Social Media Copywriting vs. copywriting: diferențe cheie

Conținutul pe care îl postezi în rețelele sociale este extrem de important. Poate părea un clișeu, dar este adevărat. 

Imaginează-ți că Facebook este folosit zilnic de ¼ din populația lumii. Iar conform socialinsider.io , acesta încă  reprezintă un reper în ceea ce privește info search. Mai ales știri, meme-uri și fotografii ale prietenilor. Și aceasta este doar o platformă. 

Există și Twitter, Instagram, TikTok, YouTube și LinkedIn, instrumente puternice care sunt folosite atât în privat, cât și în promovarea companiilor.

Marile companii știu acest lucru, iar cele mici devin tot mai convinse că prezența pe SoMe este necesară. Iar comunicarea eficientă pe social media poate face diferența între succes și anonimat. Bineînțeles, depinde mult și de obiective: creșterea vizibilității brandului, interacțiunea directă cu publicul țintă, generarea de trafic către site-ul web, creșterea vânzărilor.

Pentru atingerea lor, companiile trebuie să folosească tehnici de copywriting adaptate specific pentru platformele sociale. Social media copywriting-ul presupune crearea de conținut scurt, captivant și relevant, care să atragă rapid atenția și să încurajeze interacțiunea.

Însă acum apare întrebarea: cât de diferit este social media copywriting față de copywriting? 

Despre copywriting, pe larg

În esență, copywriting-ul se referă la vânzări. 

Este procesul de creare a materialelor de marketing care încurajează publicul țintă să inițieze acțiuni specifice. Mai exact, achiziționarea unui produs, click pe un link, donarea pentru o cauză sau programarea unei consultații. 

Practic, vorbim despre o formă de scriere creativă care folosește un limbaj profesionist, adaptat publicului, persuasiv.

Așadar, obiectivul unui copywriter este să scrie texte persuasive care să impulsioneze vânzările sau să determine potențialii clienți să acționeze.

Este important să subliniem că domeniul copywriting-ului se extinde mult dincolo de textele scrise. 

Reclamele TV, ad-urile pe Facebook, recenziile produselor de pe YouTube sau bloguri, chiar și videoclipurile scurte de tip “how-to” care arată cum se folosește un produs, pot fi considerate materiale realizate de un copywriter.

Social Media Copywriting: ce este?

Social Media Copywriting-ul este un instrument de neegalat în arsenalul oricărei strategii de marketing digital. 

Este ceea ce face diferența între o simplă prezență online și o campanie de succes pe rețelele de socializare.

Social Media Copywriting-ul reprezintă arta de a scrie conținut persuasiv și atractiv pentru platformele de socializare, cu scopul de a atrage atenția și de a genera acțiune din partea publicului. 

Fie că vorbim despre postări pe Facebook și Instagram, tweet-uri pe Twitter sau videoclipuri pe TikTok, fiecare conținut este adaptat specificului platformei astfel încât să creeze engagement.

Lucruri pe care trebuie să le știi despre Social Media Copywriting

Identitatea online nu trebuie neglijată în detrimentul celei offline. 

De aceea, noi îți recomandăm să acorzi o atenție deosebită modului în care reprezinți brandul pe platformele de socializare și la tipul de conținut pe care îl distribui.

De asemenea, alegerea platformei potrivite și prezentarea adecvată sunt aspecte esențiale. 

Trebuie să îi oferi clientului o explicație concisă despre motivele pentru care ar fi mai benefic să fie prezent pe Facebook decât pe Instagram, de exemplu.

Dacă dorești să creezi conturi Social Media care transformă audiența în clienți, noi ți-am pregătit acest material.

La fel de important este să aplici tacticile de marketing potrivite pentru a influența cumpărătorul când intră la tine pe pagină.

Iată 5 tactici de aplicat în Social Media Copywriting.

  • Încurajează feedback-ul și fii atent la nevoile și preferințele clienților tăi
  • Menține un flux constant de postări
  • Colaborează cu influencerii potriviți
  • Creează campanii promoționale

Prin înțelegerea și aplicarea principiilor de copywriting în SM, orice afacere poate să-și maximizeze impactul pe care îl are în mediul online și să-și crească succesul în mediul digital.

Noi îți recomandăm să citești și despre cum să creezi conturi social media care vând.

Social Media Copywriting vs. copywriting: concluzii

În concluzie, diferențele dintre Social Media Copywriting și copywritingul standard sunt semnificative, dar complementare în strategiile de marketing actuale.

În vreme ce Social Media Copywriting-ul se concentrează pe crearea de conținut adaptat platformelor de socializare pentru a atrage audiența online, copywritingul se axează pe elaborarea de texte persuasive pentru diverse canale de comunicare.

Pentru a determina potențialii clienți să ducă la bun sfârșit acțiunea dorită, noi îți recomandăm să te familiarizezi cu publicului țintă și să adaptezi mesajul în funcție de preferințele și comportamentul acestuia.

Dacă ai nevoie de ajutor, suntem la un click distanță.

Editor RoCopy

Suntem una din cele mai competitive agenții de conținut din România. Din 2017 oferim servicii complete de Content Marketing, Copywriting orientat pe vânzări, SEO & Email Marketing. Ai nevoie de conținut pentru afacerea ta? Poți conta pe noi!

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock