A fi scriitor

Ce înseamnă să fii scritor?

Înseamnă să deprinzi inteligenţa

Asta nu înseamnă că trebuie să te obişnuieşti să fii inteligent în orice împrejurare, şi cu orice ocazie, dar măcar să fii inteligent în scris. Şi anume să oferi diferite perspective asupra aceluiaşi lucru,  iar aceste perspective să aibă adâncime.

Scriitor este cel care  măsoară lucrurile cu un ochi mereu deschis, este cel care prinde ideile din zbor, le păstrează în minte şi le transformă mai târziu în scris, sau ceea ce poate deveni la un moment dat literatură.

Valoarea literaturii se măsoară odată cu trecerea timpului asemenea vinului

Dacă o poveste e amintită şi peste un deceniu, sau peste un secol, acea poveste e încă vie, cititorii sunt încă mişcaţi de ea.

Nu tot ce e scris e imediat şi literatură

După cum spunea Borges, oricine poate să scrie o poezie bună într-o stare de inspiraţie şi după aceasta să scrie cele mai nefericite versuri din viaţa sa.

Păstrează un interes mobil făţă de realitate

Să fii scriitor înseamnă totodată: să observi, să analizezi şi să critici, iar a fi un scriitor bun înseamnă să fii prezent în timpul tău, să iei parte la schimbările social-politice, să iei permanent pulsul realităţii.

Dar aceasta nu reprezintă o măsură a talentului creativ, ci o dovadă a implicării tale lumeşti, a interesului acordat omului, ca măsură a tuturor lucrurilor.

Necesitatea de a fi inactiv

A mai fi scriitor necesită să nu faci nimic, să ai timp doar pentru scris, să te opui cotidianului şi mersului obişunuit al lumii în timpul rezervat exclusiv scrisului. A fi scriitor implică o anumită stare de comfort, de lenevie şi de linişte, greu de obţinut din păcate.

Rămâi surprinzător

Nu plictisi cititorul cu aceleaşi concluzii, indiferent că scrii literatură sau texte despre pastile potență. Trebuie să fii flexibil, să poți scrie despre orice subiect îți poate solicita editorul sau un potențial client.

Concluzie: a fi scriitor înseamnă să fii obişnuit să gândeşti şi să-i faci pe ceilalţi să se întrebe.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe Facebook: