5 sfaturi utile pentru a incepe sau desavarsi scrisul modern

Există foarte multe articole pe tema asta, la fel de multe recomandări şi vin pe bandă rulantă zeci, sute, mii de scheme, tabele şi tematici foarte aprinse şi convingătoare. E adevărat, unele sunt folositoare şi chiar merită să le citeşti oricât de lungi ar fi, asta dacă vrei să înveţi într-adevăr să scrii, sau să îţi perfecţionezi metoda de lucru.

Scrisul modern implică un pact irevocabil între autor şi cititor, viaţa cotidiană având o puternică amprentă în bazele firii omeneşti. În scrisul modern se observă cel mai bine acest lucru. De fiecare dată, sau în cele mai multe cazuri, autorii lasă impresia de purificare a cuvintelor, discursul întrerupt, mediocrizarea abundentă, apoi căderea în abisul luminii şi revenirea; tot felul de chestiuni verticale care se aplică în viaţa de zi cu zi. Ele se înţeleg de fiecare dată cu timp sau aprofundare. Ori noi suntem aici să vorbim despre scris!

În continuare am să tratez problema de a scrie într-un mod cât mai simplu şi agreabil, folosindu-mă şi de preconizările altor scriitori:

1. Fii simplu!

Prima opţiunea în arta scrisului modern este cea de a fi şi a scrie simplu! Gândeşte-te în permanenţă că de fapt tu eşti cel ce citeşte. Eşti un fel de „scrio-cititor”! Cu cât scrii mai simplu, cu atât vei lăsa impresia de nevulnerabil, de om stăpân pe sine, ce se poate exprima scurt, succint, dar cu un limbaj amplu şi modernist.

Pune-te uneori în postura de copil ce nu de mult a învăţat să vorbească. Spune atât de multe cu puţinele lui cuvinte! Ele sunt „cheia”! Începe de fiecare dată prin cuvintele-cheie, apoi dezvoltă ideea şi fă-o frumoasă! „Scrie cartea pe care vrei să o citeşti.” spune şi Chuck Palahniuk. Fii selectiv în idei şi cuvinte!

2. Scrie încet!

De fiecare dată când scrii, încearcă să fii liniştit, liber, plin de emoţie. Scrisul rece şi nepotrivit tulbură cititorul! Rămâne la latitudinea autorului cum va scrie – va scrie încet, calm, lasând ideile să împroşte vocabularul minţii, sau va scrie într-un mod accelerat, tăios, scriind tot ce are pe moment în minte!

Unii autori, chiar şi din cei mai faimoşi (ex. John Steinbeck) îşi pronunţă părerea despre scris: „Scrie cât mai liber şi cât mai rapid posibil, aruncă tot pe hârtie. Să nu corectezi şi să nu rescrii nimic până nu ai terminat.” Total adevărat! Dar nu de fiecare dată e momentul potrivit să te grăbeşti! Aceste momente se formulează în minte, cu gândul. Când vei vedea că ceea ce doreşti nu îţi iese, nu eşti îndestul de relaxat şi cu mintea limpede spre a trata acel subiect!

sursa imagine

3. „Fură ca un artist!” Austin Kleon

„Educă-te singur! Află cine eşti pe măsură ce lucrezi!
Pentru că toate ideile sunt second-hand, toate sunt inspirate conştient sau inconştient dintr-un milion de surse externe şi sunt folosite zilnic de acel om care face asta cu o mândrie şi cu o satisfacţie născute din crezul că el este cel care le-a formulat pentru prima dată; când de fapt nu există nici o urmă de originalitate în ele în afară de acea coloratură pe care o primesc din partea temperamentului său şi care este revelată prin frazeologie.

Toate astea ar trebui să ne înveţe că 99% dintre toate lucrurile ce provin din intelectul uman este plagiat, iar această lecţie ar trebui să ne învețe modestia. Dar nimic nu poate face asta.” spune acelaşi Austin Kleon.

4. Învaţă să-ţi pui întrebări!

Fiecare are o percepţie proprie cum de altfel „nimeni nu se naşte original”! Scrisul naşte boli „literare” incurabile la unele persoane. Mulţi scriitori scriu doar pentru că nu au ce face, sau simplul lor motiv e prea complicat pentru a-l explica.

Învaţă să scrii cu întrebări! Nu e neapărat să foloseşti multe întrebări în textele tale, esenţialul e să ţi le pui înainte de a le scrie. Să te întrebi dacă merită să scrii ceea ce urmează să scrii, dacă foloseşte, dacă îţi va transmite pe viitor ceva etc. Pentru a face exerciţii de scris, mulţi recomandă ca textul-exerciţiu să nu se publice ulterior, sau cel puţin, conţinutul să nu fie văzut decât de ochii autorului.

5. „Cărţi! Te fac neprost”

Renumitul slogan al celor de la „Sector 7” ne reaminteşte că a citi înseamnă multe! În primul şi-n primul rând, cititul înseamnă documentaţie; o documentaţie bună o reprezintă cărţile autorilor de renume, atât cei noi, cât şi cei mai vechi, cei care au pus bazele scrisului modern.

Citeşte ceva înainte de a scrie! Orice ai la suflet sau îţi pică în mână! Prin citit purifici cuvintele! Această poartă a cunoştinţei trebuie să fie deschisă tot timpul pentru a face loc culturii şi demersului firesc al modernului! Nu toţi scriitori moderni fac parte din societatea modernă! Textele vând doar dacă au „nucleu, înveliş şi gust”!

Închei, cu gândul că aceste rânduri au ajutat şi aştept orice sugestie, propunere sau comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook:

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock