Cum sa gandesti ca un artist

Mereu am fost fascinat de artă și de felul cum gândesc artiștii. Cred că avem cu toții câte ceva de învățat de la fiecare artist care trăiește sau a trăit vreodată. 

Cel mai frumos lucru la artă este că o putem privi dintr-o mulțime de perspective diferite, iar cel mai frumos lucru la artiști este că au mereu perspective noi asupra lumii.

Ei reușesc cumva să vină mereu cu idei noi. Imaginați-vă cât de bine ar lucra un artist împreună cu un copywriter sau un designer în conturarea unei campanii publicitare…

Am descoperit recent cea mai nouă carte a lui Will Gompertz – Gândește ca un artist, apărută în 2016 la Editura Polirom. Am cumpărat-o la scurt timp după ce am pus ochii pe ea și am savurat fiecare clipă citind-o. 

Will Gompertz este arts editor la BBC și a studiat timp de zeci de ani arta și oamenii care o creează, intervievând de-a lungul timpului unii din cei mai originali artiști ai lumii. În cartea lui, a explicat în detaliu fenomenul creativității artistice și modul în care artiști din diferite domenii (teatru, pictură, film, literatură, publicitate, sculptură și sport) și-au dezvoltat gândirea artistică.

Cartea este scrisă într-un limbaj pe înțelesul tuturor și e plină de reprezentări vizuale, citate și exemple de povești ale artiștilor care și-au găsit vocea și au excelat în domeniile lor. Ce mi-a plăcut cel mai mult este că oferă răspunsuri concrete la întrebări concrete.

Spre exemplu, de ce artiștii vin mereu cu idei noi în timp ce majoritatea dintre noi nu? Ce au în plus Andy Warhol, van Gogh, Ogilvy, Caravaggio sau Picasso față de restul lumii? Acestea sunt unele din marile întrebări la care autorul ne răspunde în paginile acestei cărți.

„Suntem cu toții artiști”

Oamenii sunt o specie imaginativă într-un mod unic. Avem o capacitate dezvoltată de a concepe idei complexe și de a le pune în practică, iar momentan nicio altă specie de pe planetă și nicio altă mașinărie nu este capabilă de ceea ce suntem noi în stare.

Toți oamenii sunt înzestrați cu creativitate. O folosim fără să fim conștienți de ea, atunci când aranjăm masa, când trimitem un email sau un mesaj unui prieten sau când visăm cu ochii deschiși la un lucru pe care ni-l dorim foarte mult. 

Fiecare om este capabil să creeze ceva, din nimic. Însă, puțini sunt cei care trec mai departe de bariera de a crea ceva scos din tipare și complet nou. 

Creativitatea artistică este un talent cu care toți ne naștem. Cu toții suntem capabili să devenim artiști în domeniile în care lucrăm, fie că suntem ingineri, bucătari, grădinari sau antrenori sportivi. Însă, puțini dintre noi suntem suficient de curioși încât să trecem mai departe de a ne îndeplini atribuțiile.

Lecția nr 1: pune-te pe treabă!

sursa foto: pixabay.com
sursa foto: pixabay.com

Am extras câteva idei foarte interesante din cartea lui Will Gompertz, care stau la baza gândirii artistice. 

A fi artist necesită o muncă continuă și seamnănă foarte mult cu a fi antreprenor. A fi artist înseamnă mai mult decât să fii pasionat de un domeniu; înseamnă să fii atât de curios încât să-l exploatezi cât poți de mult, să experimentezi mereu lucruri noi în acel domeniu și să îți sclipească ochii de fiecare dată când te gândești la el.

Care sunt calitățile comune pe care le au artiștii și antreprenorii? Ei bine, lista e lungă:

  • Sunt (foarte) pasionați de munca lor
  • Lucrează continuu fără să se plictisească de ceea ce fac
  • Sunt (extrem de) curioși, dornici să exploateze lucruri noi
  • Își cunosc foarte bine nișa de piață și publicul țintă
  • Sunt sceptici la ideile banale
  • Își susțin (mereu) (cu tărie) punctul de vedere
  • Au o perspectivă de ansamblu și, în același timp, o perspectivă de detaliu asupra muncii lor
  • Sunt (foarte) curajoși și dispuși să își asume riscuri (chiar să renunțe la tot în numele artei / afacerii)
  • Știu când e momentul să facă pauze (de gândire)
  • Sunt de părere că arta / antreprenoriatul ar trebui predat în toate școlile

Artiștii, atunci când lucrează, sunt transpuși din spațiu și timp în lumea lor. Restul nu mai contează atunci când pictează, când sculptează, când scriu sau când sunt implicați în munca lor. 

Artiștii sunt dispuși să își riște tot (siguranța financiară, sănătatea, relațiile cu prietenii și familia) și să facă sacrificii în numele artei lor. Asta îi face foarte curajoși.

De aceea, mulți oameni care au luat-o pe drumul artei s-au întors pentru că le-a fost teamă. De aceea, artiștii adevărați s-au remarcat în domeniile lor.

Fiecare din aceste trăsături sunt detaliate și exemplificate, în capitole diferite, în cartea lui Will Gompertz. Dacă ești curios să afli cum gândesc mari artiști ai lumii precum Vincent van Gogh, Caravaggio, Andy Warhol, David Ogilvy, Picasso, Rembrandt, Michelangelo, Piero della Francesca, chiar și J.J. Abrams și mulți alții, această carte este pentru tine.

Cred că unul din aspectele care mi-au plăcut cel mai mult și care diferențiază această carte de multe altele care se încadrează în categoria „Dezvoltare personală” este conținutul practic. Will Gompertz nu doar a reușit să ne transmită o serie de povești de succes ale artiștilor, ci și să ne dea sfaturi practice despre cum să ne valorificăm talentul și să descoperim noi resurse, indiferent de domeniul nostru de activitate.

Dacă ești în căutarea unei lecturi bune, captivante și utile, citește cartea „Gândește ca un artist”. Se poate găsi în librăriile din țară.

gandeste ca un artist

După ce ai citit-o, sunt curios să aflu și părerea ta. Lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock