Iata de ce, uneori, urasti sa scrii

Multe persoane mi-au spus că nu le place să scrie. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, majoritatea cunoscuților mei sunt în această situație. Știi ceva? Îi înțeleg perfect.

Pagina goală de la început e un coșmar, chiar și pentru scriitorii experimentați. Ea poate aduce multe bătăi de cap, multe ore risipite, mulți nervi și chiar nopți nedormite. Pagina goală este etapa de care trebuie să treci cât mai repede. E ca un ocean neexplorat, care te așteaptă să înoți în el. Ce vei face? Te vei uita în gol multă vreme ca să îți fie frică și mai tare sau te arunci pur și simplu cu capul și mâinile înainte?

Un lucru îți pot garanta: cu cât începi mai repede să scrii, cu atât ai șansa mai mare să îți vină pe parcurs ideea aia genială de început pe care o căutai. Și nu e problemă, prima pagină nu se supără dacă o arunci sau dacă o ștergi. Poate nu prima pagină pe care ai scris-o este cea mai reușită, însă e cea de care ai avut nevoie ca să înoți în ocean. Dacă vrei, e colacul tău de salvare.

Eu, înainte să deschid o pagină în WordPress să scriu acest articol, am mai scris 4 articole înainte. Unul după altul, în ultimele 3 ore. Toate erau pe subiecte diferite.

Nu mi-e teamă să încep un articol nou sau că voi avea lipsă de inspirație. Pur și simplu trec peste frica de a mă apuca de scris și încep fără să mă gândesc prea mult.

Crede-mă când îți spun: 

Pofta de scris vine scriind la fel cum pofta de mâncare vine mâncând sau cum pofta de viață vine trăind.

Poate că și ție ți se întâmplă asta: să te sperii de pagina goală, pe care nu știi cu ce să o umpli. Poate că te simți lipsit de inspirație și preferi să faci orice altceva decât să scrii. E o problemă antică, să știi. Nu ești primul și nici ultimul. 

Eu nu pot să o rezolv pentru tine, dar pot să fac un lucru: să îți arăt câteva motive pentru care, poate, ți-e așa frică să începi să scrii. Poate reușesc să te conving să îți placă din nou să scrii.

Urasti sa scrii daca…

#1 Nu ai un plan pe baza căruia să scrii

Nu mă refer la articole personale, despre sentimente pe care le ai sau întâmplări prin care ai trecut. Mă refer la articole tehnice, poate chiar pentru clienții tăi, dacă ești content writer.

Când vrei să scrii un articol care să vândă ceva (un produs, o idee, un serviciu) sau când vrei să scrii un articol care să educe cititorul să facă ceva, trebuie neapărat să pornești cu un plan la bază. 

Acel plan poate conține:

  • o listă cu ideile pe care să le incluzi în acel articol
  • o listă cu surse de inspirație pentru acel articol (dar nu mai mult de 3)
  • o listă cu alte subiecte de articole pe care să le abordezi în luna sau săptămâna respectivă

Fă-ți un plan și crede-mă, pornești deja la drum cu un colac de salvare.

#2 Nu ai făcut destul research

Asta cred că e cea mai des întâlnită problemă. Vrei să scrii despre ceva dar nu ai informațiile necesare. Ei bine, atunci nu te arunca în ocean încă. Fă câțiva pași înapoi și pune-te pe citit.

Adevărații scriitori petrec mult timp făcând research. Unii dintre ei chiar merg pe teren, iau interviuri, caută cărți la biblioteci, vorbesc cu diferiți oameni și călătoresc, totul pentru research.

Dacă ești om de marketing și ai zeci de clienți pentru care trebuie să faci research, atunci e clar că nu ai timp de toate acestea. Însă, alocă măcar 2 ore în momentul în care faci planul de care îți vorbeam mai sus, ca să incluzi acolo toate sursele de inspirație de care ai nevoie pentru fiecare articol pe care trebuie să-l scrii.

Și, ia aminte: dacă ai găsit 3 surse credibile de unde să te inspiri, e de ajuns. Așa fac jurnaliștii și funcționează.

#3 Editezi din mers

Dacă ai acest „defect”, atunci fii pregătit pentru câteva ore bune petrecute în scrierea unui articol. 

Vrei să fii cât mai eficient? Editează doar după ce ai terminat de scris!

Dacă ești genul care își corectează fiecare cuvânt după ce l-a scris, atunci vei rămâne mult și bine la introducere. Nu îți recomand să fii acel gen. Fii genul care scrie tot ce are de scris și, abia la final, recitește și se ocupă de:

  • corectarea greșelilor / exprimărilor eronate
  • formatarea textului
  • inserare de link-uri
  • inserare de imagini / video

De multe ori, mie etapa asta de final îmi ia mai mult timp decât scrisul în sine al articolului. Uneori mă frustrează asta, dar hei: măcar am terminat ce am avut de zis 🙂

#4 Nu-ți trăiești viața destul

Acest sfat l-am preluat dintr-un articol de pe Copyblogger care m-a inspirat să fac articolul pe care îl citești tu acum. Mi-a plăcut foarte mult.

Într-adevăr, dacă nu umpli acea foaie cu ușurință și dacă problema persistă, îți recomand să urmezi un tratament format din: mai multe ieșiri în aer liber, mai multe cărți citite, mai multă muzică ascultată, mai multe discuții captivante cu prietenii, mai multe plimbări spontane și mai multe experiențe trăite. Bune sau rele.

Inspirația nu vine niciodată când stai pe loc să o aștepți. Ea vine când ești în mișcare. De aceea, cu cât te miști mai mult, cu atât ai mai multă inspirație să scrii. Teoria am testat-o pe pielea mea și crede-mă, funcționează.

***

Wow, nu pot să cred că au trecut doar 20 de minute de când am început să scriu acest articol și am depășit deja pragul de 900 de cuvinte. Se pare că, uneori, inspirația vine dacă te lași dus de val. Trebuie doar să te arunci în ocean, fără să te gândești prea mult la ce nu știi. Concentrează-te pe ceea ce știi, pe ceea ce simți și pe ceea ce ai trăit până acum și valurile te vor duce departe.

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock