Semnalul si Zgomotul – De ce atat de multe predictii dau gres

Niciodată nu a fost ușor să faci predicții. De când există oamenii, aceștia au încercat mereu să își afle viitorul. Numeroși prezicători, profeți, mame Omida, oracoli, statisticieni și analiști economici au încercat să ne transmită de-a lungul timpului ce ne rezervă viitorul. Am aflat de nenumărate ori cum efectul bătăii aripilor de fluture din Indonezia poate provoca un tsunami în Statele Unite sau cum întârzierea cu 5 minute la serviciu a unui om de afaceri din Japonia poate lăsa 5 persoane din Mexic fără job.

Prezicătorii au vorbit mult de-a lungul timpului despre acțiunile de la bursă, pariuri sportive, alegeri politice, starea vremii, posibilitatea apariției unor dezastre naturale, posibilitatea desfășurării unor acte teroriste, dar trebuie să ne întrebăm – merită să mai vorbim de prezicători sau profeți în zilele noastre?

Trăim într-o societate în continuă schimbare – această afirmație a fost spusă de atâtea ori încât a devenit un laitmotiv al vremurilor noastre. Însă, pe bună dreptate, lucrurile din ziua de astăzi se schimbă atât de rapid încât, în timpul petrecut de noi pentru căutarea unei informații, există posibilitatea ca acea informație să se schimbe până să fie găsită.

Nate Silver, autorul cărții Semnalul și Zgomotul apărută la editura Publica în limba română, în 2013 a dus o viață interesantă. În 2002, când lucra pentru compania de consultanță americană KPMG, lucra la un document excel zi de zi. Acel document avea în scurt timp să devină o metodă revoluționară de a prezice rezultatele meciurilor de baseball și performanțele jucătorilor din Liga Americană de Baseball. Un an mai târziu, Nate și-a părăsit jobul și, în timpul liber, juca poker. A câștigat din poker 15.000 de dolari în primele 6 luni. La începutul anului 2008 Nate a schimbat modul în care se desfășoară predicțiile pentru alegerile politice și a lansat blogul FiveThirtyEight.com cu sloganul „Politics Done Right”. Pe blogul său, a prezis aproape în fiecare an de atunci, rezultatele alegerilor politice în fiecare stat american. În ziua alegerilor prezidențiale din 2009, blogul lui Nate Silver a prezis că Obama va câștiga președenția Statelor Unite cu o precizie de 90%. 

Cartea „Semnalul și Zgomotul”, Nate Silver se adresează predominant americanilor sau celor care sunt familiare culturii americane. În anumite capitole, abordează mediul de afaceri și economia Statelor Unite, cu speculațiile de pe Wall Street și procesele electorale de la Casa Albă, iar în alte capitole, discută despre demersurile care au loc în spatele stabilirii punctajului unui meci de baseball, baschet și ale unui joc de poker, precum și șansele de reușită ale unor jucători celebri de baseball sau baschet din zilele noastre. În carte se abordează și o gamă largă de subiecte meteorologice și fenomene naturale, șansele ca acestea să se fi întâmplat și argumentează foarte detaliat de ce unii meteorologi au dreptate, pe când majoritatea se înșală.

Discursul lui Nate Silver este extrem de convingător și, deși pe alocuri cuprinde termeni specifici culturii sportive și economice americane care au dat mari dificultăți chiar și traducătorului, este o lectură plăcută și cuprinzătoare pentru orice cititor pasionat de statistici, probabilități și predicții.

Subiectul de bază al acestei cărți este lumea predicției și modul în care putem distinge un semnal autentic într-o lume plină de zgomote și de perturbații care stau în calea aflării adevărului despre viitorul nostru. Majoritatea predicțiilor dau greș, unele dintre ele având uriașe costuri sociale și materiale. Foarte puțini dintre noi înțeleg probabilitatea și incertitudinea în adevăratul lor sens. Cartea lui Nate Silver ne oferă o perspectivă amplă asupra predicțiilor, indiferent de domeniul în care acestea sunt aplicate, și ne ajută să ne formăm o gândire modestă în ceea ce privește predicțiile pe care le facem. De ce modestă? Pentru că, de cele mai multe ori, încrederea excesivă în sine este cauza eșecului. Cu cât apreciem mai mult incertitudinea și cu cât punem la îndoială mai multe presupuneri pe care le facem, cu atât avem șanse mai mari de reușită. 

„Semnalul este adevăratul, iar zgomotul este ceea ce ne distrage de la adevăr” spune Nate Silver. Cum le putem diferenția? Răspunsul la această întrebare complexă îl putem găsi în paginile cărții „Semnalul și Zgomotul”, o carte cu totul remarcabilă.

Mai multe detalii despre carte puteți afla de pe site-ul Publica.ro.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock