Lectii de email marketing din campania lui Barack Obama

Pe 4 aprilie 2011, Barack Obama a anunțat pe site-ul său campania pentru realegerea sa ca președinte al Statelor Unite ale Americii. Pe 6 noiembrie 2012, Obama a câștigat voturile majorității delegaților la colegiul electoral, depășind număr necesar pentru a fi ales în al doilea mandat ca președinte.

Deși momentul realegerii sale a fost larg mediatizat într-un număr mare de țări, despre campania sa de marketing electorală s-au spus puține. 

Aceasta s-a bazat foarte mult pe promovare online, iar o mare contribuție la succesul ei l-a avut email marketing-ul. Au fost angajați cei mai buni copywriteri ca să creeze mesaje pentru email-uri și social media care plasat campania în cartea recordurilor drept cea mai reușită campanie online de strângere de fonduri a tuturor timpurilor, reușind să strângă aproape 700 de milioane de dolari. Din aceștia, peste 500 de milioane au fost strânși cu ajutorul email-urilor.

Poate te gândești că a fost un buget incredibil în spate sau că online-ul a fost susținut de o campanie puternică TV și outdoor. Însă nu a fost așa.

Echipa care a lucrat la campanie a rulat foarte multe teste A/B, punând foarte mare accent pe subiectul fiecărui email, titlul și elemente subtile de conținut.

Practic, ei au testat, au analizat, au schimbat și au testat din nou.

La ce concluzii au ajuns?

#1 În mare parte, tot ce credeau ei că va funcționa nu a funcționat

Cel mai probabil, când vrei să trimiți un email, pornești cu o anumită presupunere în minte despre persoanele din listă. Crezi despre ei că au un anumit program, că preferă să citească email-ul la o anumită oră, că un anumit subiect le-ar stârni interesul, că ar cumpăra anumite produse pe care le inserezi în email… însă, după ce ai trimis, realizezi fie că ai avut o rată mică de deschidere, că deși au dat click pe produsele menționate de tine au cumpărat alte produse, că o bună parte din ei au deschis email-ul a doua zi etc.

Cu alte cuvinte, presupunerile tale au fost greșite.

În campania de email marketing a lui Barack Obama, testele au contribuit semnificativ la succes. De la subiect la conținut, aproape totul a fost modificat și adaptat în urma testelor.

#2 O adresare familiară funcționează întotdeauna

Cu toate că trimiți un email unei liste de firme, unor potențiali investitori sau unor politicieni, până la urmă suntem toți oameni. Din start, comunicarea prin email are loc într-un spațiu intim și se face întotdeauna unu-la-unu.

Așadar, niciodată nu vorbi la plural în email-ul tău și de cele mai multe ori vorbește la persoana a II-a singular.

#3 Creează email-uri cât mai simple

Probabil te gândești că email-urile din campania lui Barack Obama au fost create de o echipă de programatori; însă nu a fost deloc așa. Au fost email-uri simple, fără conținut grafic. În puține cazuri, au fost folosite fotografii și link-uri externe. Fiecare email a fost, în esență, o scrisoare.

Aceste email-uri au fost trimise ca din partea unui prieten și s-au bazat pe text. O formulă de adresare care a funcționat foarte bine a fost: „Prietene”. 

Una din concluziile la care au ajuns copywriterii campaniei a fost că un email, cu cât a fost mai simplu, cu atât a avut un efect mai mare.

De ce funcționează regulile de mai sus?

Fie că vorbim de campanii politice de strângere de fonduri, de campanii de vânzare pentru magazine online sau de campanii de promovare a serviciilor, un email simplu și familiar va funcționa întotdeauna.

Email-ul trebuie adaptat la publicul tău țintă. Trebuie să vorbești despre ce publicul tău va dori să citească, să cumpere sau să vadă. 

Însă, după ce faci acest lucru, nu te baza că ai pornit cu presupunerea corectă. Testează, trimite, corectează și iar testează.

Iată ce reguli a respectat conținutul email-urilor din campania lui Obama:

a) Adresare directă și familiară: email-urile au fost scrise ca și cum s-ar discuta față în față cu fiecare persoană din listă. 

b) Trecere directă la subiect: atenția trebuie captată de la bun început. Email-urile au început cu o adresare prietenoasă, după care au spus direct ce acțiune se dorește. Fără ocolișuri, fără paragrafe inutile.

c) Poveste familiară pentru audiență: fiecare email a transmis o situație cu care audiența a putut relaționa. Au fost spuse povești despre oameni simpli, la fel cum erau cei care au primit email-urile, povești care puteau fi și ale lor. 

d) Mesajele au fost succinte: fiecare email a fost verificat de multe ori înainte să fie trimis și a fost editat și rescris. Așadar, fiecare email a fost scurtat, eliminându-se cuvintele inutile, astfel încât mesajul să fie foarte clar înțeles.

Ce subiecte au fost folosite?

Am ales să nu traduc din engleză subiectele, pentru a le păstra autenticitatea:

  • I will be outspent
  • Some scary numbers
  • If you believe in what we’re doing…
  • Last call: Join Michelle and me
  • Would love to meet you

Poți citi mai multe subiecte și un exemplu de email trimis, aici.

Ce părere ai despre strategia de email marketing din campania lui Barack Obama?

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock