadrul conferinţei au fost:

 1. Perseverenţă continuă. Indiferent de alegere, perseverenţa este foarte importantă în joburile din mediul online şi IT. Odată ce ştii ce vrei, trebuie să fii consecvent în mişcările alese pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti, fie că e în România, fie că e în străinătate.
 2. Decizia îţi aparţine. Dincolo de influenţe, sfaturi şi „din auzite”, trebuie să vezi cu ochii tăi, pentru a lua o decizie competentă pentru viitorul tău profesional.
 3. Dacă vrei să ajungi în străinătate, lucrează cu străini. Freelancing-ul este la fel de important ca orice job, iar dacă vrei să ajungi la o companie din străinătate, poţi încerca proiecte mici pentru străini înainte, astfel încât să deprinzi stilul de lucru, cererile clienţilor şi nu numai.
 4. Documentează-te înainte. Valabil pentru ambele situaţii, nu pleca la drum fără o documentaţie de bază. Învaţă elementele de bază ale domeniului respectiv şi specializează-te pe proiecte.
 5. Învaţă din alte domenii. Învaţă din domeniile conexe domeniului tău. De exemplu, un copywriter trebuie să cunoască noţiuni elementare din design şi programare, pentru a putea funcţiona perfect în echipă pentru rezultate optime.
 6. Investeşte în materiale şi instrumente educative. Cursurile, softurile, materialele educaţionale de orice fel merită investiţia financiară, pentru că astfel investeşti în tine şi în viitorul tău.

Noi surse de oportunităţi în domeniu

Indiferent de ce urmează să alegi pentru tine, conferinţa a fost nu numai un eveniment de inspiraţie, ci şi unul pentru a lansa câteva instrumente de ajutor pentru tinerii aflaţi la început de drum în digital şi nu numai:

 1. Platforma Estudent – o platformă de cursuri online exclusiv în limba română, gândită să ofere diverse cursuri cu tematică diferită. Momentan, cursurile disponibile sunt din domeniul psihologiei organizaţionale şi al relaţiilor publice.
 2. Ctrl-D Joburi şi Ctrl-D Evenimente – două platforme speciale pentru oportunităţi alese pe sprânceană în Design, Development şi Digital.

Prima ediţie de Carieră în Ctrl

Aşa a fost prima ediţie de Carieră în Ctrl, cu poveşti de succes din design, digital şi development, cu tineri inspiraţi pentru a face alegeri mai bune şi pentru a porni pe drumul potrivit lor într-o viitoare carieră.

Mai multe informaţii despre eveniment aici şi fotografii pe pagina de Facebook Ctrl-D.

Tu ce alegi: o carieră în România sau în străinătate? 

Roxana Peti

Roxana Peti este copywriter și blogger cu peste 10 ani de experiență și o gamă largă de proiecte de copywriting în portofoliu.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock