Ce mai citim în izolare: Metoda BuJo de Ryder Carroll

Îți place să scrii… de mână?

Preferi un jurnal clasic, sub formă de agendă sau caiet dictando, în locul unei aplicații mobile?

Nu mă înțelege greșit. Nu mă refer la un jurnal în care să scrii sentimente, emoții, trăiri sau literatură personală. E vorba de o agendă personală în care să treci, succint, activitățile și obiectivele tale, ca să îți organizezi mai bine viața.

Este o metodă de a ține evidența a tot ce e important, fie că este legat de carieră (sună clientul X la ora 16), fie că este legat de viața personală (cumpără lapte în drum spre casă). Este vorba de Bullet Journal, o agendă pe care și tu o poți crea manual și adapta în funcție de propriile nevoi, care te ajută să…

Ții evidența trecutului

Pentru Ryder Carroll, autorul cărții The Bullet Journal, apărută în limba română la Editura Publica, trecutul nu a fost atât de strălucit.

Încă din clasele primare, suferea de tulburare de deficit de atenție. Pur și simplu nu se putea concentra prea mult asupra unui singur lucru. Materiile le-a trecut cu greu, iar o bună parte din adolescență a petrecut-o la cabinetele psihologilor.

Câțiva ani mai târziu, ajuns la New York, a avut dificultăți în găsirea unui job. Visul lui era să devină designer, pentru care își crease un portofoliu fizic, atașat la CV. Însă, din cauza unei inundații în garsoniera în care stătea în chirie, întreg portofoliul i-a fost distrus. Așa că n-a mai avut de ales: a fost nevoit să accepte primul job care i-a venit în cale.

Și s-a pricopsit cu task-ul de a adăuga date în Excel despre toate cărțile unei biblioteci. Era o muncă de chinez! Însă, își zicea mereu că e doar o soluție de moment, până când se va pune pe picioare.

Din fericire, soluția salvatoare a venit: o prietenă l-a ajutat să se angajeze ca web designer pentru un cunoscut brand de modă. Tot acea prietenă, la vremea respectivă, voia să își planifice nunta. Întâmplător, ea a aruncat o privire prin sistemul de organizare creat de Ryder de-a lungul timpului. Au ieșit la o cafea și el i-a explicat tot ceea ce avea să devină ulterior The Bullet Journal.

De atunci, Ryder a avut numai de câștigat. Ingineri, manageri, dezvoltatori, manageri de proiect și contabili au început să apeleze la el, ca să le explice cum să se organizeze mai bine.

Însă, ce îl întrebau toți aceștia și de ce a fost atât de interesată prietena lui să își organizeze nunta folosind notițele lui Ryder?

Cu siguranță el nu s-a gândit vreodată că toată munca sa de regăsire a concentrării, prin crearea unor sisteme de notițe proprii și scheme de organizare avea să fie și în interesul altora. Chiar mai mult de atât: să creeze o comunitate globală și să salveze vieți (în carte enumeră câteva exemple de mărturii de la utilizatorii Bullet Journal, care relatează că le-a salvat viața sau chiar relația).

Organizezi prezentul

Totul pornește de la un caiet. Poate fi un spațiu gol, pe care tu să îl completezi cu gândurile tale. Nu ai nevoie decât de un caiet, un pix și o riglă. În scurt timp, acel caiet va deveni calendar. E important să ai notate toate zilele din fiecare lună, eventual să dedici câte o pagină fiecărei zile. Poți trece tot ceea ce îți propui pentru ziua respectivă, cu o zi înainte sau chiar cu o săptămână. E ca un calendar de activități viitoare, listate cu bullet-uri, în prima fază.

Însă, oamenii (ca mine, în special), au tendința să scrie mult. Sau să își facă planuri care de fapt nu sunt întotdeauna realizabile. Așa că Bullet Journal e conceput și pentru oameni ca mine. Trebuie să scrii totul simplificat – rapid, nu tradițional:

Exemplu tradițional Exemplu rapid
Să îl sun pe Dragoș să stabilim unde luăm masa în weekend. Dragoș: sună ref. masă sâmbătă

Și acesta e doar începutul. Bullet Journal (prescurtat BuJo) continuă, adaptându-se la diferite situații cu care te întâlnești. Pe parcursul paginilor cărții, Ryder îți va explica, pas cu pas, cum să îți creezi propriul Bullet Journal, cu toate elementele sale:

  • Index: cuprinsul întregului jurnal, folosit pentru a localiza conținutul cu ajutorul paginației;
  • Registru lunar: o listă cu cele mai importante sarcini din luna care urmează;
  • Registru zilnic: o listă cu sarcinile din fiecare zi;
  • Registru viitor: o listă cu sarcinile viitoare importante, care sunt stabilite și clasificate pe luni;
  • Colecții personalizate: o listă cu sarcini bazate pe categorii (de exemplu liste de cumpărături, liste de dorințe, obiective personale, bugete etc);
  • Sarcini: însemnări care te îndeamnă să acționezi;
  • Sarcini finalizate: care au fost realizate;
  • Sarcini migrate: care au fost deplasate înainte în timp;
  • Sarcini programate: care aparțin de Registrul Viitor.

Fiecare element din lista aceasta are un simbol propriu. În carte, vei descoperi cum arată aceste simboluri și semnificația lor.

Planifici viitorul

Știu ce crezi. Pare complicat, nu-i așa?

Ei bine, dacă vizitezi site-ul oficial al autorului: bulletjournal.com cu siguranță va veni ca o iluminare. Iar dacă alegi să cumperi cartea, atunci deja ești cu un pas mai aproape de unul din cele mai bune sisteme de organizare create vreodată.

De ce spun asta? În primul rând, pentru că nu este limitat asupra unei anumite nișe. Oricine își poate crea un Bullet Journal. De exemplu:

  • ești project manager și vrei să gestionezi mai bine proiectul și sarcinile fiecărui membru de echipă;
  • ești content writer și vrei să gestionezi mai ușor planurile de conținut pe care le faci pentru clienți sau firma la care lucrezi;
  • ești antreprenor și vrei să îți planifici mai ușor sarcinile din cadrul afacerii, dar și cele de pe plan personal – cauți un echilibru între cele două planuri ale vieții tale;
  • ești mamă și vrei să ții evidența tuturor evenimentelor medicale din viața copilului tău – să îi creezi un istoric medical cu ajutorul BuJo;
  • ești într-o relație de multă vreme și vrei să acorzi mai multă atenție partenerului, pentru că simți că ai omis acest aspect în ultima vreme din lipsă de timp;
  • vrei să îți planifici nunta sau alt eveniment important din viața ta;
  • vrei să planifici o vacanță;
  • vrei, pur și simplu, să-ți organizezi mai bine viața și să îți faci timp pentru lucrurile care contează cu adevărat.

Crede-mă, chiar dacă nu ești obișnuit să ții un jurnal, chiar dacă nu îți place să scrii de mână, vei iubi să îți faci propriul sistem BuJo.

Nu trebuie să urmezi toate recomandările lui Ryder din carte. Dacă vrei, poți să îți faci propriul sistem. Crede-mă, vei reuși să faci, într-o zi, mult mai multe lucruri decât credeai că ești capabil. Și, în plus față de toate astea, îți vei forma și câteva obiceiuri bune – poate chiar miniobiceiuri.

Indiferent în care dintre situațiile de mai sus te regăsești, îți recomand să începi cu același pas: citește cartea Metoda Bullet Journal de la Editura Publica și profită de aceste momente, când ești acasă, și timpul îți permite să schimbi modul prin care te organizai până acum.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock