Trenduri in web design folosite prea des in 2014

Am ajuns să consider web design-ul ca o altă formă de artă, care posedă experți din industria creativă indiferent de era în care se află. Cu alte cuvinte, tendințele, tehnicile, stilurile și sintaxa sunt toate produse de influența din cadrul industriei. Din păcate, se și imită anumite moduri prin care comunicăm vizual. Sincer să fiu, 2014 a fost un an în care a cam lipsit inovația la acest capitol.

Anumite idei au fost consolidate și perfecționate dar au și dus la o uniformizare pe scară largă a acestui domeniu. Diversitatea a rămas pe un plan secundar după cum vom observa în următoarele 4 exemple.

1.Site-uri cu box slidere

Folosite de publicații online, agenții de turism sau site-uri de prezentare a unui produs, le întâlnim la tot click-ul. La început a reușit să salveze spațiu și să integreze mai multă informație într-un “box” bine plasat.

Dar, după aproape 5 ani, aceste “box sliders” au devenit folosite de toată lumea și încet dar sigur au devenit un aspect prea comun al site-urilor cu mii de vizitatori. Problema este că, toate aceste trenduri se demodează și asta pare să fie și soarta acestor “box slidere”.

box sliders

Sursă foto: www.tntrailsandbyways.com

Te așteptăm la următorul nostru curs!

4-5 noiembrie, București: Curs de Inițiere în Email Marketing (nivel: începător)
Înscrie-te aici

18-19 noiembrie, Cluj-Napoca: Curs de inițiere în Content Writing și Copywriting (nivel: începător)
Înscrie-te aici

2. Site-uri ce au o fotografie pe tot ecranul

Trebuie să recunosc că au un efect maximal. Îți atrag atenția, își ating retinele stimulate, sunt foarte frumos cosmetizate, iar dacă diagonala monitorului ne permite, putem savura esența artei fotografice.

Le întâlnim în site-uri de prezentare a unui studio de fotografie, ca teme de prezentare a unor noi reviste sau la prezentarea unor mari branduri ce domiă prin imaginea arborată. Au fost de efect, dar din păcate folosirea rețetei la scară largă duce la saturație.

poze pe tot ecranul

Sursă foto: www.levehytter.no

3. Site-uri ce folosesc poze stock

Da, chiar sunt absolut peste tot și nu sunt deloc revigorante pentru imaginea a milioane de site-uri. Le putem admira în site-uri electorale, în imaginea tuturor firmelor de resurse umane și pe multe alte site-uri, indiferent de specificul lor. Sterile dar aparent pline de entuziasm, aceste imagini încă zugrăvesc aspectul a peste jumătate din paginile de internet în 2014. Ușor cam depășite, nu credeți?

Am discutat despre aceste tipuri de imagini și într-un articol de anul trecut

poze stock

Sursă foto: www.manpower.com

4. Site-uri  de tip parallax scrolling

Poate vă surprinde prezența lui aici, pentru că încă sunt populare, dar și această găselniță minunată a developerilor a devenit atât de uzitată încât, cu greu mai putem discerne mostre de “good parallax” în pădurea de scroll-uri.

Foarte puține sunt bine implementate și doar câteva sunt relevante în mesajul pe care vor să îl transmită. Utilitatea este de multe ori uitată de dragul aspectului, așa cum ne arată și cei de la thebestdesigns.com

parallax scrolling

Sursă foto: www.muffi.pl/en

Din punctul de vedere obiectiv al unui copywriter, consider că design-ul ar trebui să susțină mesajul, menirea și doza de curiozitate a noastră, a vizitatorilor.

De multe ori nu sunt pe o pagină pentru animații frumoase, inteligente sau diverse infografice. Sunt acolo pentru conținut, iar dacă eu nu-l găsesc repede, mă duc în altă parte. Rețineți că acest lucru nu se datorează faptului că site-ul este prost conceput, ci pentru că facem parte dintr-o întreagă generație ce are un “attention span” foarte mic și de aceea trebuie să ne adaptăm.

Valentin Vizuroiu

De peste 2 ani sunt copywriter la agenția ADwiser din Timișoara. Îmi place să cioplesc în cuvinte, iubesc vorbele, impactul lor și ideile cu atitudine.
Am lucrat pe diverse proiecte din publicitatea online autohtonă
și îmi plac provocările vremurilor în care trăim.

 • Intr-adevar site-urile de tip parallax scrolling enerveaza pe majoritatea celor care ajung sa navigheze pe ele, pe mine unul ma enerveaza la culme.

 • Radu

  Felicitări pentru traducere. De fapt erau 7 trenduri în articolul lui Zack Rutherford pe awwwards.com http://goo.gl/byBNIH

 • Vali

  Articolul a fost scris după o bună documentare pe mai multe site-uri de profil, interpretare fiind proprie și personală.

 • Vali

  Articolul este documentat din 3 surse diferite: http://www.awwwards.com, http://www.thebestdesigns.com și http://www.99u.com iar interpretarea este una strict personală și obiectivă.

 • Radu

  Rog a nu se confunda buna documentare cu plagiarismul.

  Motivul care mă determină să insist pe acest subiect e în special mediocritatea cu care e tratat copyright-ul la noi. Având în vedere că plecăm de la presupunerea că toți cei ce urmărim informațiile de pe site-uri de profil (unde se incadrează si acesta) suntem inevitabil cunoscători de limba engleză, vorbim de o repetiție a informației.

  În cazul în care documentarea s-a realizat de pe site-urile mentionate mai sus, era necesară și menționarea surselor.

  Prin urmare, rog a se compara primele două paragrafe ale acestor două articole.

  În încheiere citez disclaimerul de la secțiunea “Contact” a acestui site:

  Disclaimer: Niciun articol de pe acest blog nu este preluat, copiat sau tradus din altă sursă. Întreg conținutul este original și aparține echipei de redacție; imaginile aferente articolelor sunt preluate din surse menționate de fiecare dată. Nu aveți dreptul să preluați sau să copiați conținutul acestui blog fără acceptul administratorului.

  Vă rog să nu luați acest comentariu ca pe un afront personal ci ca pe o critică constructivă, cum a fost și intenționat, de altfel.

  Succes!

  • Mulțumim de feedback-ul constructiv, Radu! Pe viitor vom menționa toate sursele de documentare a articolelor și nu vom interpreta superficial informațiile de pe site-urile utilizate ca surse de documentare, pentru a nu da impresia unei traduceri.

   Îți mulțumim că ne urmărești și te invităm să ne sesizezi de fiecare dată când mai observi astfel de neregularități. Succes în continuare și ție!

Vrei să fii la curent cu noutățile? Înscrie-te!