Cum comunicam eficient

Probabil că fiecare dintre noi ne-am aflat la un moment dat în situaţia de a rămâne fără cuvinte în faţa interlocutorului sau ne-am fâstâcit în a ne exprima punctul de vedere. Aceste situaţii lasă de obicei un gust amar din cauza incapacităţii de a ne face înţeleşi sau de a înţelege pe cineva.

Iată în rândurile ce urmează câteva dintre tehnicile de a comunica mai eficient:

Cum comunicam eficient

1. În primul rând trebuie să înţelegem ce înseamnă într-adevăr comunicarea.

Aceasta reprezintă procesul de transmitere a informaţiilor între doi sau mai mulţi respondenţi  printr-un canal anume (în scris, oral, prin gesturi, atitudini sau grimase) şi îndeplinind condiţia feedback-ului.

2. Curaj pentru a ne exprima opinia

Fiecare persoană este caracterizată de un sistem de valori şi credinţe dobândite de-a lungul vieţii şi în funcţie de aceste lucruri îşi exprimă părerea în materie de un subiect anume.

3. Antrenament

Comunicarea poate fi întreprinsă în fiecare zi, în mediu familial, de serviciu, de prieteni şi poate fi îmbunătăţită în timp, prin practică şi antrenament.

4. Contactul vizual

Ori de câte ori vorbim sau ascultăm pe cineva trebuie să realizăm un contact vizual cu acea persoană pentru a-i inspira încredere în ceea ce transmitem. Una dintre tehnicile eficiente se referă la a fixa litera T între sprancenele şi nasul interlocutorului nostru.

comunicare

sursa imagine

5. Gesturile

Nu de multe ori, un gest poate exprima mult mai mult decât un cuvânt. Psihologia comportamentală a arătat prin studii multiple semnificaţiile unor gesturi precum: scărpinarea nasului- a minţi, atingerea urechii- timorare, timiditate, roşirea feţii- emotivitate…

6. Nu folosiţi mesaje combinate

Cuvintele, gesturile, mimica facială şi tonul trebuie să fie un tot unitar, altfel mesajul exprimat nu o să fie credibil.

7. Importanţa limbajului corpului

Aşa cum spuneam în rândurile de mai sus, uneori putem comunica şi fără cuvinte, prin gesturi, corp.

De exemplu, atunci când braţele sunt poziţionate lângă corp înseamnă că suntem abordabili, şi ne interesează ceea ce am putea auzi.

Când braţele sunt încrucişate şi umerii cocoşaţi, sugerează dezinteres şi  lipsa dorinţei de a comunica.

comunicare eficienta

sursa imagine

8. Puterea de a-i asculta pe alţii

Ori de câte ori ne aflăm într-un dialog cu cineva, trebuie să învăţăm să ne ascultăm interlocutorul până la capăt, pentru ca mai apoi să ne exprimăm părerea.

comunicare ascultare

sursa imagine

9. Pronunţarea corectă a  cuvintelor

Pentru desfăşurarea unei bune comunicării trebuie întotdeauna să vorbim fluent, corect, să nu ne bâlbâim şi să  folosim cuvinte al căror înţeles îl cunoaştem.

10. Atenţie la tonul vocii folosit

Intensitatea vocii depinde de numărul persoanelor şi al spaţiului în care vorbim.

O voce prea slabă poate să nu fie auzită sau să creeze senzaţia de timiditate din partea celui care vorbeşte, pe când o voce prea puternică poate irita şi sugera autoritate. Cu ajutorul acestor reguli, putem să comunicam eficient în viața de zi cu zi.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock