Cum faci project management online

Acest articol este scris de Gloria Csiszer, project manager Flashme si fost project manager Dazzle.

Ce inseamna sa fii project manager pe un proiect dezvoltat in online? Ce inveti pe parcurs? Ce inseamna o echipa? Nu mi-am pus intrebarile astea inainte sa ajung sa manage-uiesc Dazzle. Pe parcurs mi le-am pus si am gasit si cateva raspunsuri pe care le impartasesc cu voi.

E interesant ca am scris despre acest subiect exact in saptamana in care am avut examen la disciplina managementul proiectelor. Pot trage concluzia ca teoria nu prea are legaturi familiale cu practica. O fi limbajul academic de vina, o fi natura proiectelor diferita. Orice experienta de project management e cat se poate de unica.

Se ia una bucata proiect: site de dezvoltare profesionala si personala – dazzle.ro. Siteul in sine este o evolutie de la o sectiune de pe bookblog.ro, unde apareau recenzii la carti de dezvoltare profesionala si personala. Cum interesul pentru acest domeniu era din ce in ce mai mare si nisa destul de putin exploatata, in februarie 2010 s-a nascut Dazzle pentru a inspira admiratie la locul de munca.

Initial m-am ocupat de promovarea siteului, iar din toamna am preluat project managementul, cu putina teama. Oare ma descurc? Pot fi la fel de entuziasta ca si colegii mei? Oare pot motiva oamenii sa-mi trimita texte in mod voluntar? Pot creste numarul de colaborari?

Aleg sa compar project managementul cu managementul ideilor pentru ca se lucreaza in mod constant cu idei – idei proprii, ideile celor care scriu, ideile celor ce ne citesc, ideile celor ce aleg sa se asocieze cu ideile noastre.

1. E mereu vorba despre oameni

Promovarea proiectului m-a ajutat extrem de mult la cunoasterea oamenilor. Multe se reduc la psihologie, nu-i asa? Urmarindu-i pe cei ce ne citeau, pe cei ce ne ajutau la promovarea tweet-urilor, link-urilor, am legat chiar si prietenii. Online-ul e o zona prietenoasa, iar daca il studiezi si te implici destul de bine, iti devine un aliat bun, mai mult decat un as in maneca.

2. Echipa

Pot spune ca mi-am facut prietene adevarate din cauza acestui proiect. Fetele care scriu sunt persoane deosebite care reusesc sa-si faca timp sa scrie, chiar daca lucreaza, sunt la scoala si au viata personala activa. In timp am invatat fiecare ce ritm are, cum prefera sa comunicam – pe mail, pe Facebook chat, cum reactioneaza la deadline-uri. Mail-urile date in grup de cele mai multe ori risca sa fie ineficiente exact din acelasi motiv ca al cazului explicat de Gladwell in „The tipping point”. Nimeni nu reactioneaza cand vede o crima pentru ca se crede ca va reactiona altcineva. La fel, daca nu raspunde nimeni, inseamna ca nu e atat de urgent acel mail si nu va fi singurul tras la raspundere.

3. Planuri

Am avut si perioade in care se nimerea sa nu poata nimeni trimite texte – insemna ca e nevoie mereu de planuri de back-up. Fie ca erau preluari, fie erau concursuri, fie scriam chiar eu texte.

Am invatat ca planurile, organizarea sunt niste asset-uri puternice, dar in acelasi timp nu poti depinde de niste formulare de Excel. Planificarile trebuie sa fie mereu caracterizate de flexibilitate, de puterea de a lua decizii rapide, de a stii la cine sa apelezi pentru ajutor.

4. Ierarhiile

Cum e cu ierarhia intr-un job, intr-o firma, intr-o organizatie? De cele mai multe ori complicata si se pierd multe informatii si mult entuziasm pe drum. E foarte important sa ai mana libera cand ai un proiect si in acelasi timp sa ai un sef care e sinonim cu un mentor care sa iti raspunda la intrebari si sa te ajute cu sfaturi bune.

Ma consider norocoasa ca am avut parte de multe lectii si multe raspunsuri si n-am avut unul, ci chiar doi sefi, unul mai antreprenor ca si celalalt. Totusi, timpul e limitat si trebuie respect fata de timpul oricarui om. Ajungi sa inveti sa dai singur raspunsuri, sa-ti asumi anumite initiative.

5. Delegare

Am spus deja despre cat de pretios ajunge sa fie timpul. Fiind project manager ajungi sa inveti o lectie grea: nu poti sa le faci TU pe toate. Da, stim, ca nimeni nu face acel lucru la fel de bine ca tine, si ca detaliile conteaza. Dar, ai sa vezi ca altcineva va face acel lucru altfel si-ti va placea mai mult, pentru ca il primesti gata facut si nu trebuie sa-ti bati tu capul pentru asta. Delegarea sarcinilor este uneori cea mai binecuvantata scapare a unui manager. Iar cand echipa este una buna, nu ai de ce sa-ti faci griji.

Am citit in multe carti si am auzit multi oameni “mari” recunoscand ca nu pot fi buni la toate si ca e nevoie de specialisti in orice ramura. Cand accepti asta si gasesti oamenii potriviti esti pe drumul spre succes.

6. Timing

Cat de important e sa faci anumite sarcini char acum? De obicei mai poti amana. Ei bine, cel mai bine e cand faci acel ceva chiar acum, pentru ca altii depind de acordul tau, de parerea ta, de sfatul tau, de mailul tau.

7. Mail-uri

Mail-uri peste mail-uri peste mail-uri. Cred ca asta e cea mai de baza sarcina a oricarui project manager, care se repeta cu cea mai mare frecventa si nu se termina nicicand. Fie ca e vorba de contactul cu echipa, cu noi colaboratori, cu sefi, cu oricine esti dependent de casuta de mail. Bine ca exista telefoane destepte, care te tin la conectat si nu te lasa sa mananci linistit. 

Iar acum, am sa inchei, tocmai pentru ca trebuie sa dau niste mailuri.

Ca si project manager ajungi sa inveti tot ce am povestit mai sus si multe altele. Depinde de la caz la caz. Pe unii ii poate disciplina, pe unii ii poate chiar distra. Pe unii ii face mai curajosi, pe altii ii poate depasi. Depinde cat de mult te motiveaza un proiect.

Acest articol este scris de Gloria Csiszer, project manager Flashme si fost project manager Dazzle.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock