10 reguli esentiale de copywriting de la Joe Vitale

Joe Vitale, supranumit „The Buddha of the Internet”, datorită integrării elementelor de spiritualitate în lucrările sale, este un antreprenor american recunoscut pentru  cărțile și discursurile despre de marketing, advertising si comunicare persuasivă. Într-un articol despre copywriting publicat în volumul  Mastering the world of Marketing, Vitale vorbeşte despre „Cele 21 de Reguli Esenţiale de Copywriting”, gândinte ce-i drept mai ales din prisma vânzării. Dar, la sfârşitul zilei, tot despre “a vinde” este vorba, chiar şi pe gratis: idei, informaţii, opinii, reportaje, produse, servicii.

Am sintetizat din lucrarea sa numai 10 reguli, care definesc atitudinea și modul de lucru al unui copywriter indiferent de mediul său și subiectul despre care scrie. Să scriem texte reuşite, online sau offline, este, până la urmă, un obiectiv provocator. Mai ales la început de drum, nu-i aşa? Din fericire însă, sunt câteva direcţii care vin în ajutor, testate de istoria marketingului şi de profesionști de refeinţă din domeniu. Ele sună cam aşa: 

1. Cunoaște-ți USP-ul (Unique Selling Proposition)

 USP-ul este, practice, un enunţ care explică (si implicit, vinde) valoarea care face produsul, seriviciul sau subiectul despre care scrii unic. Si pentru a-l identifica e nevoie sa iti cercetezi brandul sau subiectul bine, dar si sa cunoşti piaţa în care se află acesta. Cu alte cuvinte, creativitatea conţinutului trebuie ancorată în realitate.  

2. Imaginează-ţi copy-ul alături de ideea vizuală

Alege un stil de copywriting şi încearcă să vezi cum trăieşte textul tău în cadrul mediului vizual pentru care îl gândeşti. Nu te feri să apelezi la formate consacrate pentru că… nu e mereu cazul să reinventăm roţi :-). Grafica şi fonturile nu spun foarte mult separate, dar alături de cuvinte capătă sensuri – iată de ce, adesea, copywriterii şi art drectorii formează echipe foarte unite care se rodează în timp şi ajung să funcţioneze ca un cuplu – vizualul şi mesajul se conturează împreună.  

3. Creează un headline puternic şi revelant

Efectul pe care trebuie să îl creeze textul tău este acela de “Hei, ce vrea ăsta să spună?!” Încearcă să trezeşti cititorul la viaţă… .indiferent dacă ceea ce scrii este un “simplu” post pentru pagina de Facebook.

4. Scrie simplu, direct şi in stilul de conversaţie al publicului tău

Pentru asta este nevoie să îi cunoști pe cei la care vrei să ajungă mesajul tău. Descoperă-i, înţelege şi vorbeşte limba lor. Vei scrie cu siguranţă într-un fel pentru comunitatea instalatorilor şi în cu totul altul pentru un site dedicat viitoarelor mirese, corect?

5. Şi… ce dacă?

Scrie despre beneficii, despre experienţe, nu despre funcţii si specificaţii mai mult sau mai puţin tehnice. Pe cei care te citesc îi interesează ce le aduce produsul, serviciul sau subiectul descries de tine.

O metodă bună este să urmezi traseul “primeşti asta -brandul meu face asta – tu devii astfel sau obţii asta” atunci când creezi textele care pun brandul în contact cu targetul tău. Gândeşte aproape de viaţa target-ului tău, inspiră-te din poveştile lor sau din poveşti care i-au inspirat pe ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care un copywriter e bine să citească mult, să se uite la filme, să fie în general deschis către cultură, curios şi dispus să înveţe lucruri noi.

6. Apelează la emoţie şi sentimente

Acestea sunt cele care ne impulsionează şi este bine să ţii cont de faptul că, adesea, noi, oamenii, facem alegeri emoţionale şi le justificăm abia apoi cu argumente logice.  Vezi povestea lui Gene Schwarts, care a scris un ad ce a vândut cu succes flori timp de 20 de ani.

7. Pregăteşte-te să demontezi în textul tău cele mai des întâlnite 5 obiecţii pe care le au, in general, oamenii

Nu am timp; nu am bani; nu îmi este de folos; nu te cred; nu am nevoie. Online sau offline, cititorii tăi vor avea adesea scuze pentru a nu se apleca asupra conţinutului propus de tine. De accea trebuie să cunoşti aceste motive şi să încerci să le vii în întâmpinare.

8. Conţinutul tău trebuie să fie: seducător dar specific, corect şi sincer.

Este important să îi atragi pe cei care te citesc, să le spui poveşti în care se pot regăsi. Fă asta fiind specific, fără să faci apel la generalităţi şi ambiguităţi, foloseşte corect informaţiile despre subiectul despre care scrii şi respectă regulile gramaticale şi de scriere. Nu în ultimul rând, fii sincer. Oamenii nu au nevoie să îi minţi pentru a-i seduce, experienţele oneste şi autentice sunt cele care te fac unic prin ceea ce scrii. Vorbeşte cu ei, nu doar pentru ei. Scrie ca şi cum ai fi în dialog cu cititorul tău.

lectii de copywriting joe vitale

9. Surprinde cu lucruri noi

Încearcă mereu să inovezi, să identifici idei, informaţii şi forme în care să te joci cu texte noi, astfel încât experienţa parcurgerii conţinuturilor tale să fie interesantă. Ce-ar fi ca textul scris de tine să fie ca un mic documentar atractiv pentru cititori?

10. Rescrie, testează, rescrie, ia o pauză, testează.

Nimeni nu s-a născut învăţat. Aşa că pentru a ajunge la copy-ul perfect e nevoie de inspiraţie dar mai ales de documentare, antrenament şi experimente. Învaţă de la cei care au făcut lucrurile bine înaintea ta, citeşte cărţi, vezi filme, urmăreşte-i în social media pe maeştrii conteporani în jurnalism şi copywriting. Iar faptul că testezi textele tale cu cineva apropiat, din targetul căruia te adresezi, înainte de a le  este publica, va fi o dovadă de interes pentru impactul real al muncii tale, dincolo de ambiţia creativă pe care, desigur, toţi din breaslă o avem; dar şi de respect pentru cititorii finali. 

Acestea fiind scrise, spor şi inspiraţie la redactat texte seducătoare 🙂

Ioana Barbu

Digital Marketing Manager pentru agenția Webuzz din 2010, lucrez în MarComm de prin 2005. Sunt pasionată de comunicare, psihologie și săpat după idei împreună cu oameni frumoși. Sunt mare amatoare de lectură, ceai și online :-) Mai scriu pe blogul Webuzz și pe blogul personal ioanabarbu.com.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock