Profilul unui specialist in content marketing

Un specialist în content marketing este un personaj hibrid care are, după părerea mea, capacitatea să îi uluiască pe toţi.

Mergând pe presupunerea că de cele mai multe ori conţinutul este printre cele mai sănătoase metode de atrage clienţi / lead-uri noi, să îţi dezvolți reputaţia şi să te poziţionezi sau să îți formezi un brand pe termen lung, ai nevoie neapărat de acest personaj hibrid.

În România, afacerile consideră know-how-ul lor ceva demn de ţinut într-un seif ascuns şi care nu merită împărțit cu cei care le-ar putea accesa serviciile; cel puțin asta este impresia mea despre afacerile de tip Business 2 Business (B2B). Dacă îţi este frică să spui ceea ce faci, nu-ţi recomand să faci content marketing.

Totuşi, dacă reuşeşti să treci dincolo de frica asta şi să capeţi puţin curaj, dacă înţelegi că a produce conţinut = a căpăta încredere, atunci îţi recomand să îţi iei un specialist în content marketing care să aibă următoarele responsabilităţi:

Ce trebuie să facă un specialist în content marketing:

1. Include obiectivele de content marketing în obiectivele de business.

Dacă obiectivul este să strângi noi clienţi, automat conţinutul trebuie să facilitizeze atingerea obiectivului. Ori generează vânzări indirecte, ori generează lead-uri.

Dacă obiectivul este să diferenţieze şi să poziţioneze afacerea, atunci conţinutul trebuie să arate exact faptul că business-ul promovat nu merită confundat cu ceea există deja in piaţă.

Dacă obiectivul este să educe și să pregătească piaţa pentru introducerea unui nou serviciu, toată strategia de content marketing trebuie să creeze spaţiu de creştere şi de acţiune pentru lansarea serviciului.

Educă privind premisele serviciului sau nevoile pe care le produce respectivul serviciu şi creează o audienţă capabilă să înţeleagă scopul lansării.

2. Testează relevanţa conţinutului.

Să zicem că din punct de vedere strategic, obiectivele tale de content marketing sunt ok. Însă de la teorie la practică este distanţă mare şi recunosc că uneori şi eu mai greşesc pentru că nu există o reţetă secretă a conţinutului perfect.

Cel mai sănătos mi se pare să începi cu un set de articole care să testeze presupunerile pe baza cărora au fost făcute planurile de content marketing.

Dacă ele încep să producă rezultate sau să dea indicii de genul: „da, frate, asta vrem”, atunci continuă cu implementarea planului întreg.

Relevanţa conținutului trebuie testată pentru că altfel rişti să mergi până la capăt cu ceva greşit.

3. Dezvoltă măsuri de follow-up.

Specialistul de content marketing înţelege sau ar trebui să înţeleagă ce se întâmplă după ce postează conţinutul, pentru că ştie că uneori nu este de ajuns doar să îl publice, trebuie să îl şi distribuie eficient.

Omul tău trebuie să aibă un plan solid de promovare a conţinutului şi de generare a reacţiilor în jurul acestuia.

Fără acest plan, conţinutul se poate pierde în analele internetului şi se ajunge în sfera de bani cheltuiţi, care nu şi-au arătat efectul.

Pe scurt, el vede dincolo de crearea conţinutului.

4. Contribuie la marketingul întregului business.

Omul de content marketing trebuie să fie integrat în marketingul business-ului tău. Dacă nu se întâmplă asta, el nu va înţelege ceea ce se întâmplă cu lucrurile care vin după ce el produce conţinutul.

Nefiind implicat în marketingul business-ului per total, acesta poate produce mai mult rău decât bine, pentru că el creează un conţinut care sugerează o promisiune, iar dacă restul nu îşi fac treaba, promisiunile vor fi încălcate şi se va crea un brand negativ care poate periclita business-ul.

5. Măsoară des şi ajustează.

Nimic nu e perfect, dar totuşi ne putem apropia de perfecţiune prin maximizări de tactici. Articolele pot fi îmbunătăţite după ce au fost lansate pentru a satisface cerinţele vizitatorilor care vin din motoarele de căutare, din word of mouth sau din rețelele de socializare.

În content marketing, trebuie să înţelegi ce fel de oameni vin şi de unde vin și să înţelegi prin măsurare ceea ce trebuie să satisfaci.

Dacă timpul petrecut pe articol este prea scurt, poate ar trebui să îl scurtezi ca să fie mai uşor şi mai rapid de citit.

Dacă articolul nu generează click-urile pe care vroiai să le genereze poţi să muţi link-urile mai sus în articol şi să lucrezi la call to action.

Sunt multe lucruri care pot făcute atunci când omului de content marketing îi sunt permise.

Content marketerul, ca şi direcţii strategice, ar trebui să facă doar 3 lucruri şi acestea pot influenţa dramatic evoluţia unui business. El trebuie să influenţeze prin tot ceea ce face următoarele:

  • Reach-ul: notorietatea firmei, interacțiunea în social media și feedback-ul obținut de la consumatori;
  • Interacțiunea (engagementul): timpul mediu petrecut pe site, rata de citire a paginilor, vizitele pe site, etc.
  • Conversia: leaduri, abonaţi la newsletter, descărcări ale materialelor puse la dispoziție, vânzări, etc.

Datorită profilului destul de complex pe care trebuie să îl aibă omul de content marketing, vedem atât de puţini specialiști în România.

Cert este că omul acesta, o dată ce îl găseşti, trebuie bine plătit şi bine integrat în business pentru că poate fi o adevărată mină de aur pentru afacerea ta. De aceea ai nevoie de un specialist în content marketing.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Gabriel Nechita

Am scris primul articol în 2009 și de atunci am contribuit la dezvoltarea mai multor bloguri populare. Întotdeauna am fost de părere că esența marketingului constă în calitatea produsului pe care îl vinzi. Scriu pentru că îmi place și din dorința de a-i ajuta pe alții să scrie mai bine.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock