Ce trebuie sa stii inainte sa apelezi la un copywriter in Romania

De mai bine de 6 ani, mi-am croit drumul în cariera mea de content writer și copywriter în România. În acest timp am lucrat cu peste 250 de companii românești dar și internaționale.

În medie, scriu aproximativ 1000 de cuvinte pe zi, de luni până vineri (uneori și sâmbăta). O zi obișnuită din viața mea începe la ora 9:00, când ajung la birou. Deschid laptop-ul și îmi verific inbox-ul, care, de cele mai multe ori, începe cu 2 sau 3 email-uri care sună cam așa:

„Vreau și eu o ofertă de copywriting”

„Am un site, cât m-ar costa texte pentru el”

„Sunt interesată de servicii de copywriting pentru pagina de web a unei companii care activează în domeniul rezidențial. M-ar interesa un cost.”

Toate bune și frumoase, până aici, însă… în mintea mea se nasc întrebări precum: Care este necesarul de text? Care e publicul țintă? Ce limbaj să folosim? Cum va arăta site-ul? Cum se numește firma dumneavoastră?

De multe ori, îmi petrec timpul scriind email-uri de clarificare pentru potențialii clienți. După ce primesc răspunsul, dacă este complet și destul de clar, stabilesc două lucruri: oferta de preț și deadline-ul realist în care mă pot încadra.

„Preț cât mai mic și deadline… ieri” – nu există

Munca de copywriting și cea de content writing presupun o serie de procese migăloase, pe care clientul / beneficiarul nu le vede. Ele se desfășoară undeva, în umbră, și uneori implică multe ore de research, aprofundare și planificare. 

Cu cât cererea de ofertă pe care o primesc din partea potențialului client are mai multe goluri, cu atât trebuie să petrec mai mult timp încercând să umplu acele goluri.

În ofertele pe care le trimit, iau mereu în considerare volumul de muncă și timpul în care mă pot încadra, având în vedere celelalte proiecte care sunt deja în desfășurare. De aceea, niciodată nu se poate face un task de pe o zi pe alta, mai ales pentru un client dintr-un domeniu complet nou, despre care nu am mai scris până atunci.

Întotdeauna am crezut că persoana care scrie în numele unui brand trebuie să se comporte ca un angajat al companiei respective. Trebuie să le înțeleagă limbajul, produsele, serviciile, publicul țintă, ca să și le însușească și să poată scrie ca și cum ar fi făcut parte din acel brand toată viața.

Acest proces intens de research este, din păcate, invizibil pentru client. Acele ore de muncă sunt dedicate înainte de procesul de scriere efectiv și, de multe ori, ele prelungesc timpul petrecut asupra unui task cu cel puțin o zi.

Totuși, fiind vorba de câteva ore (sau chiar zile, uneori), de „muncă invizibilă”, există riscul să își formeze clientul o impresie greșită despre copywriter-ul la care a apelat. 

Tocmai de aceea, ca să evit acest lucru, niciodată nu pot să accept un deadline de pe o zi pe alta, pentru că ar pune în pericol calitatea materialului scris.

Ce trebuie să iei în considerare înainte să apelezi la un copywriter în România

#1 Copywriting ≠ Content Writing

Activitatea de copywriting presupune, de multe ori, un proces creativ de scriere a unui text original, persuasiv, menit să capteze atenția audienței și să îi convingă să facă o acțiune. Copywriting înseamnă, de multe ori, crearea unui mesaj de la zero.

Activitatea de content writing presupune, de multe ori, un research amănunțit asupra unui anumit subiect și preluarea informațiilor tehnice cu scopul de a fi explicate pe înțelesul tuturor. Content writing înseamnă, de multe ori, reinterpretare și rescriere.

copywriter in Romania

Ambele sunt activități care presupun mare atenție la detalii, însă ele au scopuri diferite și, bineînțeles, deadline-uri și tarife diferite.

Un content writer bun poate să nu fie un bun copywriter (sau invers).

Însă, un lucru e sigur: există persoane care sunt predispuse spre a fi content writeri și există persoane care sunt predispuse spre a fi copywriteri. Cu greu putem găsi persoane care să performeze în ambele domenii.

#2 Tarifele includ și „munca invizibilă”

Deși rezultatul final pe care îl vede un client este un text, acesta ascunde în spate multe ore de research, cafele băute, ore petrecute la birou și aprofundare a unui subiect total nou pentru cel care l-a scris.

Mai știi sentimentul acela de a învăța la o materie în facultate, doar pentru a folosi informația pentru examen?

Ei bine, aceeași senzație apare și în munca unui copywriter (sau content writer), de fiecare dată când trebuie să scrie despre un subiect care îi este total necunoscut.

Într-o zi obișnuită, echipa mea învață și creează texte pe subiecte precum: rochii și pantofi de damă, construcții rezidențiale și proiectare hale metalice, automatizări pentru jaluzele, fotolii de masaj, servicii de stomatologie, web design și hosting, asigurări de sănătate, piese de mobilier și multe altele.

#3 Deadline-ul nu are cum să fie „ieri” și nici „mâine”

În cazul unui copywriter (sau content writer) care lucrează full-time, fiecare zi ascunde cel puțin un deadline. Practic, săptămâna este formată din deadline-uri și proiectele sunt abordate în funcție de lungimea fiecărui termen limită.

De fiecare dată când apare un nou client, acesta poate aduce cu sine unul (sau mai multe) deadline-uri noi. Tocmai pentru că nu vrem să întârziem niciun deadline asumat deja, trebuie să stabilim noile termene limită în așa fel încât să nu ne dăm peste cap celelalte proiecte.

De aceea (dar și pentru că suntem oameni și nu mașini de scris), nu putem accepta niciodată un deadline de pe o zi pe alta.

#4 Nu suntem clarvăzători

Există copywriteri care își stabilesc tariful pe oră sau pe număr de cuvinte. Însă, eu am ales altă modalitate.

Tarifele se stabilesc în urma unei analize aprofundate a fiecărui proiect, pentru a estima exact volumul de muncă. De aceea, atât timp cât sunt clienți care nu furnizează toate informațiile sau nu știu cum vor să arate rezultatul final, cu greu se poate estima un tarif pentru aceștia.

Pentru a primi o ofertă finală de copywriting (sau content writing), un client trebuie să ofere cel puțin următoarele informații:

  • Link-ul site-ului / paginilor unde este necesar text
  • Lista serviciilor și produselor care au nevoie de descrieri
  • Care este volumul de text de care are nevoie
  • Dacă are nevoie și de textele de SEO (meta descrieri, meta titluri, cuvinte cheie)
  • Care este scopul textelor solicitate (vânzare, informare, educare, generare lead-uri etc)
  • Alte specificații (limbaj, diacritice, limba în care să fie scris textul, modul de adresare etc)

Concluzia: piața din România are nevoie de mai multă educare

Cu toate că domeniile copywriting și content writing au deja vechime în țările Occidentale, în România aceste noțiuni sunt încă la început.

Deși există mulți freelanceri experimentați dar și agenții care să ofere aceste servicii, încă se poartă o „bătălie” continuă între clienți și furnizori, în special când vine vorba de tarife și deadline-uri.

Acesta a fost unul din principalele motive pentru care am pornit acest blog – Romanian Copywriter – dar și inițiativa cu agenția Creative Business Management, de a susține cursul de inițiere în copywriting și content writing, la București.

Prin intermediul acestui curs, participanții află exact ce înseamnă copywriting și content writing, unde sunt folosite și cum, pentru a ști exact ce să ceară unui specialist și cum să își seteze așteptările corecte.

Dacă vrei să dezbatem mai multe idei pe această temă, scrie-mi un email sau un comentariu în secțiunea de mai jos.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock