20 de plugin-uri gratuite si utile pentru WordPress

Conform statisticilor Zelist, în România, WordPress este a doua platformă de blogging folosită, după Blogspot. De asemenea, WordPress este unul din principalele CMS-uri pentru website-uri și bloguri, folosit la nivel global.

Cum această platformă este în continuă dezvoltare, plugin-urile (modulele) se înmulţesc şi apar mereu variante îmbunătățite. În acest articol am decis să scriu despre plugin-urile pe care le folosesc în mod activ peste tot unde am avut ocazia să administrez sau să instalez bloguri.

Plugin-uri pentru promovare și optimizare

1. Akismet – unul din cele mai bune plugin-uri pentru a proteja site-ul de atacuri spam. Atacurile spam pot fi prin e-mail, prin comentarii sau link-uri cu trackback către site-ul tău. 

2. TF Social Share – este unul din cele mai facile plugin-uri pentru sharing pe rețelele sociale dintre cele pe care le-am folosit până acum. În maxim două minute (instalare + configurare) ai un sistem de sharing pentru fiecare articol și pagină. Este instalat și pe acest blog și îl poți vedea în lateralul articolelor și paginilor.

3. SEO Friendly Images –  este un plugin care îţi actualizează automat imaginile cu atributele ALT şi TITLE. Foarte util, pentru că poţi prinde ceva vizite venite din Google Images.

4. WordPress SEO – este momentan plugin-ul meu preferat de SEO pentru WordPress. Uşor de configurat, foarte user friendly are şi breadcrumbs.

5. Mailchimp List Subscribe – am folosit acest plugin pe blogurile pe care le-am administrat şi aveau newsletter prin Mailchimp. Acest plugin te ajută să legi un widget care afişează un formular de abonare la lista ta de email.

6. Facebook Page Promoter Lightbox – informează-ți toți vizitatorii site-ului despre pagina ta de Facebook printr-un pop-up simplu și elegant care apare pe anumite pagini, după un interval de timp setat de tine. 

plugin-uri facebook

sursa imagine

Plugin-uri pentru navigabilitate

7. Jetpack by WordPress.com – acest plugin îți oferă o gamă largă de funcționalități complet configurabile: statistici de monitorizare trafic, butoane de social share, abonare la newsletter, personalizare profil utilizatori site, sugestii gramaticale pentru conținutul articolelor (în limba engleză), galerie foto și editor pentru CSS direct din panoul de administrare.

8. WordPress Popular Posts – articolele cele mai populare reprezintă de-a lungul “vieţii” unui blog şi sursele de trafic cele mai bune, de aceea recomand utilizării unui widget care să afişeze cele mai populare articole. Sunt mai multe criterii după care poţi alege articolele care să se afişeze, deci te poţi juca destul cu el, până ajungi la mixul dorit.

9. WordPress Related Posts – un plugin foarte util, dacă vrei să faci cititorul să rămână în continuare pe blogul tău după terminarea articolului. Eu folosesc intens acest plugin şi de obicei este printre primele pe care le instalez.

10. WP Smush it – este un plugin care optimizează imaginile de pe blogul tău ajutându-te să mai salvezi câţiva kilobytes pe fiecare imagine.

11. WP Polls – este cel mai popular plugin de Poll-uri (voturi) pentru WordPress de până acum. Are peste 1.268.000 de descărcări.

12. WP Facebook Comments – Facebook este o metodă de login pe majoritatea site-urilor pentru useri. Dacă vrei să dai o mână de ajutor să comenteze celor care au cont de Facebook, foloseşte acest plugin. Îl văd foarte util în integrarea în landing page-uri pentru produse care au dat rezultate foarte bune şi oamenii sunt dispuşi să ofere testimoniale sau impresii pe loc. Îl poți vedea și la finalul acestui articol.

13. Broken Link Checker –  este un plugin foarte util ca să descoperi ce link-uri de pe site-ul tău nu mai sunt bune. Singura problemă este atunci când ai foarte mulţi comentatori pe blog care pun link-uri proaste, acest plugin semnalizându-ţi orice link care nu mai funcţionează.

14. upPrev – un plugin simplist, dar care poate aduce multe click-uri pe articolele precedente. Apariția sa se face din partea dreapta jos, iar momentul apariției este complet configurabil. Când ajungi la finalul acestui articol, poți vedea acest plugin „în acțiune” chiar și pe acest blog.

15. WPTouch – în câteva minute, blogul tău va fi complet adaptabil pentru dispozitivele mobile precum smartphone-uri și tablete.

16. Google Analytics – vrei să monitorizezi traficul propriului site folosind Google Analytics? E simplu! După ce instalezi acest modul, îi inserezi codul Web Property ID oferit din contul de Google Analytics și urmărești instant statisticile!

17. WordPress Download Monitor – acest modul este foarte util pentru a oferi posibilitatea utilizatorilor să descarce gratuit, de la un link dat, documentele pe care le oferi.

18. Better Search – cu acest plugin poți insera un buton de căutare pe site-ul tău, pentru ca utilizatorii să găsească informațiile dorite. Este unul din cele mai exacte plugin-uri de căutare pe care le-am folosit și îl puteți testa pe acest blog.

Plugin-uri pentru galerii foto

19. NextGen Gallery – este un plugin destul de complex de WordPress, dar foarte util. Impresia care mi-a lăsat-o când am văzut cum acţionează pe alte bloguri este că merită să încerci acest plugin.

20. Easing Slider „Lite” – Unul din cele mai eficiente plugin-uri pentru slideshow animat, simplu și complet configurabil. Poți vedea acest modul „în acțiune” chiar și pe pagina principală a acestui blog.

Deşi am făcut mai multe recomandări de plugin-uri îţi recomand să foloseşti doar strictul necesar. Dacă eşti utilizator avansat, poţi face anumite modificări direct din cod, nu are rost să instalezi orice plugin cu scopul de a-ţi rezolva problemele minore.

Totodată, îţi recomand să instalezi plugin-uri care te ajută să îţi îndeplineşti mult mai uşor obiectivele propuse (creşterea numărului de abonaţi, creșterea traficului, scăderea bounce rate-ului, ș.a.).

Tu ce plugin-uri foloseşti sau recomanzi?

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Gabriel Nechita

Am scris primul articol în 2009 și de atunci am contribuit la dezvoltarea mai multor bloguri populare. Întotdeauna am fost de părere că esența marketingului constă în calitatea produsului pe care îl vinzi. Scriu pentru că îmi place și din dorința de a-i ajuta pe alții să scrie mai bine.