Ca să trecem repede peste introducerile clasice de genul „Videoblogging-ul este…”, încep cu precizarea că acest scurt articol nu-și propune definirea, clasificarea sau înțelegerea conceptului de videoblogging care, de altfel, e oarecum evident, ci mai degrabă o trecere în revistă a peisajului autohton din acest domeniu.
De precizat este totuși că practica e relativ nouă, Adam Kontras declarându-se primul și cel mai longeviv video blogger mulțumită activității sale din anii ’99-2000. După sursele din articolul acesta, practica a căpătat popularitate în Statele Unite în 2005, urmând ca la noi să avem primele încercări (destul de neserioase) prin 2008.
În acea perioadă, în SUA, se lansa cel care, din punctul meu de vedere a dat o față videblogging-ului actual – Ray William Johnson. Canalul lui de Youtube are acum peste 10 milioane de abonați si peste 2,5 miliarde de vizualizări. Pentru a pune statisticile în context, Ray are mai mulți abonați decât, spre exemplu, Justin Bieber sau… Miley Cyrus.
Și, ca să revenim pe pământ românesc, în aceeași perioadă, noi îl aveam pe Bahoi de la Constanța:
În timp, lucrurile au evoluat pozitiv și, în 2011 Mikey Hash lansează Doza de Has, cel mai popular vlog românesc chiar și la momentul actual.
https://www.youtube.com/watch?v=NqnO106kw2k&feature=youtu.be
Mikey preia mult din conceptul și structura clipurilor lui Ray William Johnson – comentează săptămânal o serie de videoclipuri virale pe un ton ironic și uneori amuzant, dar chiar dacă nu aduce foarte multe lucruri noi, e o schimbare binevenită în .ro.
În aceeași perioadă, la doar câteva zile diferență, își lansează și Unguru’ Bulan canalul de Youtube cu un serial de animație inedit – Luzării de pe Electrolizei (da, Luzării au apărut înaintea Robotzilor!).
În ciuda faptului că a debutat cu un serial de animație și a continuat să creeze conținut pe care l-aș încadra mai degrabă la podcast-uri, am decis să îl includ în acest articol pentru efortul imens și constant depus în mediul online (16 sezoane de Unguru’ Bulan!) și pentru că în ultimul an a pornit, în sfârșit, și-un vlog: Țara lui Fratzica unde comentează, cu umor, dar mult mai atent decât Mikey Hash, noutăți și știri de pe meleaguri mioritice.
Aparent 2011 a fost un an plin în online-ul românesc pentru că și cei de la 10 lucruri s-au lansat la o lună după Mikey Hash și Unguru’ Bulan.
https://www.youtube.com/watch?v=IkDQZyjKXUU&feature=youtu.be
Ei se distanțează puțin de stilul primilor doi și-și crează videoclipurile sub forma unor sketch-uri de comedie de situație. Sunt mai puțin prolifici (au doar 87 de clipuri), însă e ușor de observat că stilul pe care-l abordează necesită mai multă muncă.
După un an atât de încărcat, nu puteam avea parte de o lansare mai potrivită decât cea a canalului CreativeMonkeyzArmy.
https://www.youtube.com/watch?v=n5EcdIUG1uI&feature=youtu.be
Apreciez foarte mult echipa Creative Monkeyz pentru că nu s-au complăcut în succesul adus de serialul animat Robotzi, ci s-au folosit de asta pentru a introduce conținut video inedit pentru piața românească:
- 3lăr – unde comentează excelent trailerele următoarelor apariții din cinema;
- MiEZ – o platformă de promovare a videclipurilor (și, mai nou, a altor feluri de materiale sau inițiative) de calitate cu o emisiune săptămânală în care sunt prezentate cu mult umor cele mai bune recomandări făcute de fani;
- Piramida – secțiune destinată exclusiv umorului;
- IOBAG – vlog de gaming prezentat de caracterul omonim, deja reprezentativ pentru canalul lor.
Putem observa, așadar că peisajul videoblogging-ului autohton începe să evolueze și chiar să inoveze, fapt ce nu poate fi decât de apreciat.
În același timp, putem observa totuși că majoritatea bloggerilor video din România activează în domeniul divertismentului și al umorului. Dar dacă trecem din nou granița virtual, dăm peste lucruri foarte interesante și mult mai diversificate în privința domeniilor.
Spre exemplu, vlogbrothers discută la un nivel accesibil subiecte care variază de la știință (chimie, biologie, astronomie etc.) la problemele sociale sau politice de pe întreg Globul. Un alt exemplu pe care îl consider relevant este Last Week Tonight with John Oliver unde jurnalistul american de origine engleză discută subiectele sensibile de la nivel internațional extrem de profesionist și bine documentat. În ciuda faptului că emisiunea lui e difuzată și la televizor, am ținut să-l menționez în acest context datorită formatului și stilului foarte apropiat de cel al videobloggerilor.
În încheiere, vreau doar să precizez că, din motive evidente de timp și spațiu, nu am reușit să iau în considerare în scurta mea analiză toate videblogurile românești relevante, ci le-am ales pe cele care, din punctul meu de vedere, au adus ceva nou sau, și mai important, au o activitate constantă și de lungă durată.
Bineînțeles, acest fapt vă dă vouă posibilitatea să îmi semnalați alte exemple bune din mediul online românesc pe care sunt curios să le văd în secțiunea de comentarii de mai jos.