Social media este un canal de comunicare unde fanii interacționează direct cu bradurile, discută deschis, dar cu limite de decență. Totuși, asta nu înseamnă că oamenii nu pot adresa întrebări răutăcioase sau comentarii negative la adresa brandului, iar dacă acestea nu sunt injurii sau instigări la violență, administratorii de brand ar trebui să nu le ignore.
Astfel, fiecare brand trebuie să realizeze un plan de moderare în rețelele sociale, care presupune detalierea unor scenarii conversaționale, dar și modul de abordare al acestora. Fie că vă place sau nu, în social media brandurile nu mai au un control atât de mare asupra mesajelor. În acest context, consumatorii pot să își exprime părerea cu privire la activitățile brandului, iar marketerii ar trebui să nu se sperie de mesajele negative care apar pe pagina de brand.
Potrivit unui studiu realizat în industria de retail, 68% dintre consumatori au postat un mesaj negative în rețelele de socializare, după o experiență neplăcută cu brandul. De menționat este și faptul că și neplăcerile din offline cauzate în relația cu brandul pot aduce mesaje negative în online. Pe parcurs ce social media a luat amploare în rândul brandurilor, marketerii au dezvoltat o serie de metode prin care obișnuiesc să răspundă la comentariile negative ale consumatoriilor. Noi le analizăm și le discutăm împreună:
Cuprins articol
Ștergerea comentariilor negative
Reprezintă o soluție de luat în seamă în măsura în care nu lasă loc interpretărilor din partea consumatorilor. Mesajele primite de la fani pot fi șterse în cazul în care acestea nu au nicio legătură cu activitatea brandului sau folosesc un limbaj cu conotații negative. În alte contexte, aceasta abordare nu este recomandată, pentru că denotă lipsa de transparență și atrage atenția și mai mult asupra unor aspecte negative.
Oferirea unor răspunsuri amabile
Este o abordare foarte bună, mai ales în situațiile în care oamenii își spun părerea în necunoștință de cauză. Spre exemplu, fanii pot scrie mesaje negative dacă au înțeles ceva greșit sau dacă nu le este clar un anumit aspect. Tot aici, mesajele cu conotații negative apar atunci când oamenii descoperă că un concurs în cadrul căruia sunt invitați să participe, nu funcționează corespunzător sau simt că sunt păcăliți.
Ignoră mesajele negative
Este un mod de abordare des întâlnit în rețelele de socializare, dar nu este neapărat corect. Administratorii de pagini de brand consideră că dacă nu răspund unor mesaje negative acestea vor dispărea de la sine sau că oamenii vor uită și vor trece cu vederea. De fapt nu este deloc așa, iar ignorarea mesajelor negative contravine cu una dintre principalele caracteristici ale brandurilor din mediul online: transparența!
Oferă soluții
Nu de puține ori se poate întâmpla ca brandurile să greșească sau pur și simplu să creeze contextul pentru unele discuții „aprinse” între fani. Astfel de situații cer oferirea unor scuze, dar și a unor soluții. Scuzele nu țin întotdeauna de cald, iar dacă un consumator nu și-a primit premiul corespunzător sau nu a fost tratat cum trebuie, are nevoie de soluții eficiente din partea brandului.
Dezvoltarea unui plan de moderare în mediul online vine ca o necesitate, în contextul în care oamenii gândesc că brandurile nu trebuie și nu au voie să greșească în relația cu consumatorii. De aici și până la reacții negative nu este decât un pas, iar administratorii de pagini de brand trebuie să se adapteze oricărei situații: să ofere răspunsuri și explicații, să își ceară scuze acolo unde au greșit, să îi informeze corect pe fani în legătură cu regulile unui concurs și să nu le ignore opinia.
Voi ce experiențe neplăcute ați avut cu brandurile?