Scurt metrajul româno-norvegian „Mâine” se va filma în Transilvania

Regizorul Aurora Runcan Pyfferoen (membru fondator al Asociației  Aurora Film  Academy, câștigătoare a mai multor premii printre care: Premiul A.P.T.R./ România, pentru Cel mai bun film documentar și Ursul de Bronz/ Festival der nationen/ Austria tot pentru film documentar), în colaborare cu producătorul Ramona Runcan de la Aurora Film Studio din Cluj-Napoca (co-producătorul Stine Blichfeldt/ Oslo, Norvegia, a cărei casă de producție a fost premiată la The Norwegian Short Film Festival Award cu Cel mai bun scurt metraj norvegian, la Minimalen Short Film Festival, cu Premiul Special al Juriului, și la Kort på KinoKino, unde a fost câștigător al marelui  premiu „The Golden eye”), pregătesc scurt metrajul de ficțiune „MÂINE”, care se va dovedi mai mult decât interesant.

Aurora Runcan Pyfferoen, după douăzeci de ani de povestit viața reală prin filme documentare, ce înseamnă MÂINE?

„Mâine” e un nou început  pentru casa noastră de producție din Cluj, deoarece în urma finalizării unui proiect european, am dotat Aurora Film Studio cu echipament complex de cinematografie și după 13 ani de producție de film documentar putem demara primul nostru proiect de film de ficțiune.

În colaborare cu studioul „De jentene der As”/ Them Girls Film Productions/ din Norvegia vom realiza scurt metrajul intitulat “Mâine”.

Având in vedere că majoritatea studiourilor de film sunt concentrate în București, care e cea mai mare provocare pentru cel care vrea să producă film din alt colț de țară?

„Fac dintotdeauna film documentar. Îmi place. E rupt din viața reală și îmi doresc să rămân cât mai aproape de oameni, de firescul dar și de spectaculosul din viața de zi cu zi.

Este destul de dificil să faci film documentar sau ficțiune la Cluj dacă nu ai echipament propriu. În multe situații pentru o zi de producție în zonă, dacă trebuie să închiriezi echipament de la București, Budapesta sau Viena plătești încă 2 zile în plus, cât echipamentul e pe drum. Din punct de vedere al bugetului nu poți fi eficient, așa că mi-am dorit să dotez studioul nostru cu tot ce e necesar. Am vrut să facem posibilă și producția cinematografică, nu numai cea de film documentar. Pentru film de ficțiune e nevoie de o echipă mult mai mare și de un alt tip de echipament pentru producție.

Am privit întotdeauna domeniul de film ca fiind unul locomotivă pentru comunitate. Poate atrage colaborări cu specialiști din diverse domenii și poate stimula dezvoltarea personală a fiecăruia implicat. Ca să produci un film, în funcție de subiect, ai nevoie de consultanți de specialitate diferiți care pot fi: istorici, geografi, lingviști, traducători, ingineri, medici, constructori, juriști și lista ar putea continua la nesfârșit…

Din echipa filmului vor face parte întotdeauna pe lângă regizor, scenarist, directorul de imagine, producător, editorul filmului, actori și: muzicieni, compozitori, designeri vestimentari, scenografi, ingineri de sunet, tehnicieni, constructori pentru decoruri, figuranți… Filmul, cel mai complex produs artistic, va îmbina întotdeauna armonios profesii tehnice și artistice din aproape toate domeniile.

În acest moment nu există o infrastructură foarte dezvoltată de producție de film în Transilvania. Clujul e un oraș care are facultate de film și televiziune cu absolvenți anual. Pentru ei nu sunt încă destule oportunități după absolvire.”

Transilvania are o altă rezonanță decât România? Cum percep colaboratorii dvs. acest lucru și de ce ați ales să se filmeze aici?

„Stine Blichfeldt, co-producatorul norvegian a ales ca acțiunea filmului să se întâmple undeva în Transilvania, lucru exterm de potrivit deoarece Aurora Film Studio este din Cluj-Napoca. Vom produce așadar filmul cu echipamentul nostru.

Pentru dramă, eu am căutat un anume tip de poveste și de personaj principal. Împreună cu producătorii Ramona și Stine am ales să lucrăm cu scenarista Claudia Postelnicescu.”

Aurora Runcan Pyfferoen la filmarea documentarului „Rutina”
Aurora Runcan Pyfferoen la filmarea documentarului „Rutina”

De multe ori când am fost întrebată de unde sunt, dacă am răspuns “din România”, partenerii de discuție aveau un interes pentru a dezbate probleme sociale, politice, economice. Când am răspuns “din Transilvania”, interesul lor era pentru mitologie, istorie, oameni, peisaj, cultură în general. Spiritul locurilor din Transilvania apare destul de rar în producțiile românești. Mult din ceea se realizează acum la noi în România se întâmplă în București sau se filmează și se produce oricum mai mult în București decât în țară. E timpul să se miște măcar puțin lucrurile și din inima Transilvaniei.”

Pentru scurt metrajul “Mâine” casa de producție principală va fi Aurora Film Studio din Cluj-Napoca, membru al Asociației Aurora Film Academy.

Co- producator va fi „De jentene der As”/ Them Girls Film Productions/ Oslo, condusă de Stine BlichfeldUltima lor producție este “Money back, please, scurtmetraj  premiat și nominalizat în multe festivaluri internaționale.

La întâlnirea de lucru cu echipa norvegiană
La întâlnirea de lucru cu echipa norvegiană

Ramona Runcan, ca producător, sunteți la prima colaborare cu o echipă din Norvegia?

„Nu suntem la prima colaborare cu artiști din Norvegia. În 2014 asociația noastră nonprofit Aurora Film Academy a realizat filmul documentar “Rutina” în cadrul unui proiect de cooperare. Am fost două echipe. Fiecare și-a realizat filmul în propria țară pe o temă comună. Puteți viziona trailerul documentarului filmat în Munții Cidrel la acest link.

Creative  Film, sharing experience, proiectul nostru de cooperare din 2015, a fost inițiat în februarie împreună cu Stine Blichfeldt. Scopul proiectului a fost să ne întâlnim cu echipa norvegiană altfel decât virtual, să stabilim criteriile de selecție ale scenariului și să discutăm strategii de finanțare pentru producția și distribuția unui film de ficțiune/scurt metraj, dramă.”

Claudia Postelnicescu, ce povești de viață alegeți să ajungă scenarii de film?

„Îmi place să dezvolt povești atipice, complicate, non-liniare, care implică alegeri grele, convulsive, care pot fractura un destin. Urmăresc interogațiile, căutările și dilemele celor cu experiențe de viață care refuză să se lase definiți într-o etichetă, care aleg în contra a ceea ce se așteaptă de la ei; oameni care în nebunia lumii de astăzi pot fi nebuni sau eroi.”

Care ar fi pe scurt povestea filmului “Mâine”?

„Scenariul Tomorrow/Mâine, urmărește povestea unei femei pusă în fața unei decizii majore de viață, în care trebuie să aleagă între două lumi, între două perspective: individuală, care îi permite un control total asupra propriei vieți sau o alegere care include o altă ființă și sacrificarea unor vise și dorințe pentru altcineva; o incursiune cinematografică în două lumi, cea a unei aglomerări urbane occidentale și a unui sat idilic din inima Transilvaniei.”

Stine Blichfeldt, aceasta va fi prima dvs. colaborare cu o echipă din România?

„Actrița principală din producția pe care acum o filmăm în Norvegia este din România dar niciodată nu am filmat în România. Acesta este planul meu pentru proiectul “Mâine”. Mă interesează să cunosc cultura țării voastre mai bine. Vom produce drama “Mâine” împreună cu Aurora Film Studio. Am dorit să lucrăm împreună și la întâlnirea pe care am avut-o la Oslo în februarie am discutat deja toate detaliile preliminare Producției și cum vom duce la bun sfârșit proiectul nostru. Scurt metrajele sunt o foarte  bună cale pentru a demara co-producțiile. Așa testăm cum putem colabora și ce tip de povești vrem să aducem pe ecrane împreună.”

Pentru rolul principal a fost aleasă actrița Miruna Bilei care a absolvit facultatea de actorie la Cluj.

Miruna Bilei ne mărturisește că:

„Sunt de 3 ani în București și mă simt în continuare la început. E greu să răzbați. Încerc să fructific toate ocaziile pe care le întâlnesc și mizez pe cele mai ieșite din tipare. Un scurtmetraj în co-productie cu Norvegia, filmat undeva în Ardeal, cu un subiect interesant, mi se pare o astfel de ocazie. Cu Aurora Pyfferoen am lucrat prima oară când eram încă în facultate la Cluj, iar pe Claudia Postelnicescu am cunoscut-o în cadrul unui workshop pe care l-am organizat și care urmărea crearea unui spectacol scurt într-o singură zi. Deci știu cum lucrează, chiar și sub presiune și am mare încredere în amândouă că vom obține un produs bun și atractiv împreună.”

Ramona Runcan, cine mai face parte din echipă?

„Pentru filmări, directorul de imagine și echipa tehnică vor veni din Norvegia. 

Aurora Runcan Pyfferoen va regiza filmul, muzica va fi compusă de către Cora Miron de la Aurora Film Studio. Selecția completă pentru Casting, precum și componența completă a echipei româno-norvegiene, se vor definitiva după vizita producătorului norvegian în România, vizită care este programată pentru toamna acestui an.

Vom anunța în media organizarea selecțiilor.”

Aurora Runcan Pyfferoen, cum vi s-a părut Norvegia?

„Norvegia este o țară cu un peisaj dramatic de o spectaculozitate rară, cu o mitologie bogată în povești cu personaje fantastice specifice nordului îndepărtat și cu oameni foarte, foarte prietenoși. Voi mai vizita Norvegia, asta cu siguranță.”

foto Norvegia, februarie 2015/ de la documentarea echipei române despre cultura norvegiană
foto Norvegia, februarie 2015/ de la documentarea echipei române despre cultura norvegiană

„Creative Film – sharing experience”, proiect susținut prin fonduri norvegiene, a fost demarat prin din Fondul pentru Relații Bilaterale – Programului RO01 – Asistență tehnică și Fondul Bilateral la Nivel Național – MASURA I – Sprijin pentru deplasări. Grantul pentru deplasare a fost de 17.938,80 lei și a însemnat un prim pas pentru echipa româno-norvegiană spre demararea unui proiect amplu.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock